fbpx

Зајакнување на младите: Откривање на европскиот потенцијал и обликување на утрешните лидери преку Европската недела на млади 2024 година

Култура - февруари 29, 2024

Дали младите знаат што има да понуди Европа? Уште поважно, дали го знаат сопствениот потенцијал во европските прашања?

Одговор на овие прашања може да им се понуди, на многумина, следната пролет.

Всушност, од 12 до 19 април 2024 година ќе се одржи Европската недела на млади, што е уште еден начин за вклучување на младите во процесот на одлучување на европско ниво.

Еден од фокусите на Комисијата, всушност, е токму масовното вклучување на младите луѓе, па сè до и децата, во активниот и политичкиот живот на земјите-членки, почнувајќи од локалната реалност па се до повисоките нивоа.

Организирана, значи, од Европската комисија, иницијативата се одвива на секои две години и има за цел да допре до толку млади луѓе колку што е потребно за конфронтација, како што рековме, динамична и демократска. Оваа година, исто така, го презема наследството на Европската година на млади, која се одржа во 2022 година, каде беа спроведени повеќе од 13.000 активности во 67 земји.

Дебати, фестивали, изложби, има различни аспекти на овој настан кој има за цел да го анализира и да му даде глас на различниот свет на младите, барајќи го вистинскиот комуникативен клуч за поврзување со новите генерации.

Целта е, без сомнение, да сакаме да ги вклучиме младите во проактивен процес на одлучување кој е и доблесен и „заразен“ во исто време, таков што ќе можеме да сметаме на свежиот и нефилтриран глас на младите луѓе. кои се наоѓаат, во многу случаи, да се помират со социјалната и работната реалност која бара нивна независност.

Сакајќи да го парафразирам фудбалскиот жаргон толку драг на нашиот континент, еден вид „дванаесетти човек на теренот“, односно тој дополнителен фактор потребен за да се даде вистинскиот и ефективен притисок за „победа на играта“ дури и кога ситуацијата може да биде загрижувачка. .

Но, целта е и да се слуша, да се фатат и да се откријат навиките, различните начини на размислување, страстите и новите јазици на генерацијата З.

И не случајно оваа година тој настан ќе се случи на околу два месеци пред европските избори закажани за 6-9 јуни 2024 година, во сите земји-членки.

Накратко, начин да се потсетиме на децата на важноста да се биде снаодлив граѓанин, внимателен дури и на оние прашања кои, навидум, би можеле да бидат далеку од секојдневниот живот.

Навистина, еден од проблемите со кои најчесто се среќава Европската заедница е несомнено „оддалеченоста“ што самите граѓани, млади и стари, ја доживуваат од европските работи. Концепт, вториот, кој е премногу далечен, на моменти апстрактен и кој, според многумина, се чини дека има мало влијание врз секојдневното искуство на кое се навикнати. И токму ова погрешно размислување треба да се прекине со иницирање, што е можно побрзо и поефективно, промена на курсот.

Центрите на Europe Direct, во овој конкретен случај (повеќе од 400 низ Европа) имаат прецизно задача, преку услуги од пред канцеларија, онлајн и со активности и семинари, да ги доближат граѓаните до Европа преку дејствување како гласноговорници на Унијата, обезбедувајќи детални информации и одговарање на прашањата на оние кои бараат поддршка за Европа на полето на работа или едноставно за патување или живеење во странство.

Многу често, токму младите луѓе, познатите дигитални староседелци, излегуваат дека се слабо информирани за она што се случува надвор од нивните национални граници. Младите луѓе, претежно на училишна возраст, иако ги користат придобивките што ги нуди Унијата (проекти, тури, фондови), остануваат маргинално вклучени во информацискиот и организациониот процес, како пасивни корисници на можностите дизајнирани специјално за нив. Истото може да се каже и за оние кои решиле да влезат во работниот свет, полн со големи очекувања за иднината, но малку ориентирани на патот по кој треба да се оди и пред се малку свесни за плановите поставени на континентот за оние кои имаат желба за истражување и учење за нови култури и нови можности.

