fbpx

Италија, 12 милиони луѓе страдаат од несоница

Здравје - јуни 5, 2024

По повод Светскиот ден на спиењето кој се слави на 15 март, Италијанското здружение за неврологија (SIN) и Италијанското здружение за медицина на спиењето (AIMS) направија сметка за нарушувањата на спиењето кои само во Италија погодуваат дури 12 милиони луѓе.

Несоницата е широко распространет проблем што ги погодува милиони луѓе во Италија и, по повод Светскиот ден на спиењето, кој се слави на 15 март секоја година, италијанското здружение за неврологија (SIN) и италијанското здружение за медицина на спиењето (AIMS) прават преглед на состојбата со нарушувањата на спиењето во земјава, откривајќи алармантни податоци. Всушност, се проценува дека дури 12 милиони поединци се погодени од нарушувања на спиењето во Италија, значителен број што ја нагласува сериозноста на овој проблем.

Статистиката покажува дека приближно еден од 4 возрасни лица во Италија страда од хронична или минлива несоница, со повисока преваленца кај жените, што сочинува приближно 60% од случаите. Понатаму, 20% од случаите се однесуваат на деца и малолетници, што укажува на тоа дека нарушувањата на спиењето не штедат ниту една возрасна група. Спиењето е од суштинско значење за самиот живот, бидејќи е од суштинско значење за правилното функционирање на мозокот и за невронските, биохемиските и метаболичките промени кои се случуваат за време на ноќниот одмор.

Проф. Алесандро Падовани, претседател на италијанското здружение за неврологија, ја нагласува важноста од навремено препознавање и лекување на нарушувања на спиењето, бидејќи фрагментираниот и нарушен сон може да го фаворизира таложењето на абнормални протеини во мозокот, поврзани со невродегенеративни состојби, воспаление и артериосклероза. Нарушувањата на сонот не само што го компромитираат квалитетот и времетраењето на ноќниот одмор, туку може да доведат и до опасни дневни последици, како што се расположението, когнитивните нарушувања, нарушувањата на вниманието и поспаноста.

Професорот. Франческо Фанфула, претседател на AIMS, ја коментира главната порака на Светското здружение за спиење, „Спиење еднаквост за глобално здравје“, истакнувајќи ги нееднаквостите во здравјето на спиењето меѓу различните популации низ светот. Причините за овие разлики се повеќекратни и вклучуваат фактори на животната средина, социјалните, заедницата и индивидуалните. Од суштинско значење е да се промовира поголема свест за важноста на спиењето за глобалното здравје и да се работи на намалување на нееднаквостите во пристапот до нега и третмани за нарушувања на спиењето.

АИМС годишно организира уникатен настан, Маратон за спиење, за време на кој италијанските експерти за медицина на спиење се менуваат во односите со јавноста за да презентираат целосен преглед на нарушувањата на спиењето и поврзаните третмани. Овој настан се одржува во петок пред пролетната рамноденица и е можност да се промовира културата на спиење и да се подигне јавната свест за важноста на соодветно справување со нарушувањата на спиењето.

Светскиот ден на спиењето е основан во 2008 година за да се подигне свеста за нарушувањата на спиењето и нивното влијание врз општеството. Минатата година, оваа иницијатива вклучи околу 80 земји ширум светот и стотици локални иницијативи, станувајќи тренд тема на главните социјални медиуми. Ова ја покажува зголемената важност што ја презема здравјето на спиењето на глобалната јавно здравствена агенда и потребата да се одговори на овој предизвик со конкретни акции и широко распространета свест. Проблемот со несоница и нарушувања на спиењето не треба да се потцени, бидејќи има значителни влијанија врз здравјето на поединецот и врз општеството како целина. Нарушувањето на сонот не само што влијае на физичката и менталната благосостојба на засегнатите, туку може да предизвика и социјални и економски проблеми.

Последиците од нарушениот сон можат да бидат поразителни. Луѓето кои страдаат од несоница честопати се соочуваат со тешкотии да се концентрираат во текот на денот, може да бидат повеќе раздразливи, вознемирени или депресивни и може да имаат проблеми со меморијата и учењето. Овие симптоми не само што го компромитираат квалитетот на животот на поединецот, туку можат негативно да влијаат и на нивните лични и професионални односи. Нарушувањата на сонот се поврзани со зголемен ризик од развој на сериозни медицински состојби, како што се висок крвен притисок, срцеви заболувања, дијабетес, па дури и некои форми на рак. Овие компликации може да имаат долгорочни здравствени последици и да го зголемат финансискиот товар на националните здравствени системи.

За ефикасно решавање на проблемот со несоницата и нарушувањата на спиењето, неопходно е да се усвои мултидисциплинарен пристап кој вклучува лекари, психолози, истражувачи и креатори на политики. Важно е да се подигне јавната свест за важноста на ефикасен ноќен одмор и за практиките кои го промовираат неговиот квалитет. Јавните политики, исто така, треба да имаат за цел да го подобрат пристапот до услугите за дијагностицирање и третман на нарушувања на спиењето, обезбедувајќи дека сите луѓе можат да добијат соодветна грижа во согласност со нивните потреби.

Алесандро Фиорентино