fbpx

Кажувајќи не на масовниот надзор на европските граѓани

Политика - ноември 12, 2023

Беше вистинско назадување за Комисијата на ЕУ и шведската еврокомесарка Илва Јохансон кога Европскиот парламент се занимаваше со „Chat Control 2.0“, контроверзниот предлог за воведување масовен надзор на сите граѓани на Интернет. Формалната причина е борбата против детската порнографија.

На почетокот на ноември, сите партиски групи во Европскиот парламент го отфрлија предлогот за масовно следење што го предложи Комисијата. Тоа беше значително назадување за Комисијата. Наместо тоа, беше усвоена многу преработена верзија каде што беше отстрането речиси сè што беше контроверзно.

Она што е избришано е масовното скенирање на шифрирани разговори, таканаречени услуги за шифрирање од крај до крај, што значело дека интернет провајдерите биле принудени да инсталираат шпионски софтвер на сечиј компјутер и телефон.

Рамнотежа помеѓу заштитата и правата

Парламентот на ЕУ, исто така, рече „не“ на задолжителните проверки на возраста за апликациите за пораки и „не“ за забраната на децата под 16 години да користат мејнстрим апликации.

Главниот преговарач во Комитетот за граѓански слободи, правда и внатрешни работи (ЛИБЕ), шпанскиот пратеник Хавиер Зарзалехос (ЕПП), вели дека сега ќе има „позитивна рамнотежа помеѓу заштитата на децата на интернет и почитувањето на основните права“. .

Според верзијата на Парламентот, треба да се бара конкретно сомневање за следење на поединци и групи. Тоа е нешто што можеби треба да биде дадено во општество во кое владее правото, но очигледно не за големите браќа и големи сестри на Комисијата на ЕУ.

Опасноста не е завршена

Сепак, не може да се тврди дека опасноста е надмината. Процесите на донесување одлуки во Европската унија се незгодни, недвижни и може да потраат долго време. Комисијата останува на својот предлог. Следен став е Советот на министри, односно владините претставници на земјите од ЕУ.

Меѓу владите на земјите членки, поделбата е голема. Многу земји се ентузијасти, но има и такви кои пружаат отпор. Дали има доволно влади за блокирачко мнозинство против предлогот, останува да се види.

Германија вели не, а парламентите на Австрија, Финска и Холандија рекоа дека нивните влади мора да кажат не. Сегашната полска влада вели не, па прашање е како ќе реагира новата либерална влада. Естонија и Чешка, исто така, може да се приклучат на страната „не“.

Ако сите кажат не, ќе постигнат блокирачко мнозинство во Европскиот совет. Со цел навистина да се отстрани масовниот надзор од масата, би било предност доколку повеќе земји-членки се придружат на критичарите, така што Комисијата го добива истото јасно неодобрување како од Европскиот парламент.

По ставот на Советот на министри, како и обично, следуваат нови преговори меѓу трите институции кои одлучуваат, Советот, Собранието и Комисијата.

Парламентот може да ја поттикне нивната влада напред

Во Шведска, централно-десничарската влада (ЕПП/РЕ) не можеше да каже не. Нејзината позиција е само малку подобра од предлогот презентиран од Комисијата. Време е сите влади сериозно да го сфатат ова прашање. Во Шведска, Риксдагот (парламентот) и неговиот Комитет на ЕУ можат да ѝ наложат на владата како се очекува да постапи за време на состанокот на Советот на министри кога ќе се појави прашањето.

Постапките на шведската влада се изненадувачки со оглед на тоа што нивните партиски групи во Европскиот парламент го отфрлија предлогот на Комисијата. Овде, шведската влада запаѓа во вообичаеното однесување што постои од кога Шведска стана членка на ЕУ во 1995 година – тие не сакаат да се расправаат, не прават проблеми.

Сега тие мора да се заострат и да се осмелат да застанат во одбрана на вредностите на сопствената земја. Линијата на Комисијата јасно ги нарушува граѓанските слободи и права.

Веќе еднаш, Европскиот парламент постапи мудро. Тогаш би било лудост ако владите не се приклучат во одбраната на слободите и отпорот на масовниот надзор.