fbpx

ЕУ сака да ја прекине зависноста од фосилни горива

Животна средина - февруари 24, 2024

На само неколку дена до крајот на 28-та Конференција на страните (COP28) на Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени во Дубаи, најмалку три прашања останаа неодговорени и сигурно беше малку веројатно дека нешто ќе се промени до крајот.

Прво, беше прашањето за постепено укинување на фосилните горива, за што се зборуваше во Дубаи и на други места.

„Покажете ми го патоказот за постепено укинување на фосилните горива за одржлив социо-економски развој“, праша домаќинот на Самитот султан Ал Џабер пред конференцијата.

Тој го запрепасти светот со својата изјава дека „нема научен доказ“ дека е неопходно постепено исфрлање на фосилните горива за да се ограничи глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови. Или, на COP28, не беше одлучено „патоказ“ .

Второ прашање за кое не беше изговорен ниту збор беше неисполнувањето на климатските цели пред и по 2020 година. Последно, но не и најмалку важно, третото прашање – кое зад затворени врати покрена жестоки контроверзии – е кој ќе управува со Фондот за загуби и штети, кој штотуку беше великодушно надополнет.

Всушност, барем на декларативно ниво, имаше дарежливи донации – од суми за различни фондови кои треба да ги поддржат еколошките проекти до некои за борба против запоставените тропски болести кои се очекува да се шират со климатските промени. Тоа би било повеќе од 83 милијарди долари, кои претседателството на COP28 ги мобилизираше во првите пет дена, „поставувајќи го темпото за нова ера на климатски активности“ , според амбасадата на ОАЕ во Букурешт, цитирана од Аџерпрес.

ЕУ се залага за глобално исфрлање на фосилните горива

Европската унија се залага за глобална посветеност за постепено укинување на фосилните горива „до 2050 година“ . Но, во својот говор на пленарната сесија на COP28, претседателот Чарлс Мишел повика на засилена и итна глобална акција за одржување на порастот на глобалната температура во рамките на 1,5 степени. Тој ја повтори „целосната посветеност“ на ЕУ во борбата за климатска неутралност – што треба да се постигне до 2050 година – и нагласи дека блокот сака тројно да ја зголеми обновливата енергија и двојно да ја зголеми енергетската ефикасност. За фосилните горива, актуелниот претседател на Европскиот совет рече дека ЕУ сака да ја прекине својата зависност од нив „што е можно поскоро“ .

Шарл Мишел истакна дека ЕУ досега веќе ги намалила емисиите на стакленички гасови за 30% под нивото од 1990 година, што значи дека ја надминала целта пред 2020 година за намалување од 20%.

Од своја страна, САД ги повикуваат развиените земји да постигнат климатска неутралност многу порано од 2050 година, но имаат за цел да го декарбонизираат енергетскиот систем „целосно или доминантно“ до тој датум. САД, исто така, не се обврзуваат на распоред за постепено укинување на фосилните горива, но бараат јасна траекторија кон 1,5 °C. Тие сакаат намалување на глобалното уништување на шумите на нето нула до 2030 година и на метанот за најмалку 30% до 2030 година.

Сите овие успеси и амбициозни цели од двата главни глобални играчи – водечките придонесувачи во еколошките фондови – кои го презедоа водството во справувањето со ефектите од климатските промени, покренуваат прашања кога, според извештаите на ОН, концентрациите на стакленички гасови одговорни за климатските промени ќе достигне рекордни нивоа во 2022 година. Глобалните просечни концентрации на јаглерод диоксид (CO2), најважниот стакленички гас, за прв пат ги надминаа прединдустриските нивоа за 50%. Концентрациите на метанот исто така се во нагорен тренд. Според претходниот извештај на ОН, во 2022 година, просечната глобална температура била за 1,15°C повисока отколку во прединдустриското време.

Речиси општо прифатено е дека климатските промени се предизвикани од согорувањето на јаглен, нафта и гас, но многу земји не сакаат да се откажат од фосилните горива. Според минатогодишниот извештај на ОН, цитиран од ДВ, нафтените држави дури планираат огромни проширувања што „ќе го разнесат глобалниот буџет за јаглерод и ќе ја загрозат иднината на човештвото“ . Официјално, повеќе од 100 земји го поддржуваат постепеното укинување на фосилните горива.

