fbpx

Главни теми за Советот на ЕУ во октомври

Политика - октомври 27, 2023

На 26-ти и 27-ми октомври се одржува состанокот на Европскиот совет и Евро самитот.

Состанокот сигурно нема да биде лесен, повеќе од кога било, а учесниците ќе треба да се занимаваат со прашања кои се приоритетни и бараат сериозен и заеднички одговор.

Навистина, во светло на неодамнешните настани кои го нарушија целиот меѓународен поредок, Европската унија е повикана да реагира и да заземе сопствен став на геополитичката сцена.

Денес, повеќе од кога било, нејзиниот придонес е клучен во потрагата по нова стабилност и траен мир, за да не се повторат конфликтите како оние во Украина и на Блискиот Исток и да не се повторат со страшниот интензитет што го имаме. сведочење.

Нацрт-заклучоците беа објавени на 22 октомври и беа разгледани од Советот за општи работи на ЕУ на 24 октомври.

Претседателот на Советот, Шарл Мишел, пред почетокот на расправата испрати писмо до членовите на Советот. Во текстот испратен и објавен се вели: „Нашата средба се одржува во време на голема глобална нестабилност и неизвесност“, докажувајќи дека ова е сложено време како и секогаш за живеење и управување дури и за највисоките институции.

Во своето писмо, претседателот Мишел ги наведува темите на агендата: ситуацијата на Блискиот Исток, војната во Украина, среднорочниот преглед на долгорочниот буџет на ЕУ, економската конкурентност на Европа, миграцијата и надворешните односи (особено ситуацијата во Сахел и на Балканот).

Средниот Исток

Претседателот Мишел изјави: „Ситуацијата на Блискиот Исток е трагедија“. А потоа рече: „Очекувам нашата средба да ја повтори нашата силна осуда на бруталните и недискриминирачки терористички напади на Хамас против Израел и да го признае правото на Израел да се брани во согласност со меѓународното право и хуманитарното право. Мора да разговараме како да обезбедиме, итно, ефективна испорака на хуманитарна помош и пристап до најосновните потреби. Ние, исто така, мора да работиме со партнерите во обединет и кохерентен фронт за да избегнеме опасна регионална ескалација на конфликтот.

Во врска со конфликтот меѓу Израел и Хамас, Советот на ЕУ веќе издаде изјава за ситуацијата на Блискиот Исток на 15 октомври. Во таа прилика, членовите на Советот се согласија за недвосмислена осуда на терористичката организација Хамас, за потребата од преземање мерки за обезбедување на секаков вид хуманитарна помош за Појасот Газа и побараа од Хамас итно ослободување на заложниците. Со други зборови, јасна позиција во корист на државата Израел да се брани и да се спротивстави на секој акт на тероризам и на секое дејство што ги крши правилата на меѓународното право.

Токму во овој дух претседателот Шарл Мишел свика вонреден состанок на Европскиот совет на 17 октомври за да ја процени ситуацијата на Блискиот Исток.

На состанокот на Европскиот совет на 26 и 27 октомври, лидерите на ЕУ ќе имаат можност да продолжат со дискусиите за лошата ситуација со која се соочуваат засегнатите народи. Клучните приоритети вклучуваат ефективна и итна испорака на хуманитарна помош до оние на кои им е најпотребна и како да се вклучат со партнерите за да се избегне опасна регионална ескалација на конфликтот.

Украина

Друго клучно прашање е кризата во Украина, која и покрај страшните настани на Блискиот Исток, треба соодветно и континуирано да се следи од европските власти и институции.

Ќе биде од суштинско значење да се разговара за финансиската, воената и хуманитарната поддршка што ќе се понуди се додека на украинскиот народ му е потребна. Советот, исто така, има намера да разговара за можноста за договор за осми пакет воена помош за Украина, кој во моментов е блокиран со ветото на Унгарија.

ЕУ останува посветена на Украина и нејзиниот народ и ќе продолжи да дава силна поддршка онолку долго колку што е потребно.

