fbpx

ЕУ е „корисен идиот“ на Блискиот Исток

Uncategorized @mk - ноември 26, 2023

Состанокот на Европскиот совет на крајот на октомври заврши во Европа продолжувајќи ја својата двојна игра на Блискиот Исток.

Пред Самитот на еврото, претседателот Шарл Мишел испрати писмо до членовите на Советот во кое ги повика во врска со Газа: „Мораме да разговараме како да обезбедиме, како итно прашање, ефективна испорака на хуманитарна помош и пристап до најосновните потреби. .“

Да му дозволиме на Хамас да се опорави

Ваквата мерка значи дека на оние кои ги започнаа тековните борби, терористичката организација Хамас, им се дава простор за дишење да се опорават.

Размислете за идејата дека истите барања за хуманитарни размислувања беа покренати во 1944 година за германските трупи кога сојузниците стекнаа упориште на европскиот континент.

Ќе ризикуваше Втората светска војна да не заврши со победа на демократијата и слободата, туку со војна на трошење што никогаш не заврши – токму она што се случува на Блискиот Исток.

Кога воинствениот не е принуден на безусловно предавање, историјата покажува дека борбите не завршуваат. Војната продолжува, иако може да биде паузирана на одреден период.

Кревка консензус на ЕУ

Кога шефовите на држави и влади на земјите од ЕУ, по неколкучасовни дискусии, можеа да се договорат за заеднички став за војната во Газа, тоа беше направено на начин што конфликтот ќе може да продолжи.

„Европскиот совет… повикува на континуиран, брз, безбеден и непречен хуманитарен пристап и помош за да се дојде до оние на кои им е потребна преку сите неопходни мерки, вклучувајќи хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни потреби“.

Неколку лидери беа загрижени дека барањето прекин на огнот во израелските напори за пристап до терористичката група Хамас ќе биде штетно за Израел, но ја прифатија формулацијата за „хуманитарен коридор“.

Но, дури и овој компромис може да биде залуден. „Кревкиот консензус на ЕУ би можел да биде краткотраен“, наведуваат коментаторите кои посочуваат дека условите на теренот може брзо да се променат во погодените области.

Европскиот совет, исто така, го одобри организирањето меѓународна мировна конференција „наскоро“ без да прецизира кој и каде треба да се одржи. Ми доаѓа на ум Версајскиот договор од 1918 година. Се покажа дека доведе до катастрофа бидејќи ниту една завојувана страна не сметаше дека ја изгубила војната. Историјата сугерира дека ваквите самити и договори служат само за продолжување на страдањата.

Зголемен ризик од заразување на Европа

Според шведскиот премиер Улф Кристерсон (М/ЕПП), во неколку земји-членки постои загриженост дека конфликтот на Блискиот Исток може да се прошири и во Европа.

– Има многу земји кои се многу загрижени за тоа што се случува дома кога луѓето или само затоа што имаат потекло во тој регион, или уште полошо, отворено покажуваат симпатии кон Хамас, рече Кристерсон.

И покрај овие грижи, ЕУ е подготвена да го спречи Израел да победи со тоа што ќе им даде простор за дишење на терористите да се опорават и потоа да можат да продолжат со крвавите борби. Тоа се случува повеќе од седумдесет години.

Не ја научив лекцијата од историјата

Политичките лидери во денешно време престанаа да учат од историјата. Се верува дека може да се постигне успех со добри надежи и желба сите да бидат пријатели. Тоа е пристојниот став, нели? Кој сака да приговара?

Оваа ментална состојба го стави Западот, не само Европа, во сè послаба позиција во светот. „Меката моќ“ е многу послаба од „тврдата моќ“.

Ако Европа сака да стави крај на војната на Блискиот Исток, мора да ја спушти ногата, да застане на страната на единствената демократска држава и да дозволи таа земја да ги добие битките.

Само така ќе се постигне мир во регионот.