fbpx

Континуирано кршење на владеењето на правото од страна на Шпанија

Есеи - февруари 18, 2024

Педро Санчез и неговата Социјалистичка партија, во коалиција со шпанските комунисти, дојдоа на власт во јуни 2018 година по барањето за доверба на парламентот; помалку од една година подоцна, тој распиша избори. Пред гласањето, тој јавно вети дека ќе го измени Кривичниот законик на Шпанија за експлицитно да го утврди организирањето на нелегален референдум како кривично дело. Тој, исто така, ги увери гласачите дека ќе го врати каталонскиот сепаратист Карлес Пучдемон во Шпанија за да му се суди. Г-дин Пуџдемон побегнал во Белгија за да избегне осуда.

За време на кризата со Ковид во 2020 година, г-дин Санчез прогласи состојба на тревога во Шпанија во средината на март и го задржа населението заробено дома повеќе од два месеци, управувајќи со декрет со минимална проверка во име на Парламентот. Ваквиот начин на постапување подоцна Уставниот суд до шест пати ќе го прогласи за навредлив.

Наместо да остане на своите предизборни ветувања, г-дин Санчез отиде на стратегија за партнерство со каталонските независни партии за да остане на власт, бидејќи поседува само недоволен број гласови. На 21 јули 2021 година, тој помилува девет такви независни политичари, кои беа осудени за кривично дело бунт по организирањето на нелегалниот референдум во 2017 година со пари на даночните обврзници.

На 6 септември 2022 година, социјалистичко-комунистичката коалиција го донесе Законот за интегрална гаранција на сексуалната слобода, намалувајќи ги казните во корист на стотици силувачи и педофили, па дури и ослободувајќи десетици од нив. Со цел да се спроведе оваа крајно идеолошка катастрофа, Владата претходно ги прикри негативните извештаи за законот од пратениците кои се противат на господинот Санчез.

На 22 декември 2022 година, шпанските социјалисти го направија токму спротивното од она што го вети господинот Санчез. Навистина, тие го реформираа Кривичниот законик, но само за да го укинат кривичното дело бунт и да ги намалат казните за кривичното дело проневера на јавни средства. Оваа мерка беше во корист на десетици политичари кои беа под истрага, и сепаратисти и социјалисти.

Во мај 2023 година, Санчез одлучи да распише нови избори. Само неколку дена претходно, неговиот министер за внатрешни работи категорично изјави, во однос на каталонското прашање, дека „не се признава амнестија во нашиот правен систем“. Овој став беше предвиден од самиот Санчез двапати, неодамна во интервју од ноември 2022 година, но и за време на прес-конференција во септември 2021 година, каде што ги увери сите дека „не се можни ниту референдум за независност на Каталонија, ниту амнестија. “.

Во јануари 2023 година, Санчез постави на врвот на Уставниот суд добро познат социјалист. Иако ова беше направено во договор со Шпанската народна партија, назначувањето ќе му обезбеди на премиерот мнозинство во корист на неговата левичарска влада, со цел да се избегнат потенцијални идни одлуки како оние донесени за време на кризата со Ковид.

На 9 ноември 2023 година, Санчез ја објави својата волја да го спроведе законот за амнестија во корист на каталонските независни лица, со кои постигна политички договор. Договорот вклучуваше и создавање парламентарни комисии за следење на одлуките во име на судството.

На истиот датум, Генералниот совет на судската власт предупреди дека дејствијата на Санчез ги загрозуваат „правата и слободите на шпанските граѓани“, додека сите шпански правосудни здруженија изјавија дека иницијативата на социјалистите „во пракса ќе повлече поднесување судски постапки и одлуки до парламентарна ревизија, што пак би довело до очигледно мешање во независноста на судството и прекршување на поделбата на власта“. Слично, професионалното здружение на инспектори на Државната даночна управа издаде декларација со „целосно и апсолутно отфрлање на договорите произлезени од преговорите за инвестиција на актуелниот премиер на Шпанија“.

Наспроти оваа мрачна позадина, изгледа прилично непријатно што Европската комисија не би мрдала со прст за да го анализира почитувањето на владеењето на правото во Шпанија, особено ако се спореди таквиот тотален недостаток на реакција со континуираното малтретирање врз конзервативните влади на Полска и Унгарија за време на сегашниот термин. Кој би можел во таквото однесување да го препознае почитувањето на принципот на ЕУ за еднаквост и недискриминација?

Извор на сликата: Shutterstock