Меѓутоа, за среќа, инструментите поставени од Парламентот и Европскиот совет постепено се вметнуваат, во густата мрежа на помладите генерации, почнувајќи да ги плетете нишките за попартиципативен дискурс. Ако дел од младите, огромното мнозинство, сè уште се неинформирани, всушност, има и такви кои влегуваат во мултикултурниот пејзаж со јасни идеи и цврсти цели, целосно претставувајќи го тој парче активни граѓани толку барани на меѓународната сцена. Но, кога би им поставиле две едноставни прашања на младите, на возраст од 20 до 30 години, во однос на можностите што ги нуди Европската унија денес, задржувајќи се и на очекувањата што ги имаат од самата Заедница, што би одговориле тие?

Веројатно затоа што има многу работи на кои треба да се чека во Европа. Пред сè, да видиме поголема посветеност на животната средина (почитувајќи го она што е напишано на агендата за 2030 година што предлага позелена Европа) и општа благосостојба, особено во критични времиња како што е пандемијата што неодамна ја доживеавме. Промовирање на мирот и солидарноста, замислувајќи ја Европа како место каде што луѓето можат да живеат безбедно, што нуди можности за професионално усовршување и придонес за поширока заедница која е сè поинклузивна за културната и родовата различност.

И повторно, се очекува Европа да продолжи да ја промовира соработката меѓу земјите-членки, да се справи со заедничките предизвици и да обезбеди можности за економски раст и одржлив развој“.

И ако, од друга страна, сè уште со младите луѓе, на кои Комисијата сака да им даде важна специфична тежина во рамките на нејзините работи, би анализирале какви можности може да им даде Европа на младите денес, речиси сигурно би ни било кажано дека Европа има разновиден и динамичен пазар на труд. Постојат програми за практикантска работа, стипендии и иницијативи кои го олеснуваат влегувањето во професионалниот свет. Слободното движење во рамките на Европската унија, исто така, ја олеснува работната мобилност, овозможувајќи им на младите луѓе да ги истражуваат можностите во различни земји без премногу бирократија. Или дека со програмите за мобилност како што е Еразмус+, ЕУ им дозволува на младите луѓе да студираат, работат или волонтираат во различни европски земји. Овие искуства не само што го збогатуваат нечие културно потекло, туку обезбедуваат и можности за учење и личен раст. Дополнително, ЕУ е посветена на борбата против невработеноста кај младите преку програми кои имаат за цел да обезбедат вештини, обука и можности за вработување. Последно, но не и најмалку важно, вестите последниве денови се за намерата на Собранието да сака да ја укине бесплатната практикантска работа, за да може да учествуваат сите што сакаат да зграпчат работна можност. Но, дали е ова навистина така?

Токму поради оваа причина настан како што е Европската недела на младите добива фундаментална вредност во овој поглед. Прво, затоа што самите млади луѓе можат да предлагаат, сугерираат, инвестираат во сопствените идеи и да го слушнат својот глас со цел високо. Во исто време, институциите можат да слушаат, да ја исцртаат таа заедничка нишка меѓу политиката и граѓаните, доближувајќи ги до животот во заедницата и премостувајќи го тој јаз меѓу јавните работи и гласачите.

Случувајќи се, како што очекуваме, два месеци пред изборите, една од целите е несомнено младите да се вклучат повеќе во одлучувањето и демократските избори, повикувајќи се повеќе и повеќе граѓани да гласаат, основна алатка за учество. Згора на тоа, да се биде дел од ваков тип на настани, се овозможува да се научи и да се инспирира од успешните приказни на врсниците или едноставно да се препознае себеси во туѓите приказни; да се запознаат со сите можности што ги дава ЕУ и да не се ограничуваат само на учење за Еразмус+ (меѓу програмите од кои младите најмногу имаат корист, не случајно Италија е на второто место меѓу земјите учеснички во програмата); дебатираат за теми кои можат да бидат особено блиски до срцето или кои влијаат на заедницата во која живее; разбирање на важноста на нечиј глас; да се вклучат во конкретен дијалог со креаторите на политиките.

За да учествувате или да предложите своја идеја за Европската недела на млади, едноставно одете на Европскиот младински портал, официјалната веб-страница на Европската Унија , кликнете на посветеното копче и најавете се или регистрирајте се со вашата сметка.