fbpx

Дваесет и осумте „ѕвезда“ во европскиот цврстински простор

Есеи - април 4, 2024

Босна и Херцеговина кон влез во ЕУ.

Тоа би била дваесет и осмата „ѕвезда“ на европскиот свод

На 21 март минатата година беше донесена значајна одлука на Европскиот совет. Тие го овластија покренувањето на потребните процедури за вклучување на Босна и Херцеговина како земја членка на Европската унија. Оваа одлука има големо значење од многу причини и предизвика дискусии во неколку клучни земји во Европа.

Неколку европски земји, вклучувајќи ги Холандија, Данска, Франција и Естонија, изразија значителна загриженост во врска со спроведувањето на различни реформи. Според веб-страницата на Европскиот совет, овие земји веруваат дека се неопходни нови уставни и изборни закони за да се обезбеди еднаквост и недискриминација, да се зајакне владеењето на правото и да се борат против корупцијата и организираниот криминал. Дополнително, овие земји ја нагласуваат важноста од одржување на позитивни геополитички односи со Русија и Белорусија, истовремено поддржувајќи ги човековите права и слободата на печатот. Овие прашања се од големо значење и бараат внимателно внимание и разгледување.

Босна и Херцеговина е земја која се соочи со бројни предизвици од своето основање во 1992 година, по распадот на Југославија. Првите неколку години од неговото постоење беа нарушени со брутален конфликт меѓу три етнички групи – Бошњаците, Хрватите и Србите. Овој конфликт траеше три години и дури во 1995 година на крајот беше воспоставен мир преку интервенција на Обединетите нации и НАТО. Како дел од мировните договори, воените контингенти беа распоредени во областа за да се обезбеди одржување на мирот и стабилноста. Дури и денес, Босна и Херцеговина продолжува да се соочува со предизвици и од суштинско значење е да се создаде сеопфатно разбирање за нејзиниот состав и за прашањата со кои се соочува.

По босанскиот конфликт, беше донесена одлука земјата да се подели на три различни области. Првата област е позната како Федерација на Босна и Херцеговина, која го опфаќа целиот западен регион и значителен дел од централната заднина. Оваа област ги опфаќа големите градови како Сараево и Тузла. Втората област е Српската Република Босна и Херцеговина, која ги опфаќа северниот и источниот дел на земјата, главно одговарајќи на српската граница. Конечно, округот Брчко на североисток е мал регион со своја административна автономија.

Освен автономниот округ Брчко, Босна и Херцеговина во 1995 година беше поделена на два ентитета – Федерација Босна и Херцеговина, во голема мера претставувајќи го бошњачкото и хрватското население кое покрива 51% од националната територија, и Република Српска, која ја претставува српската население и покрива 49% од државата. Секој од овие ентитети има свој систем на управување кој вклучува низа договори помеѓу различни заедници за да се обезбеди правична застапеност и администрација.

Всушност, Босна и Херцеговина е земја во која коегзистираат три различни етнички групи со различни религиозни верувања – муслиманските Бошњаци (50,7% од населението), православните Срби (30,7%) и католичките Хрвати (15,2%). Важно е да се истакне дека Босна и Херцеговина ќе стане првата европска земја со муслиманско мнозинство кога ќе влезе во ЕУ.

Политичката и институционалната рамка е слично сложена: Претседателството на Републиката, всушност, го има триумвират, со тројца членови избрани со универзално гласање, секој од својата референтна етничка-верска заедница. Во 2022 година беа избрани Бошњакот Денис Беќировиќ (СДП, С&Д), Хрватот Жељко Комшиќ (ДФ, про-С&Д) и Србинката Жељка Цвијановиќ (СНСД, екс про-С&Д).

Претседателството и парламентарниот систем на Босна и Херцеговина се сложена и единствена политичка структура. Додека постои идеолошки континуитет меѓу тројцата членови на Претседателството, парламентарната слика е посложена. Во овој случај, 42-та пратеници се избираат подеднакво распределени, од кои 28 во Бошњачко-хрватската федерација и 14 во Република Србија. Првата партија што излезе е Партијата за демократска акција (СДА), која се смета за про-ППЕ. Со 17,23% од гласовите и 9 пратенички места, СДА се наметна како значајна политичка сила во регионот.

