fbpx

Италија е подготвена за 5-та рата на NRRP

Политика - декември 30, 2023

Италијанската влада го проследи до Европската комисија барањето за исплата на петтата рата од Националниот план за закрепнување и отпорност. Во оваа петта рата се вклучени 52 цели. Палацо Чиги прецизираше дека ќе има многу значајни инвестиции, особено во секторите земјоделство и валоризација на отпадот.

На 27 декември, Брисел ја префрли четвртата рата од NRRP во италијанската државна каса, во износ од 16,5 милијарди евра. Оваа сума и овозможува на Италија да го надмине прагот од сто милијарди евра примени средства од вкупно расположливите 194,4 милијарди.

Големо е задоволството од премиерот и лидер на европските конзервативци, Џорџија Мелони, која изјави: „Завршува годината на голема посветеност и извонредни резултати од страна на владата во спроведувањето на НРРП. Ние сме многу задоволни и решени да продолжиме со работата во наредните месеци“.

Задоволство изрази и италијанскиот министер за европски прашања, кохезиски политики и НРРП: „Барањето за исплата на петтата рата испратено денеска до Европската комисија означува уште еден важен успех за премиерот Мелони и владата во спроведувањето на НРРП“. Тој, исто така, ја нагласи напорната тимска работа што ја прави италијанската влада: „Како и за четвртата, дури и за барањето на петтата рата, Италија се потврдува пред предвиденото во споредба со другите земји-членки. Извонреден резултат кој произлегува од одличната тимска работа и постојаното позитивно дијалог со Комисијата. Фазата на оценување ќе биде ригорозна како и секогаш, но ние сме уверени“. Исто како што беше за четвртата рата, но и покрај ова, напорната работа на владата не ја спречи Италија да биде првата земја што ја доби.

Во соопштението од Палацо Чиги се појаснуваат конкретните цели за акредитацијата на петтата рата. Тие вклучуваат посебни инвестиции во земјоделскиот сектор за да се зголеми ефикасноста на системите за наводнување и да се подобри производството на зелена енергија, во секторот вода со нови проекти за зајакнување на цевководи, системи за прочистување и намалување на загубите во мрежата. Во прв план е и заштитата на животната средина, која се постигнува преку создавање на нови капацитети за валоризација на отпадот и модернизација на постојните.

Во истото соопштение, владата ја повтори својата намера да продолжи да соработува со Европската комисија.