fbpx

Исланд гласа за стабилност

Политика - септември 27, 2021

Во текот на викендот се одржаа избори во една од најголемите земји во Европа, но и во една мала банда во северноатлантскиот…

Федералните избори во Германија на 26 септември 2021 година се секако голема вест денес. Ова е најнаселената земја во Европа, со најголема и најсилна економија. Од првите федерални избори во 1949 година, демохристијаните доминираа во германската политика, иако во 1998 година социјалдемократите за прв пат добија повеќе гласови од нивниот противкандидат од десниот центар, додека во 2002 година двете големи партии добија потполно ист процент на гласови , 38,5 отсто. Токму соработката помеѓу конзервативниот Конрад Аденауер и либералниот Лудвиг Ерхард и овозможи на Германија да се опорави од Втората светска војна. Во Германија немаше економско чудо, само предвидливиот успех на економската слобода. Но, имаше политичко чудо , способноста на конзервативците и либералите да ги здружат силите. Овој сојуз беше толку моќен што во 1959 година германските социјалдемократи го напуштија марксистичкото барање за јавна сопственост на средствата за производство. Аденауер и Ерхард го надгледуваа процесот во кој Рајхот стана Бунд , а Германија повторно го освои својот вистински западен идентитет, кој беше ослабен со прускиот пораз на Австрија во 1866 година и последователниот раст на воено-социјалната држава. Тажно е да се види како демохристијаните постепено се оддалечуваат од своето големо наследство.

Малку веројатни сојузници

Еден ден претходно, Исланд одржа парламентарни избори на кои лево-десничарската коалициска влада од три партии не само што преживеа, туку всушност го зголеми својот удел во вкупните гласови. Формирана е во 2017 година од популарната и прагматична Катрин Јакобсдотир, која можеби може да се опише како одговор на Исланд на Новозеланѓанката Џасинда Ардрен. Јакобсдотир ги предводи Левите Зелени, традиционално најлевичарската партија во исландската политика, трагајќи ги своите корени во Комунистичката партија која дејствуваше помеѓу 1930 и 1938 година, Партијата за социјалистичко единство од 1938-1968 година и Народната алијанса од 1968-1998 година. Останатите коалициски партнери се централно-десничарската Партија на независноста и центристичката рурална прогресивка. Причината зошто тие многу различни партии влегоа во коалиција беше тоа што ја почувствуваа силната волја на многу гласачи да најдат стабилност по политичкиот хаос по колапсот на банката во 2008 година . Исланд не беше економски погоден од меѓународната финансиска криза како некои други европски земји, но колапсот имаше силно психолошко влијание врз Исланѓаните кои претходно го земаа својот просперитет и мирно постоење здраво за готово.

Овие неверојатни коалициски партнери добро соработуваа и го дадоа она што го сакаа гласачите, стабилност што им овозможи на Исланѓаните релативно ефикасно да се справат со пандемијата предизвикана од вирусот Вухан во 2019 година. Анкетите покажуваат дека приврзаниците на Партијата на независноста и на прогресивците во огромно мнозинство беа за продолжување на коалицијата, додека некои Леви Зелени остро се спротивставија на тоа, при што двајца членови на парламентот ја напуштија партијата во текот на мандатот. Ова незадоволство се одрази во загубата што ја направија Левите зелени на изборите и покрај популарноста на нивниот лидер: тие добија 12,6 отсто од гласовите, што е намалување за 4,3 отсто.