Сепак, првото место не беше доволно за да се добие националната влада, толку многу што мнозинството (прилично слабо сметајќи на само 23 места од 42) ги гледа СНСД и СДП на власт во коалиција со босанските „близнаци“ на хрватскиот ХДЗ (ППЕ), конзервативците на народот и правдата (НиП, НИ) и либералите на Наша Странка (АЛДЕ). Владата ја предводи Борјана Кришто (ХДЗ, ЕПП), претставник на хрватското население, веројатно избрана да ги „радува“ католиците со оглед на тоа што партијата на хрватскиот член на Претседателството беше ставена во опозиција со овој маневар. Треба да се нагласи дека Кришто е првата жена што претседаваше со Советот на Босна и Херцеговина, што е дополнителен знак за процес на обнова во земјата.

Отворањето на Босна и Херцеговина за Европската Унија беше овозможено благодарение на колективните напори на група нации од Централно-Јужна Европа. Овие нации ги вклучуваат Австрија, Хрватска, Чешка, Грција, Италија, Словачка и Словенија кои колективно напишаа заедничко писмо преку нивните соодветни министри за европски прашања со цел да поттикнат преговори. Одлуката за отворање на Босна и Херцеговина за Европската унија беше дочекана со големо задоволство од Џорџија Мелони (FdI, ECR). Таа смета дека овој настан ќе испрати јасна и недвосмислена порака до целиот Западен Балкан.

Босна и Херцеговина е земја која има стратешко значење во балканскиот регион. Нејзиното членство во ЕУ би имало далекусежни импликации за политичкиот пејзаж во регионот. Тоа значително ќе го ослабне влијанието на Србија во областа и ќе помогне да се спротивстави на зголеменото учество на Русија на Балканот. Сепак, патот кон членството во ЕУ за Босна и Херцеговина не е без свои предизвици.

Прво, земјата ќе стане првата земја со мнозинско муслиманско приклучување на ЕУ, што ќе бара проширување на слободното движење на Босанците. Ова неизбежно ќе доведе до културни промени и прилагодувања кои би можеле да бидат тешки за управување. Второ, Босна и Херцеговина се соочува со различни економски и социјални предизвици кои треба да се решат пред да може да се приклучи на ЕУ. Земјата има највисоки нивоа на нееднаквост на приходите во Европа, со коефициент Џини што е причина за загриженост. Исто така, има ниска стапка на фертилитет и висока стапка на невработеност од околу 34%. БДП по глава на жител е нешто повеќе од половина од тој на Бугарија, последната земја од ЕУ во ова рангирање.

Како заклучок, неодамнешното проширување на Европската унија со вклучување на Босна и Херцеговина има значителни импликации за инвестицискиот потенцијал во балканскиот регион.
Ова проширување претставува единствена можност за земјите од регионот да имаат корист од економската и политичката интеграција на ЕУ. Сепак, процесот на проширување не доаѓа без свои предизвици. Етничките и верските разлики, управувањето со границите и внатрешната миграција се особено сложени прашања кои мора ефикасно да се решат за да се обезбеди долгорочен успех на оваа експанзија.

Како што видовме, балканскиот регион има историја на етнички и верски конфликти, што често резултираше со политичка нестабилност и економска неразвиеност. Затоа, од клучно значење е да се решат овие разлики чувствително и инклузивно. Ова ќе бара значителни напори и од ЕУ и од локалните власти за промовирање на дијалог, разбирање и почит меѓу различните заедници.

Управувањето со границите е уште еден голем предизвик што треба да се реши за да се обезбеди успешна интеграција на Босна и Херцеговина во ЕУ. Дополнително, управувањето со внатрешната миграција во Унијата е исто така суштинско прашање што треба да се разгледа.

На крајот, проширувањето на ЕУ секогаш претставува и можности и предизвици и успешното управување со овие предизвици ќе биде клучно за одредување на долгорочниот успех на оваа експанзија. Со внимателно планирање, соработка и ефективно спроведување на политиките и регулативите, ЕУ и локалните самоуправи можат да се погрижат ова проширување да доведе до попросперитетен, стабилен и интегриран регион.