fbpx

Конференција на високо ниво за RRNP на Италија: Дијалогот меѓу Владата, Парламентот и ревизорите е клучен

Култура - ноември 21, 2023

Годишниот извештај на Европскиот суд на ревизори ќе биде претставен во Рим во петок, 24 ноември 2023 година.

Европа има значителна специфична тежина во животите на Европејците: не само затоа што зборуваме за една од најголемите наднационални организации во светот, не само затоа што многу од прописите ги допираат најконкретните прашања на агендите на секоја држава, не само за главно заедничко општествено, културно и вредно наследство. Високо прагматичен елемент е огромната тежина на Европа во финансискиот систем на државите.

Во оваа позадина, презентацијата на Годишниот извештај на Европскиот суд на ревизори за финансиската 2022 година ќе се одржи во петок на 24 ноември во Рим, во просториите на италијанскиот Сенат. Настанот е организиран по иницијатива на хон. Антонио Џордано (Fratelli d’Italia), генерален секретар на ECR. Тој ќе претседава и со постапката.

2022 година, годината опфатена со последниот објавен Годишен извештај, е запаметена по тоа што беше навистина комплицирана година за Европа: во услови на бран на зголемувања на цените на суровините и енергенсите, со криза со снабдување влошена со руската инвазија на Украина и сето тоа со Ковид-19 сè уште е во втор план, кој иако во намалена форма, придонесе за забавување на закрепнувањето на Европа.

Презентацијата ќе види две различни сесии кои ќе ги разберат нијансите на финансиските односи меѓу Италија и ЕУ: првата сесија ќе се фокусира на Обезбедување и отпорност; вториот ќе се фокусира на пошироките импликации на европските фондови за италијанската економија.

По првичниот поздрав од Гвидо Карлино (претседател на италијанскиот суд на ревизори), Пјетро Русо (Европски суд на ревизори) ќе го презентира Годишниот извештај на Судот на ревизори на ЕУ. На седницата што следи, постапката ќе се фокусира на односот меѓу Европа и локалните и националните администрации. Ќе земат збор Катерина Чиничи (ФИ, ППЕ), генералниот секретар на Судот на ревизори Франко Маси и директорот на структурата на мисијата PNRR – консултативно тело на Владата – Карло Алберто Манфреди Селваги.

За време на втората сесија, публиката ќе има корист и од авторитетни претставници од политичкиот свет: италијанскиот потсекретар во Министерството за економија и финансии Хон. Луција Албано (FdI), претседател на парламентарната група на FDI во италијанскиот Сенат, сенаторот Лучио Малан, претседателот на Комисијата за финансии на Домот на пратеници, почитуван. Марко Оснато (FdI) и професорот Лучијано Монти (LUISS). Заклучоците од постапката ќе му бидат доверени на економистот Доменико Ломбарди.

Иницијатива насочена кон расчленување информации, идеи и размислувања на научниците и носителите на политички одлуки за европските финансиски политики, искористувајќи ја можноста да ги елаборира поформалните, но не помалку важните прашања за европската интервенција на тригодишната криза што искусни од периодот на пандемијата.

За регистрација, испратете е-пошта на [email protected]