Десен центар на Исланд

Партијата на независноста доби 25,2 отсто од гласовите, многу повеќе отколку што беше предвидено во анкетите, но сепак загуба од 0,8 отсто од последните избори. Партијата, долго доминантна во исландската политика, претрпе понижувачки пораз во 2009 година, веднаш по колапсот на банката кога доби само 23,7 отсто од гласовите. Со право или не, нашироко беше обвинета за колапсот. Така, таа сега поврати одредена основа, но далеку од тоа да биде силна како пред колапсот, кога понекогаш уживаше поддршка од повеќе од 40 отсто од гласачите. Нејзиниот лидер, министерот за финансии Бјарни Бенедиктсон, сепак стана, заедно со Катрин Јакобсдотир, една од најпочитуваните исландски политичари, иако мора да се признае дека е виновен за еден речиси непростлив грев: тој потекнува од видно и богато семејство. Една од причините за релативно слабите перформанси на Партијата на независноста е тоа што во 2016 година таа се подели околу Европската унија. Реформската партија која го поддржува членството е основана од поранешни членови на партијата, вклучувајќи го и поранешниот премиер Торштајн Палсон. Сега оваа партија доби 8,3 отсто од гласовите, што е за 1,6 отсто повеќе од последните избори. Сепак, се чини дека членството во ЕУ не е на агендата на Исланд, можеби како последица на Брегзит. Во предизборната кампања речиси и не се споменуваше. „Не се качувате на брод запален“, извика истакнатиот социјалдемократ, Џон Б. Ханибалсон (жесток поддржувач на членството во ЕУ).

Втората по големина политичка партија во Исланд, Прогресивците, доби 17,3 отсто од гласовите, што е зголемување за 6,6 отсто. Затоа, тие може да се сметаат за вистински победници на изборите, дури и ако постигнале многу пониски резултати од 2013 година кога добија 24,4 отсто. Но, нивната победа сега беше навистина победа на владата во целина, бидејќи очигледно многумина кои ја сакаа стабилноста што ја обезбедува коалицијата гласаа за напредните лица како најмалку контроверзни од трите коалициски партнери. Прогресивците, исто така, се чини дека го вратија најголемиот дел од гласовите што ги изгубија со партиската поделба во 2017 година, кога нивниот поранешен лидер, Зигмундур Д. Гунлаугсон, замина и основаше своја партија. Гунлаугсон стана популарен како резултат на неговиот цврст став во спорот меѓу Исланд и Обединетото Кралство околу владините гаранции за банкарските депозити, но во 2016 година тој несоодветно се справи со обвинувањата за корупција, иако навистина немаше суштински случај против него. Партијата на Центарот на Гунлаугсон сега доби 5,4 отсто од гласовите, што е намалување за 5,5 отсто.

Социјалдемократите на Исланд

Вистински губитници на изборите беа социјалдемократите. Тие, со надеж дека ќе ги освојат гласовите од незадоволните поранешни поддржувачи на Левите зелени, се преселија далеку налево. Но, во кампањата беше откриено дека нивната најсветла ѕвезда, Криструн Фростадотир, добила големи бонуси како економски аналитичар на инвестициска банка. Ова не мора да биде проблем за кандидат од десницата, и секако дека не беше криминал, но беше срам за социјалдемократите кои во предизборната кампања гласно зборуваа дека ги натопуваат богатите. На изборите, социјалдемократите сега привлекоа многу помалку гласови од нивните колеги во другите нордиски земји, само 9,9 отсто, што е намалување за 2,2 отсто. За споредба, на изборите во 2003 година тие добија 31,0 отсто од гласовите, а потоа се претставија како главна алтернатива на Партијата на независноста.

Се чини дека шарениот лик, Гунар С. Поранешен новинар, Егилсон беше одговорен за неколку сензационалистички весници и списанија, од кои сите паднаа. Во раните 2000-ти тој беше најмен пиштол на малопродажниот милијардер Џон А. Јоханесон, најголемиот должник на исландските банки пред нивниот колапс. Егилсон бил великодушно платен и собрал мало богатство по исландски стандарди, околу пет милиони долари. Успеал да го вклучи Јоханесон во авантура во весник во Данска која завршила со загуба од најмалку 50 милиони долари и која исто така значително го влошила угледот во Данска на исландскиот бизнис сектор. Јоханесон го изгубил трпението и Егилсон набрзо останал без работа и повеќе не патувал низ светот со приватниот авион на Јоханесон. Без страв, Егилсон се вратил на Исланд, извесно време се приклучил на Муслиманското здружение на Исланд и подоцна организирал бизарен проект, дека Исланд треба да бара да стане 21-та провинција на Норвешка. Во предизборната кампања тој зборуваше како неизвинилен ленинист, заканувајќи се дека ќе ги отпушти сите судии кои му се чинеа претерано конзервативни. Тој, исто така, вети дека ќе го претвори седиштето на Партијата на независноста во јавен тоалет, со угледниот поранешен министер за правда, Бјорн Бјарнасон, како главен придружник. На почетокот на кампањата, Егилсон беше третиран како забавна диверзија, но шегата набрзо престана да биде смешна.