Блискоста на ЕУ со украинската кауза беше очигледна од самиот почеток, толку многу што во јуни 2022 година Украина доби статус на кандидат за ЕУ, со ветување дека ќе помогне во обновата на земјата откако ќе заврши конфликтот.

Последната акција за поддршка на украинскиот народ беше Советот за надворешни работи на 23 октомври 2023 година, кој разговараше за тоа како најдобро да се задоволат најитните потреби на Украина, вклучително и преку зголемена воздушна одбрана и муниција. Министрите потоа разговараа за конкретни предлози за идната одбрана и безбедност на земјата, кои исто така треба да се спроведуваат преку најструктурниот и најсилен можен концепт за мир, заедно со Обединетите нации.

До денес, помошта од ЕУ изнесува 82 милијарди евра.

европската економија

На економски план, лидерите на ЕУ го разгледуваат напредокот и разговараат за чекорите што треба да се преземат за да се создаде робусна економија способна да ги задоволи идните потреби. Целта е секогаш да се изгради заеднички економски систем кој е посилен и поотпорен за иднината.

Затоа е од суштинско значење да се разговара за индустриската политика, внатрешниот пазар и начините на кои можеме да постигнеме енергетска автономија, вклучително и поодржлив пат не само за животната средина, туку и за општеството како целина.

Миграција

Друго прашање што го привлече вниманието на лидерите на ЕУ во последните години е миграциската криза. Сепак, и покрај многуте имплементирани политики во оваа област, дури во последната година дојде до промена на курсот, несомнено и предизвикана од сега неодржливиот миграциски притисок, што го прави повеќе невозможно управувањето со оваа криза едноставно со прераспределба во европските граници.

На состанокот на 26 и 27 октомври, Советот има намера да ја продолжи расправата започната на последниот самит во Гранада.

Важно е да се потсетиме на целиот напредок постигнат во оваа област, особено на Акциониот план на ЕУ за Централниот Медитеран, претставен од Европската комисија на 21 ноември 2022 година, Акциониот план за западнобалканската рута, претставен на 5 декември 2022 година, Акционен план на ЕУ за миграциските рути на Западен Медитеран и Атлантик, претставен на 6 јуни 2023 година, и Акциониот план на ЕУ за источниот Медитеран, претставен на 18 октомври 2023 година.

Меморандумот за разбирање за стратешко и сеопфатно партнерство меѓу Европската унија и Тунис, потпишан на 16 јули 2023 година и акциониот план од 10 точки презентиран од претседателката Фон дер Лајен за време на нејзината посета на островот Лампедуза на 17 септември 2023 година, се исто така клучна.

Октомврискиот совет затоа ќе биде единствена можност да се дефинираат последните точки од планот за искоренување на илегалната миграција, притоа продолжувајќи со воспоставување на се поконкретни и поефикасни мерки за спроведување на законот, способни да ги бранат надворешните граници на ЕУ, а со тоа и безбедноста и редот во териториите на земјите-членки.

Надворешните односи на ЕУ

Конечно, не може да се занемари тешката ситуација во Сахел и на Балканот.

Постои јасна загриженост за безбедносната ситуација во северно Косово. Уште во септември, Косово и Србија беа повикани да ги деескалираат тензиите што е можно поскоро за да се избегнат сериозни последици, бидејќи нормализацијата на односите е суштински услов за европскиот пат на двете страни, кои во моментов се во опасност од губејќи го важниот напредок што го постигнаа досега.

Конечно, во однос на Сахел, кој е политички многу нестабилен, Европскиот совет има намера да работи на обезбедување стабилност на целиот регион, што е исто така клучно за стабилноста и безбедноста на остатокот од сегашната геополитичка архитектура.

Конечно, важно е да се повтори осудата на неодамнешните терористички напади во Франција и Белгија и да се потврди дека Европската Унија е обединета и непоколеблива во борбата против тероризмот, омразата и насилниот екстремизам од секаков вид