fbpx

Борба против организираниот криминал: Нови приоритети за Европа

Правни - јуни 28, 2024

Во мај 2021 година, Европскиот совет ги дефинираше 10-те приоритети на Европската унија во борбата против организираниот и неорганизираниот криминал за циклусот EMPACT 2022-2025 година. Во 2022 година, приоритетите смислени од Европската унија доведоа до 9.922 апсења во земјите-членки, заплена на повеќе од 180 милиони евра и 62 тони дрога и отворање на 9.262 истраги. Дополнително, идентификувани се 4.019 жртви на трговија со луѓе и уапсени се 3.646 шверцери на мигранти (извор: https://www.consilium.europa.eu/). Интересни бројки, но тие секако не можат да се прогласат за достигнување, особено ако се земе предвид огромниот обем на бизнис поврзан со трговијата со луѓе на рутите на мигрантите до европските медитерански брегови. Следната година, со истекот на циклусот EMPACT 2022-2025 година, приоритетите ставени на хартија од европските канцеларии нужно ќе мора да се ажурираат, веројатно следејќи го трендот на длабоко променето меѓународно сценарио кое се соочува со сосема различни предизвици. Нестабилноста на прагот на Европа отвора нови канали на миграција и криминални текови, исто како што можностите и ризиците поврзани со употребата на новите технологии – пред сè вештачката интелигенција, не заборавајќи на криптовалутите – отвораат нови и разновидни истражни сценарија.

Приоритети за Европа 2022-25

Да започнеме со анализа на она што Европа го постави како свои приоритети во однос на борбата против организираниот и сериозниот криминал за циклусот EMPACT 2022-2025. Како што веќе споменавме, ова се 10 различни приоритети кои имаат за цел да ги опфатат сите деклинации на криминал и криминални дела во европскиот пејсаж.

Започнува со борбата против високоризичните криминални мрежи. Целта овде е да се идентификуваат и елиминираат сите оние криминални мрежи кои се карактеризираат со употреба на насилство, огнено оружје, корупција, заплашување и перење на криминални приноси преку потопени или паралелни финансиски системи. Нешто што кај нас, за жал, предолго го знаеме и се бориме во борбата против различните видови мафија. Тема за која многу европски канцеларии би можеле да се осврнат на средствата предложени од италијанската влада на меѓународните самити.

Апсолутно централна тема, особено кога се приближуваат многу изборни рокови во големите меѓународни сценарија, е борбата против сајбер нападите. За жал, опаѓањето на приоритетот што го предлага Европската унија се чини дека не ги гледа целосно меѓународните сценарија и криминалното однесување на некои земји кон западните демократски процеси. На пример, нема референца за лажни вести и странско мешање на социјалните медиуми во пресрет на најважните избори. Всушност, фокусот за овој втор приоритет е повеќе на спротивставување на индивидуалните криминалци кои организираат сајбер напади, со посебен фокус на оние кои нудат услуги од криминална природа на интернет. Изглед кој можеби треба да се прошири на целиот систем, во овој случај.

Третиот и петтиот приоритет, за жал, се тесно поврзани во однос на појавите што имаат за цел да ги уништат. Тие се однесуваат на борбата против трговијата со луѓе, поточно на разбивањето на криминалните мрежи кои напредуваат на оваа активност и на борбата против шверцот на мигранти. Тие особено ја разгледуваат експлоатацијата на малолетниците и целиот систем на закани за семејствата оставени зад себе, на кои често се изложени жртвите на трговија со луѓе. Активност која сè повеќе користи и сајбер канали, особено за регрутирање нови жртви. Што се однесува до мигрантите, се прави обид да се таргетира мрежата која делува како врска и олеснувач на илегалните миграциски текови по целата миграциска рута, од местата на потекло на мигрантите до европските брегови.

Четвртиот приоритет се однесува на ужасна појава која за жал се уште е присутна дури и во европските граници: сексуалната експлоатација на деца онлајн и офлајн. Во оваа област, целта е да се бори против производството и ширењето на детска порнографија, со фокус на онлајн експлоатација.

