fbpx

Кога Прометеј станува Прокруст

Култура - ноември 26, 2023

Европски дневник: Прага, ноември 2021 година

Сосема очекувано, Прага стана една од најпопуларните туристички дестинации во Европа. Долго време бил главен град на Кралството Бохемија и резиденција на неколку владетели на Светото Римско Царство, и иако тој чуден ентитет не бил ниту Свет, римски, ниту Империја, неговите владетели секако живееле во величествени палати. Многу од импресивните градби во Прага датираат од доцниот среден век, а градот најмногу го избегнал уништувањето во Втората светска војна. Има необичен чуден шарм, не само поради многуте стари цркви, манастири и приватни палати: тој навистина е наречен „градот на стоте кубиња“. На левиот брег на реката Влтава (Молдау), Прашкиот замок се издигнува над градот, најголемиот антички замок во светот, со живописниот Карлов мост од четиринаесеттиот век што ги поврзува двата брега. На десниот брег се Стариот град, Новиот град (кој исто така е доста стар) и Еврејскиот кварт.

Два состаноци на друштвото Мон Пелерин

Првпат ја посетив Прага во 1991 година, присуствувајќи на регионален состанок на Друштвото Мон Пелерин, меѓународната академија на либерални научници што Фридрих фон Хајек ја основаше во 1947 година. Состанокот во 1991 година го организираше економистот Вацлав Клаус, кој беше министер за финансии од 1989 година, кога комунизмот пропадна. Тој стана премиер на Чехословачка во 1992 година и по отцепувањето на Словачка една година подоцна премиер на Чешката Република пет години, а потоа претседател десет години, во 2003-2013 година. Во поглавјето за Милтон Фридман во мојата двотомна книга Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители ја опишувам сеопфатната и успешна економска либерализација во Централна и Источна Европа која беше инспирирана од Фридман и во Чешка спроведена од Клаус. Мојот пријател Биргир Исл. Гостин на состанокот ми беше Гунарсон, гувернер на Централната банка на Исланд, а ние двајца добро се забавувавме во некои од градските џез клубови. Адвокат по обука и поранешен градоначалник на Рејкјавик, Гунарсон беше џез ентузијаст и успешен пијанист.

Во 2012 година, се вратив во Прага за да присуствувам на генералниот состанок на Друштвото Мон Пелерин, каде Клаус, сега претседател, одигра голема улога. Една вечер ни приреди незаборавна забава во големите градини на неговата резиденција, Прашкиот замок, на благото септемвриско време, со неспоредлив поглед на градот во самракот. Ја искористив приликата да разговарам со мојот стар пријател д-р Едвин Феулнер, кој многу ми помогна кога организирав состанок на Друштвото во Исланд во 2005 година. Тој беше претседател на Здружението во 1998-2000 година. Имав интересна дискусија и со професорот Алан Мелцер, познат монетарист и автор на најважното дело за американската ФЕД. Тој неодамна напиша книга „Во одбрана на капитализмот“. Во Прага тој беше номиниран за претседател на друштвото Мон Пелерин за 2012-2014 година.

Една друга вечер во Прага, вечерав со една стара пријателка, Елисалекс, чие полно име е Мари Елизабет фон Вутенау-Хоентурм. Нејзиниот сопруг Едуардо Хелгуера бил член на друштвото Мон Пелерин. Елисалекс и Едуардо беа мои љубезни домаќини кога ја посетив Аргентина во 1997 година. Потоа, престојувајќи во местото на нејзината сестра на Реколета во центарот на Буенос Аирес, забележав многу книги за Австрија под Хабсбурговците. Ги прашав сестрите за нивниот интерес во овој период. Објаснувањето се покажа дека Софи Војвотката фон Хоенберг, сопругата на надвојводата Франц Фердинанд од Австрија и застрелана со него во Сараево во 1914 година, била нивна пратетка, сестра на нивната баба по мајка. Навистина, таткото на Елисалекс, Франц Фердинанд фон Вутенау-Хоентурм, го добил името по австрискиот наследник на хабсбуршкиот престол. Тој емигрирал во Аргентина по Првата светска војна, пристигнувајќи без пари. Прадедото на двете сестри бил боемски благородник и дипломат, бохуславскиот гроф Чотек од Чоткова и Вогнин. Елисалекс не само што присуствуваше на состанокот на друштвото Мон Пелерин, туку и патуваше во Централна Европа за да погледне некои од замоците што му припаѓале на нејзиното семејство во минатото. Меланхолично патување, би помислил.

Платформата на европската меморија и совест

И јас сум чест посетител во Прага во врска со моето учество од 2012 година во Платформата за европска меморија и совест која има седиште таму. Платформата е формирана во 2011 година на повик на Европскиот парламент, а нејзината главна цел е да го одржи жив споменот на многубројните жртви на тоталитаризмот во дваесеттиот век, „уништениот век“, како што го нарече Роберт Конкест. Научив многу од моите разговори на состаноците на Платформата во Прага со Мустафа Џемилев, водач на кримските Татари, Софија Оксанен, наградуваниот фено-естонски романсиер, Витаутас Ландсбергис, поранешен претседател на Литванија, бискупот Ласло Токеш, унгарски јазик. поранешен романски дисидент и европратеник, и професор Стефан Куртоа, кој во 1997 година го уредуваше семиналниот дел Црна книга на комунизмот која потоа ја преведов на исландски.

На 11-13 ноември 2021 година, Платформата го одржа својот годишен Совет на членови во Прага, заедно со меѓународната конференција за кобната 1991 година. Го дадов главниот труд на конференцијата каде што тврдев дека неуспехот на Болшевичката револуција во ноември 1917 година не беше првенствено затоа што погрешните луѓе го направија тоа (иако тоа беше сигурно точно), туку затоа што самиот марксистички проект беше нереален и затоа врзан да не успее. Така, сталинизмот и маоизмот беа неизбежните исходи на марксизмот. Главната причина беше што без пазар на капитал немаше начин да се донесат рационални одлуки за искористувањето на капиталните добра, како што покажаа австриските економисти Лудвиг фон Мизес и Фридрих фон Хајек. Според тоа, херојскиот Прометеј, кој им го одзема оганот на боговите, во марксистичката митологија, ќе се претвори во злобниот Прокруст кој се обидува да ги принуди сите негови гости да се сместат во ист кревет. Се сетив на неуспешниот обид за државен удар во Советскиот Сојуз во август 1991 година, кој им даде можност на балтичките земји да ја потврдат својата независност по децении окупација. Мојот стар пријател, премиерот Дејвид Одсон од Исланд, долго време цврст антикомунист, ја искористи оваа прилика да ги обнови дипломатските односи со балтичките земји. Нагласив дека дури и ако марксистичкиот проект мораше да пропадне економски, во никој случај не беше сигурно дека комунистите ќе се откажат од политичката моќ на мирен начин, како што навистина покажа советскиот обид за државен удар во 1991 година.