fbpx

Европски избори: Дали е можно поинакво мнозинство?

Градење на конзервативна Европа - јуни 30, 2024

Анализа на резултатите од изборите од 6 до 9 јуни.

Пребројувањето на европските избори сега е завршено и, како што се очекуваше, тие не дадоа одреден и определен исход и, со оглед на актуелниот изборен систем, за постигнување мнозинство ќе биде неопходен договор меѓу неколку европски партии.

Има само три коалиции кои би можеле, автономно, да надминат 361 место – минималниот праг за мнозинство: едната меѓу народните, социјалистите и либералите би застанала на 406 европратеници; еден повеќе ориентиран кон лево со влезот на Зелените би бил на 458 места; „најголема“ би била онаа со присуство на конзервативците на ЕЦР што ќе го одвлече мнозинството на 482 пратенички места.

Нормално, никогаш не е совршено линеарно гласање, исто така и пред сè затоа што е тешко да се натераат партиите да се договорат дека потоа директно ќе се судрат на национално тло. Поверојатно, тоа би можело да биде оска создадена околу ЕПП, групата РЕ и ЕЦР (кои заедно ќе застанат на само 15 места од мнозинството), а потоа ќе одземе одреден консензус од групите надвор од мнозинството.

Да тргнеме токму од оваа хипотеза за мнозинството на ЕПП-РЕ-ЕЦР-другите: исклучувањето на АфД од групата ИД секако отвора различни сценарија, дури и ако е малку веројатно дека Марин Ле Пен (РН, ИД) би можела спокојно да биде дел од европско мнозинство од кое Макрон, легитимно, треба да биде дел. Поверојатно е дека Лигата (ИД) на Матео Салвини ќе биде дел од ова мнозинство кое ќе ги види и нејзините национални сојузници FdI (ECR) и FI (PPE) како составен дел од европското мнозинство. Истото треба да се случи и со Герт Вилдерс (ПВВ, ИД), кој е на пат кон владата заедно со партиите ВВД (РЕ), БББ (ППЕ) и НСЦ (ППЕ), за што тоа не треба да биде нешто „еретичко“. да прифати влез во слично мнозинство.

Италијанскиот премиер Џорџија Мелони.

Потоа, има уште некои гласови кои треба да се средат, како што е романската група AUR: која е многу блиску до ECR, засега еден се согласил да се приклучи на групата Зелени/АЛЕ, а другите 5 избрани се наместо во не- Вметнува група за да може да биде важно засилување. Друг клучен елемент би можел да биде Виктор Орбан, кој со неговата партија Фидес останува во Неинскритите откако беше исклучен од ЕПП. Сепак, Џорџија Мелони (FdI, ECR) веќе некое време се обидува да ги поправи односите.

Според тоа, мнозинството ЕПП-РЕ-ЕЦР-другите би можело да достигне 375 од 720, дури и ако равенката не е математичка затоа што „полевичарските“ сили во либералите можеби нема да гледаат позитивно на таков сојуз.

Алтернатива, сè уште не пресметана, но која треба да се разгледа, е онаа на „целосно десно“ мнозинство со PPE-ECR-ID: трите групи би започнале од 324 пратенички места, на кои би се додале гласовите на реформистичките сили на десницата. и невпишаните кои би можеле да ценат такво мнозинство. Од либералите, реално, покрај ирската Fianna Fáil, некои бугарски движења (DPS/HÖH и PP-DB), холандските либерали за национални владини интереси како и шведските, тешко би било да се донесат повеќе од 20 парламентарци во мнозинство. Од невпишаните, различни се десните сили, кои би можеле да поддржат проект и без „контра-договор“: меѓу нив бугарските националисти (V), некои грчки десничарски сили (Најк и ПЕ), полската десница. на KWiN, Романците од AUR и Fidesz.

Овој сојуз би можел да запре и во овој случај помеѓу 365 и 375 места, и покрај тоа што е резултат на серија интензивно блиски преговори. Германската моќ, во овој случај, е многу ограничена: канцеларот Шолц (СПД, С&Д) беше тешко поразен на европските избори и сигурно нема да има многу збор во реконструкцијата на мнозинството, толку многу што СПД не е ни водечка. партијата на социјалдемократската група поразена и од италијанската ПД и од шпанската ПСОЕ; работите не одат подобро за Французите, со Макрон кој може да ги повлече конците од присуството на Ле Пен само до одреден момент, под казна да биде исклучен од мнозинството.

Единствениот шеф на влада кој има сила и овластување, потврдени од гласачките кутии, да донесе пресврт во Европа е Џорџија Мелони, која има конкретна можност да создаде вистинска европска „десничарка“ за конечно да даде политички еднообразно европско мнозинство. Сега останува на неа, откако ќе заврши Г7, да ја исткае мрежата со надминување на поделбите меѓу различните партии и земји-членки.