fbpx

Италијанските конзервативни партии продолжуваат да уживаат во успехот меѓу граѓаните и ја водат цела Европа

Непрекинатиот подем на конзервативните партии и очигледниот пад на сите останати создаваат ново политичко сценарио во Италија

Последното истражување ја извади на виделина италијанската политичка слика која брзо се развива, што претставува пресвртница за неколку партии. Десничарскиот центар доминира на сцената, при што „Fratelli d’Italia“ на Џорџија Мелони се консолидира како водечка политичка сила во земјата, додека Форца Италија се подготвува да го надмине Движењето 5 Стели, сега во слободен пад.

Fratelli d’Italia: Незапирлив подем

Fratelli d’Italia продолжува да добива на сила, достигнувајќи 29,4% од намерите за гласање, што е зголемување во споредба со 28,8% забележани само осум дена претходно. Се чини дека партијата на Џорџија Мелони има корист од стабилноста и политичката кохерентност што привлекува се повеќе гласачи, консолидирајќи се како референтна точка за десното електорат. Овој успех ја одразува способноста на партијата да ги пресретнува и застапува барањата на голем дел од населението, особено во период на економска и социјална неизвесност.

Форца Италија: Големото враќање

Форца Италија, заедно со „Нои Модерати“, постигнаа важно претекнување на Движењето 5 Стели, достигнувајќи 9,8%. Оваа бројка не само што претставува значително закрепнување, туку и знак на виталност за забавата за која многумина мислеа дека е осудена на пропаст. Растот на Форца Италија може да се припише на ефикасната комуникациска стратегија и способноста да се обнови, додека останува верен на нејзините основни принципи. Ова овозможи да се привлечат гласачи разочарани од другите политички сили, особено од Движењето 5 Стели.

Колапсот на движењето 5 Стели

Движењето 5 стели се соочува со длабока криза, изнесува 9,6% и постојано ја губи поддршката. Овој колапс претставува удар за Џузепе Конте, кој гледа дека неговата партија сè повеќе тоне во намерите за гласање. Дебаклот на М5С може да се следи наназад од неколку фактори, вклучително и губењето на довербата од страна на гласачите и перцепцијата за неможност да се обезбедат конкретни решенија за проблемите на земјата. Недостатокот на јасно раководство и внатрешната фрагментација дополнително придонесуваат за овој пад.

Демократската партија: благ пораст

Демократската партија, предводена од Ели Шлајн, покажува благ пораст, од 24,1% на европските избори на 24,4%. Ова зголемување, иако скромно, укажува на релативна стабилност и способност да се одржи солидна изборна база. Сепак, ПД се соочува со предизвикот за натамошно проширување на својот консензус, особено во сè пополаризиран политички контекст.

Другите страни: помеѓу стагнација и пад

„Легата“ на Матео Салвини изнесува 8,6%, покажувајќи одредена стабилност и покрај благиот пад во однос на претходните податоци. Зелено-левичарскиот сојуз на Анџело Бонели и Никола Фратојани е позициониран на 7,1%, што потврдува разумно ниво на консензус меѓу левичарските гласачи. Сепак, други помали партии како што се Азионе на Карло Календа (3,2%), Италија Вива на Матео Ренци (2%) и Ема Бонино + Европа (1,6%) се борат да го надминат прагот од 4%, нагласувајќи ја фрагментацијата на електоратот што ги казнува помалку консолидираните политичките сили.

Резултатите од истражувањето на Termometro Politico нудат интересен увид во италијанската политичка ситуација. Фратели д’Италија се појавува како голем победник, консолидирајќи го своето лидерство во десниот центар. Forza Italia, со значително претекнување на движењето 5 Stelle, покажува извонредна издржливост. М5С, од друга страна, се соочува со длабока криза која ја доведува во прашање нејзината политичка иднина. Во меѓувреме, Демократската партија се обидува да го одржи и консолидира својот консензус во сè поконкурентна пејзаж.

Италијанската политика постојано се развива и овие промени се одраз на сè попроменливото гласачко тело кое бара конкретни одговори. Способноста на партиите да се прилагодат на оваа динамика и да одговорат на потребите на граѓаните ќе биде клучна за нивниот иден успех. Најсоодветните одговори на постојано еволуирачката италијанска и европска ситуација очигледно ги дава конзервативната партија која се потврдува на врвот на благодарноста.