fbpx

Дискурс за деколонизација: перспективи, акции и иронии во шпанските музеи

Култура - март 18, 2024

Во јануари минатата година, шпанскиот министер за култура, Ернест Уртасун, го сподели својот став и гледиште во однос на прашањето за деколонизацијата, а особено за деколонизацијата на музеите, наведувајќи го следново: „Се работи за воспоставување простори за дијалог и размена. ни дозволуваат да ја надминеме оваа колонијална рамка“, која „преточи во процес на ревизија“.

Во врска со оваа тема, Уртасун сподели дека деколонизацијата на музеите е прашање со кое треба итно да се постапи и поради оваа причина, тоа ќе биде една од главните насоки на работа на неговото министерство. За време на неговото појавување пред Комисијата за култура во шпанскиот парламент, тој најави дека ќе „придвижи напред“ во врска со оваа тема „која веќе е обработена од други меѓународни музеи“, промовирајќи процес на ревизија што „дозволува да се надмине колонијалната рамка или вкотвени во родови или етноцентрични инерции што ја оптоварувале, во многу наврати“, визијата за наследството, историјата и уметничкото наследство.

Овој процес на деколонизација вклучува делови кои одат од идејата за преуредување на збирките со дискурс кој е почитуван и толерантен со колониите, до чинот на враќање на парчињата во земјите во кои тие првично се произведени и пронајдени.

Во врска со ова, Уртасун на прес-конференција појасни дека „Нашите музеи се живи музеи кои во текот на многу години ги прилагодуваат своите музејски проекти за да вклучат нови перспективи. Шпанските музеи го прават тоа многу години и тоа е вежба која ќе продолжи да биде направено”. По овие изјави дадени од министерот, портпаролката на Вокс во Конгресот на пратеници, Пепа Милан, изјави дека предлогот на министерот за култура е „димна завеса за да се сврти вниманието од она што е навистина важно, а тоа е дека оваа влада оди да им даде амнестија на оние кои извршиле терористички акти“.

Од друга страна, Висенте Барера, потпретседател и советник за култура и спорт во Валенсијанската заедница за VOX, ги повика останатите регионални влади на ПП и Вокс да не го почитуваат предлогот за култура за деколонизација на музеите и го обвини министерот Уртасун за „купување на црната легенда“ против Шпанија.

Имајќи ја оваа идеја на ум, Музејот на Америка во Мадрид го искористи одбележувањето на Меѓународниот ден на жената 8- ми март., преку организирање на активност заедно со „Movimiento Justicia Museal“, наречена „8-М. del postureo a la acción“, работилница која вклучуваше листа на активности, која беше претставена како „круг на мисла и графичко дејство“, со крајна цел да ги покани присутните да „испрашаат и преформулираат за да ја населат сегашноста со свесност“.

Музејот на Америка ја промовираше активноста на нивните социјални платформи уверувајќи дека: „Активноста ќе се состои од круг на размислување за да нè покани да ги преиспитаме колонијалните практики, испреплетени трансфеминистички, антирасистички и интерсекциски знаења и круг на активности за да го искористиме нашето право до учество, претставување и производство на сетила“.

Еден од присутните сметаше дека овој настан може да биде совршено приближување кон деколонизирачката политика која министерката за култура ја делеше уште во јануари и се обидува да ја спроведе, и покрај немањето разум што може да го има или негативните последици што може да ги носи. Според неа, говорот го одржале „боливијанска домородна жена, перуански травестит, транс-расизирана личност и адвокат од Севиља, кој бил специјализиран за човекови права и бил активист во одбраната на циганскиот народ“, и „ никој од нив всушност не знаеше каква е нивната улога во настанот“. Меѓу активностите организирани за вечерта, една од нив се состоеше во редизајн на одредени уметнички дела кои можеа да се најдат во музејот. Тие вклучуваа празни места, повикувајќи ги учесниците да напишат „што би рекле ликовите”. Меѓу уметничките дела избрани за оваа активност, ова не беа ништо друго туку слики на касти, дела што ја претставуваа мешаницата во вицекралството на Нова Шпанија. Се чинеше дека ова не беше проблем, бидејќи останатите луѓе кои присуствуваа на активноста среќно ја завршија задачата, вклучувајќи фрази како „антиколонијализам“, „бел евроцентризам“ и „кражба на злато“, сподели присутните.

Во текот на целата активност, учесниците постојано се осврнуваа на „патријархалниот капитализам“ и повторуваа изјави како „Мораме да ги нападнеме музеите, изгледа, и да го вратиме она што е наше. Деколонизирај, деколонизирај, исправка, поправка, синергии, хетеропатријархалност, белина, евроцентризам“.

Сега оваа идеја и новата политика што ја презентираше шпанскиот министер за култура, Ернест Уртасун, може да биде иронична и треба да се размисли, бидејќи истите луѓе кои бараа деволуција на овие слики во нивните оригинални земји, беа првите. оние кои не биле по потекло од Шпанија, но решиле да останат во оваа земја.