fbpx

Контрадикторности во COP28

Енергија - декември 18, 2023

На 28 ноември, Алесандро Империјали ги информираше читателите на The Conservative за COP28, 28-та конференција на Обединетите нации за климатски промени што се одржа во Дубаи, Обединетите Арапски Емирати, од 30 ноември до 12 декември. Тој потсети дека ЕУ треба да престане да се обвинува себеси и да биде тешка кон играчите кои не се членки на ЕУ. Тој потсети дека главно трети земји, особено азиските и земјите во развој се поодговорни за глобалното загадување и еколошките проблеми.

Веќе на нивниот состанок во Килкени од 3 до 5 ноември, членовите на Партијата на ЕЦР предупредија дека политиката за животна средина мора да избегнува бескорисни слогани и наместо тоа, да спроведе мерки засновани на анализа на трошоците/придобивките за да се обезбеди пропорционалност и релевантност.

Од 8 до 12 декември, делегација на Европскиот парламент отпатува во Дубаи со цел да учествува на конференцијата. Како мандат, колегаторот на Европската унија претходно одобри резолуција со која ја поддржува глобалната цел за тројно зголемување на обновливата енергија и удвојување на енергетската ефикасност до 2030 година.

Од 67 членови на Европскиот парламент кои припаѓаат на групата ECR, ниту еден не гласаше за резолуцијата, со огромно мнозинство од 59 гласачи против, а само четворица (Буржоа, Јурзика, Канко и Ван Овертвелт) беа воздржани.

За време на дебатата на пленарната седница, Гжегож Тобишовски од Полска изјави дека Кинезите ја зголемуваат количината на енергија базирана на јаглен и ископувањето јаглен. Јохан Нисинен од Шведска, исто така, предупреди за „климатските негативци како Кина и Индија“, кои ЕУ ги субвенционира со купување на нивните производи за соларна енергија, ветер и батерии.

На 8 декември, на заедничката прес-конференција одржана со претседавачот на делегацијата Питер Лизе (Европската народна партија) и комесарот за климатски дејствија Вопке Хоекстра, таа даде такви сомнителни изјави како што се дека ЕУ стои „обединета“ во пристапот кон COP28 и дека еколошката целите преземени од ЕУ се „побарувани од научниците“.

На 14 декември, Maicol Pizzicotti Busilacchi истакна дека изборот на Дубаи на прво место бил полемичен, бидејќи Обединетите Арапски Емирати се меѓу главните производители на нафта, еден од фосилните извори што се смета за причина за т.н. .

На истиот датум, членот на ЕЦР во Европскиот парламент Теуво Хакараинен заклучи дека „постои изразито лицемерие во COP28; треба да си дадеме повеќе време да ја намалиме потрошувачката на фосилни горива, бидејќи технолошките решенија сè уште не се доволно изобилни“.

Можеби лицемерието произлегува и од фактот што претседателот на конференцијата, султанот Ал Џабер, не е никој друг туку извршен директор на Националната нафтена компанија Абу Даби (ADNOC) – прилично јасен практичен пример за конфликт на интереси.

Се вели дека директорите на ADNOC читаат е-пошта на COP28, бидејќи и двете организации можеа да пристапат до истите сервери за е-пошта. Конференцијата беше искористена дури и за договарање на нафтени договори меѓу повеќе од 20 различни нации, додека меѓународните договори против фосилните горива беа насочени кон постигнување на глобално ниво.

На пример, McKinsey наводно ја користел својата позиција како примарен советник на домаќините на COP28 за да го поттикне интересот на своите клиенти на нафта и гас ExxonMobil и Aramco. Меѓу нациите присутни на COP28 и во исто време кои преговараа за договорите за нафта со земјата домаќин беа Обединетото Кралство, Франција и Германија.

Некои нафтени милионери го поддржуваа COP28, како што е белорускиот олигарх Андреј Мелниченко, близок соработник на Владимир Путин и претседател на рускиот комитет за климатска политика и регулирање на јаглеродот, чија фондација се смета за „поддржувач на климата“ на официјалната веб-страница на COP28 .

Делегатот од казахстанскиот милијардер Тимур Турлов, кој беше обвинет дека им помагал на руските олигарси да ги избегнат санкциите преку неговата финансиска фирма, зборуваше на панел на конференција за намалување на јаглеродот и привлекување „зелени инвестиции“.

Извор на сликата: Ефе