Фокусот потоа е на трговијата со дрога и криминалните мрежи кои се занимаваат со тоа. Во оваа смисла, и со оглед на меѓународните текови и природата на супстанците на европскиот пазар, не се прави разлика помеѓу различните наркотици, кои иницираат сеопфатни контра активности. Ова е битка која не може да изгуби сила, особено во однос на европскиот контекст.

Измама, како и економски и финансиски криминал се исто така приоритет, не само на интернет, туку и во врска со акцизите, интелектуалната сопственост, фалсификувањето стоки или перењето пари. Тоа се важни елементи за кои, сепак, е неопходно и усогласување на законодавството, особено за гонење на кривични дела во кои може да бидат вклучени повеќе земји-членки. Заложба која во новата форма што ја зема Европа по изборите во 2024 година, секако не може да се напушти.

Друг приоритет е оној на еколошкиот криминал, како и кривичните дела против имотот, т.е. грабежи и организирана кражба, исто така поврзани со луксузни стоки (како возила) и со илегална трговија со културни добра, до трговија со огнено оружје и доставување лажни документи, како вкрстен елемент на сите други приоритети.

 

Новата европска поставеност и безбедносните предизвици

Формирањето на новиот Европски парламент по изборите во јуни 2024 година, со различна динамика во однос на претходниот политички пејзаж, ќе треба да ги земе предвид и прашањата за безбедноста и борбата против криминалот. Барањата што доаѓаат од народите на Европа се јасни и канцелариите исто така ќе треба да го земат предвид она за што галамат граѓаните на Европа. Посебно со оглед на кризите што избувнаа на границите на Европската унија со војната во Украина, на Блискиот Исток со Газа и главно на јужниот фронт на Европа со имиграцијата преку Медитеранот. Затоа, борбата против организираниот криминал, со завршувањето на циклусот EMPACT 2022-2025, ќе мора да види нова поставеност и нови приоритети за дејствување. Нормално, задачата на Италија ќе биде да се обиде да надвладее пристапот што го има развиено нашата земја во борбата против мафијата и тероризмот. Можеме да зборуваме за она што самата влада на премиерот Мелони го нарече „италијански модел“. Не може да се изостави концептот на соработка меѓу земјите-членки во борбата против криминалот во границите на Европската унија. Мораме да бидеме подготвени и подготвени – исто така и на ниво на спроведување на законот – да се соочиме со сите оние закани кои можат да дојдат од криминалните мрежи кои сега работат на транснационално ниво. Ние веќе немаме работа со локални криминалци, туку со вистински мултинационални компании на организиран криминал. На овој начин, покрај правната сигурност и казнувањето – уште еднаш да се работи на усогласување на системите на земјите-членки – дури и преку границите, мора да се стремиме кон зголемување на безбедноста на граѓаните на Европската унија. Мора да се запомни дека за овие прашања италијанското законодавство претставува вистинска авангарда, особено во борбата против организираниот криминал.

Затоа е сосема јасно каде треба да се фокусираат приоритетите за следниот циклус EMPACT. Прво и најважно, посветеноста меѓу земјите-членки на ЕУ за олеснување на размената на информации меѓу различните национални обвинителски служби мора да биде централна. Во овој поглед, еден од предлозите што ги предложи италијанската влада е стандардизирање на системот за обработка на податоци. Така ќе биде полесно да се вкрстат информациите и да се дојде до дното на нишките исткаени од криминалните мрежи. Следниот чекор може да биде само гаранција, на граѓанско ниво, за исполнување на обврските во која било од земјите на Унијата. Не можеме, всушност, да мислиме дека некој може да ужива различен третман откако ќе ја премине границата. И на крај, една од точките за кои италијанската влада силно се чувствува и ја предочи на Европската унија е борбата против верскиот фундаментализам и исламистичкиот тероризам. Прашање кое силно го чувствуваат и останатите европски канцеларии и кое може да означи важна точка во борбата против криминалот за следните циклуси EMPACT.