Две мали левичарски партии

Две мали опозициски партии успеаја да имаат кандидати за пратеници, Народната партија и Пиратската партија, со 8,8 односно 8,6 отсто од гласовите. Народната партија ја предводи една пријатна постара жена, Инга Селанд, која е обврзана да плаче јавно за маките на сиромашните. За жал, Селанд сака да го олесни издржувањето на сиромаштијата, а не полесно да избега. Нејзиниот главен политички предлог е да се подигне нивото на ослободен од данок, со што повеќето луѓе со ниски приходи воопшто не би платиле данок на доход, и да ги финансираат овие и другите трошоци со оданочување на финансиски силните професионални пензиски фондови, со што ќе се префрлат пари. на нејзините сегашни гласачи од идни пензионери. Сепак, најголемата предност на Селанд е тоа што таа се разликува од социјалдемократите и социјалистите по тоа што се гледа како искрена.

За разлика од своите колеги во другите земји, Исландската пиратска партија воопшто не е слободарска во однос на економските прашања, иако се противи на авторските права и патентите, а исто така се залага за декриминализација на рекреативните дроги. Пиратската партија го направи најважниот дел од својата платформа да го укине исландскиот устав, кој датира од 1874 година и напишан во истиот дух како и уставите на либералните скандинавски монархии. Сака да го замени со долг список со желби претставен во 2012 година од таканаречениот Уставен совет, чудна спојување на познати личности во медиумите, зафатени, лудаци и кловнови. Овој Совет беше номиниран од левичарската влада од 2009-2013 година. Помалку од половина од луѓето со право на глас последователно излегоа на референдум за многуте препораки на Советот, при што две третини од нив ги сметаа за прифатливи, со други зборови само една третина од гласачите. Спротивно на тоа, стариот Устав, даден на Исланѓаните од данскиот крал кога Исланд беше данска зависност, беше убедливо потврден на референдумот во 1944 година, со 98,5 отсто од гласовите за, со речиси неверојатна излезност од 98,4 отсто. цент.

Што да очекувам

Интересното прашање сега е каква влада ќе се формира. Во предизборната кампања, и социјалдемократите и пиратите ја отфрлија соработката со Партијата на независноста, со што ги исклучија сите до една можност за себе, коалиција на сите мали партии лево од Партијата на независноста, најверојатно под водство на Катрин Јакобсдотир. За ова, сепак, ќе биде потребно и учество на прогресивците чиј водач, Сигурдур И. Јохансон, би можел потоа да инсистира да стане премиер. Таква влада е прилично малку веројатна, но не треба да се отфрли.

Поим немам што ќе прават сега партиските лидери, но знам што би правел кога би бил на позицијата на некои од нив. Да сум на местото на Зигмундур Д. Гунлаугсон, би дал понуда до Партијата на независноста дека тројцата членови на пратеничката група на Партијата на Центар ќе се приклучат на Партијата на независноста со Гунлаугсон за возврат да стане владин министер. Да сум на местото на Бјарни Бенедиктсон, би сметал дека е важна задача да се обидам да ја вратам поддршката од оние кои на овие избори гласаа за Реформската партија. Ова би можело да се постигне со соработка со „одметниците“, но и со евентуална ефикасна кампања против нив. Но, Бенедиктсон мора да ја има на ум старата американска поговорка што ја цитирав во една телевизиска дебата за време на кампањата: Ако не е скршена, не поправајте ја. Ова е можеби најсилниот аргумент за продолжување на сегашната владина коалиција, веројатно со некои промени во поделбата на министерствата меѓу коалициските партнери. Нема сомнеж дека Исланѓаните, или барем големото мнозинство од нив, копнеат за стабилност.

The text was translated by an automatic system