fbpx

Европски избори, Прокачини: „Во Италија се случува она што треба да се случи низ цела Европа“

Политика - март 21, 2024

Не делат неколку месеци до следните европски избори (8 и 9 јуни 2024 година), а изборната кампања сега е во полн ек. Се очекуваат пресврти, но веќе има извесности, како што е кандидатурата на пратеникот Никола Прокачини, кој има за цел да го потврди својот став.

Прес-конференција на Латина

На почетокот на февруари, копретседателот на групата ECR го започна новиот пат од Латина; на конференцијата за презентација на кандидатурата, меѓу другите, присуствуваа и провинцискиот координатор на партијата, сенаторот Никола Каландрини, како и регионалните советници Елена Палацо и Виторио Самбучи и градоначалничката на Латина, Матилде Челентано. Настан кој му претходи на најочекуваниот: средбата закажана за 2 март во театарот D’Annunzio.

„Сега или никогаш“ е слоганот што ќе ја придружува предизборната кампања. “Овој состанок го нареков „Сега или никогаш“ затоа што – Објасни Прокачини на латино публиката – Сигурен сум дека ако сме добри во афирмирањето на Fratelli d’Italia на следните европски избори, тоа ќе значи дека сме биле добри во афирмирањето на Италија во Европа.“.

Има два гола пред него:“Да се ​​префрли рамнотежата на европската политика кон десниот центар по децении во кои таа беше левиот центар и да успее да ја стави Италија во центарот на Европската унија, на лидерска позиција како никогаш досега. Премногу години го правевме она што Европа го сакаше и никогаш не можевме јасно да ставиме до знаење дека Италија може да се стреми кон водечка улога во Европската унија. Сега ќе зависи од нас и од тоа колку сме гладни да постигнеме важен резултат, а тоа да го направиме почнувајќи од дома“.

Концепт што политичкиот лидер го повтори и како гостин во телевизиската програма Dimmi La Verità со Карло Тарало. „Во јуни 8 и 9 музиката треба да се промени. Поместувањето на центарот на гравитација на европската политика надесно е веројатно можност што никогаш повеќе нема да се повтори, а во ова Италија може да игра водечка улога како никогаш досега. За среќа, сега има многу постабилна влада од, на пример, Германија или Франција; има компактна влада која во Италија го претставува она што треба да биде и во Европа“.

Според Прокачини, според тоа, гледајќи ги и другите големи нации на ЕУ, постојат сите околности за промена на насоката.

Зошто Латина

Одлуката да се постави камен-темелникот на оваа изборна кампања во Латина секако не беше случајна. Всушност, тој објасни: „Има особено смисла да се започне од тука, од Пјаца дел Пополо во Латина. Ова е град кој многу добро ја познава работната етика и е роден од неа. Изборната кампања – продолжи тој – јасе проектиран во изборна единица од милиони низ цела Италија, па дури и пошироко, но треба да почнете од некаде и верувам дека треба да го направите тоа од срце, од корени, од провинцијата каде што сум роден и пораснав и каде што започнав пред многу години да се занимавам со политика токму со зборување за Европа кога сè уште бев во младинското движење“.

Прокачини, исто така, погледна наназад во изминатите пет години, давајќи анализа на политичката работа направена на национално и европско ниво. „ Пред пет години – им рече тој на слушателите – На Fratelli d’Italia беше во опасност да не го премине изборниот праг и се сеќавам на турбулентните и фрустрирачки почетоци во Европскиот парламент, кога колегите од другите партии и од другите земји дури и не ме поздравуваа бидејќи се плашеа да не бидат контаминирани од италијански фашист . Тоа беше начинот на кој се зборуваше за нас“.

После тоа, пресвртна точка што вклучуваше признавање на работата извршена стручно: „Во овие пет години успеавме да ја освоиме почитта на повеќето, Италија ја освои почитта од повеќето. Пред пет години беше една нација меѓу многуте, слаба, исплашена и без политичко раководство, а сега се се смени. Јас сум едно од џуџињата што трчаат по рамениците на џинот наречен Џорџија Мелони“.

Целите на европските избори

Гледајќи ги постигнатите резултати, Прокачини цврсто изјави дека не само што сака да се стреми кон реизбор, туку и да оди понатаму и да работи кон освојување на мнозинството во Брисел.

Концепт што го поддржува и провинцискиот координатор на партијата, сенаторот Никола Каландрини, кој истакна дека по триесет години рамнотежата може да се промени и да ги доведе конзервативните и реформистичката партија во центарот. „ Предизвик “, како што го дефинираше сенаторот, кој во Прокачини го гледа вистинскиот човек.