Всушност, претседателот на самитот во Дубаи, султанот на Обединетите Арапски Емирати, обвинет за користење на состанокот за нови нафтени договори, ја кажа својата позиција уште пред COP28: постепеното исфрлање на фосилните горива нема да дозволи одржлив развој „освен ако не сакате да турнете го светот назад во пештери“ .

Сепак, COP28 го одбележа зголемувањето на донациите за климатските фондови. Ова е случај и со Фондот за загуби и штети, создаден со договорот COP27 во Шарм Ел-Шеик. Во Дубаи оваа година, Фондот за загуби и штети беше успешно операционализиран и капитализиран со 726 милиони долари, објави претседателството на COP28, се вели во соопштението преземено од Аџерпрес од амбасадата на ОАЕ во Букурешт.

Кина се обидува да избегне плаќање на Фондот за загуби и штети

Основањето на таков фонд – за поддршка на земјите во развој без ресурси за борба против климатските промени – долго време беше отфрлено од силно индустријализираните земји. Тие се одговорни за 80% од стакленички гасови кои влегуваат во атмосферата. Повеќето ги подобрија своите позиции, но се уште има некои големи загадувачи на кои жестоко се спротивставуваат. ЕУ оваа година притиска за повеќе придонеси и повеќе придонесувачи во Фондот за загуби и штети, а САД се согласуваат во принцип, но сакаат „многу ранливите“ земји да бидат приматели на поддршка.

Силен глас против неа е Кина, голема економска сила и голем загадувач, која се обидува, под изговор дека е земја во развој, да избегне да плати. Сепак, Кина верува дека само развиените земји треба да придонесуваат во Фондот. Исто така, сака – и не е единствениот значаен загадувач што го сака тоа – да избегне еднострани мерки во смисла на санкции за непочитување на обврските за климата. Покрај тоа, тој повикува на признавање на неуспесите на климатските цели на развиените земји пред 2020 и пост 2020 година. Сепак, има повеќе полемики околу фондот, без договор за тоа кои земји треба да имаат пристап до фондот, кој и колку треба да плати. Ниту, пак, можеше да се донесе одлука за тоа кој ќе управува со фондот. Комитетот составен од претставници од земјите во развој и индустријализираните земји подготви неколку препораки во пресрет на разговорите, но не беше постигнат привремен договор.

Комитетот – во кој САД го кажаа своето – предложи фондот да биде домаќин на Светската банка, но има многу земји кои се против. Всушност, вклученоста на големите финансиски институции во финансирањето на проектите за климата – особено оние насочени кон постепено укинување на фосилните горива – беше тема на која се допреа на COP28. Ова е чувствителна тема, имајќи предвид дека Европската инвестициска банка е единствената банка што ја потпиша „Декларацијата од Глазгов“ и вети дека ќе престане да дава заеми за проекти за фосилни горива. Конечно, од Дубаи, група од 10 банки објавија соопштение во кое се вели дека „намера да се договорат за заеднички пристап“ за следење и известување за влијанијата врз климата и ќе ја засилат употребата на анализи за да им помогнат на земјите да ги идентификуваат инвестициските приоритети и можности.

Декларацијата, исто така, најавува нова заедничка програма на долгорочни стратегии за да им се помогне на земјите и поднационалните субјекти да развијат планови за прашања како што се декарбонизацијата и отпорноста на климата. Домаќин на програмата ќе биде Светска банка. Севкупно, во однос на финансиските обврски, Дубаи привлече: 3,5 милијарди долари за надополнување на Зелениот климатски фонд (GCF), 133,6 милиони долари за Фондот за адаптација и 129,3 милиони долари за фондот за најмалку развиените земји (LDC), 31 милиони долари за специјалните климатски промени Фонд (SCCF).

Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), исто така, лансираа каталитички фонд од 30 милијарди долари, наречен АЛТЕРА, за зајакнување на позитивната климатска акција, која има за цел да мобилизира дополнителни 250 милијарди долари на глобално ниво. ОАЕ додели 200 милиони долари за помош на ранливите земји преку специјални права на влечење (SDRs) и 150 милиони долари за финансирање решенија за безбедност на водата. Светската банка најави зголемување од 9 милијарди долари годишно за 2024 и 2025 година за финансирање проекти поврзани со климата. Мултилатералните банки за развој (МДБ), исто така, најавија кумулативно зголемување од над 22,6 милијарди американски долари за климатските активности. Но, вкупната сума сè уште не достигна 100 милијарди долари – обврска преземена од потписниците на Париската конвенција.