fbpx

Конзервативците и класичните либерали: природни сојузници

Политика - октомври 20, 2023
El Escorial, Madrid.

Европски дневник: Ескоријал, јуни 2021 година

Конечно чумата заврши. Моето прво патување во странство по епидемијата на Ковид беше во јуни 2021 година во Мадрид каде што држев предавање на Летниот универзитет организиран заеднички од бриселскиот истражувачки институт New Direction и шпанскиот тинк-тенк Fundación Civismo . Се одржа во Ескоријал, палата изградена во близина на Мадрид во 1563–1584 година од страна на шпанскиот крал Филип II.

На 14 јуни двајца еминентни шпански научници, Педро Шварц, научен професор по економија на Универзитетот CEU Сан Пабло во Мадрид и Франциско Хозе Контрерас, професор по правосудство на Универзитетот во Севиља и член на шпанскиот парламент за Vox, одржаа интересни презентации за либерализам и конзервативизам, на кои потоа одговорив. Го познавам професорот Шварц повеќе од четириесет години како колега-член на меѓународната академија на класични либерални и конзервативни научници, Друштвото Мон Пелерин , основана од англо-австрискиот економист и филозоф Фридрих фон Хајек во 1947 година. Шварц, ученик на англо-австрискиот филозоф Карл Р. Попер на Лондонската школа за економија, беше претседател на друштвото Мон Пелерин во 2014-2016 година. Иако во 2021 година тој веќе имаше 86 години, тој беше жив и елоквентен говорник како и секогаш. Речиси триесет години помлад од Шварц, Контрерас, исто така, придонесе многу сознанија на Летната школа. Тој припаѓа на група шпански научници кои се обидуваат да се спротивстават на обидите на левичарските интелектуалци да ја искриват историјата, а не само шпанската историја.

Заедничката основа

Во мојот прв говор, се согласив со Шварц и Контрерас дека денес има многу заеднички јазик помеѓу конзервативците и класичните либерали, иако некои видови конзервативизми се нелиберални, додека некои видови либерализми се антиконзервативни (на пример романтичниот индивидуализам кој го заменува принципот на слободата според законот со барање за неограничено самоизразување). Ја опишав долгата традиција на она што би можело да се нарече конзервативен либерализам, следејќи ја до тринаесеттиот век, до исландскиот хроничар Снори Стурлусон и италијанскиот филозоф Свети Тома Аквински. И кај двајцата мислители, двојните идеи за влада со согласност и право на бунт против тираните беа присутни, иако конзервативно-либералната традиција подоцна беше посистематски артикулирана од Џон Лок, Дејвид Хјум и Адам Смит, признати автори на класичната и конзервативна либерализмот.

Можеби главната разлика помеѓу конзервативниот либерализам и другите видови либерализам може да се открие со спротивставени толкувања на четири револуции во западната историја. Конзервативните либерали ја поддржаа Британската револуција од 1688 година и Американската револуција од 1776 година, бидејќи тие беа направени со цел да се зачуваат и да се прошират постоечките слободи, додека тие се спротивставија на Француската револуција од 1789 година (како што еволуираше по ветувачкиот почеток) и на Руската револуција од 1917 година, бидејќи беа направени со цел да се реконструира целото општество од една мала политичка секта и да се наметнат вредностите што ги држи оваа секта на останатите. Четирите водечки принципи на конзервативниот либерализам, реков, беа приватната сопственост, слободната трговија, ограничената влада и почитувањето на традициите. Додадов дека според мое мислење, фон Хајек понудил длабока синтеза на конзервативни согледувања и класични либерални принципи со неговата теорија за неизбежно индивидуално незнаење што може да се надмине само со процесот на откривање на слободно општество. Во мојот втор говор, разговарав за мојата неодамнешна книга во два тома, Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители .

Рефлексии во Ескоријал

Во Ескоријал има манастир, а монасите љубезно не однесоа на посебна обиколка на огромната палата, најголемата ренесансна зграда на светот. Ги видовме изненадувачки скромните канцеларии на кралот Филип II од каде тој се обиде, со слаб успех, да владее со Шпанската империја. Тој напорно се трудеше да ја задржи бунтовната Холандија под своја контрола, и нема сомнеж дека шпанскиот романсиер Мигел Сервантес алудираше на него кога ја опишуваше битката кај Дон Кихот против она што се испостави дека се ветерници, кои не случајно беа речиси составен дел на холандскиот јазик. пејзаж. Навистина, прославениот роман на Сервантес може да се чита како пародија на залудниот и на крајот апсурден проект на обидот да се освојат туѓи и далечни земји, донкихотската битка против ветерниците.

Шетајќи наоколу во Ескоријал, не можев да одолеам да размислувам за шпанската историја. Една поука од тоа е трагичната грешка што ја направиле бабите и дедовците на Филип Втори, Фердинанд и Изабел, кога ги истерале Евреите од Шпанија, а со тоа изгубиле некои од нивните најпретприемнички поданици. Руско-американската мислителка Ајн Ранд постави предизвикувачко прашање во нејзиниот роман Атлас крева раменици : Што ќе се случи ако најпродуктивните елементи на општеството мора да си заминат? Шпанија дава еден одговор: Стагнација (а потоа, се разбира, ги игнорираме сите лични трагедии). Друга и повозбудлива лекција од шпанската историја е релативно мазната транзиција од диктатура во демократија во 1970-тите, каде што монархијата одигра клучна улога, обезбедувајќи континуитет и стабилност. Тоа ја олесни оваа транзиција што под Франциско Франко Шпанија никогаш не беше целосно тоталитарна земја. Имаше многу повеќе фокуси или центри на авторитет од владата, покрај кралското семејство, можеби најважното црквата и деловната заедница. Слободата понекогаш може да биде несакана последица на дисперзија на власта.