fbpx

Кој треба да управува со имиграцијата според Европејците?

Политика - април 30, 2024

Имиграцијата е меѓу главните теми што ќе ја обликуваат изборната игра на претстојните европски избори во јуни. Различните позиции и визии во Европскиот парламент долго време се судрија за тоа како да се реши проблематичното прашање што ја загрозува безбедноста на Стариот континент.

Поради оваа причина, спроведена е анкета за да се навлезе подлабоко во преференциите на европските граѓани кои наскоро ќе бидат повикани на гласање. Дали Европската комисија треба да ја преземе одговорноста? Колкава моќ за одлучување директно треба да имаат земјите-членки? Каква позиција би сакале европските десничарски гласачи да заземат нивните претставници во институциите? Овие прашања ја формираат основата на анкетата. Беа спроведени интервјуа со жители од цела Европска унија, распределени пропорционално на населението од 27 земји на ЕУ со мала корекција што овозможува анализа на податоците на пан-европско ниво и во 5 различни области: Германија, Франција, Источна Европа, Северна Европа, Јужна Европа.

Јасна поделба е очигледна од самиот почеток во однос на тоа кој треба да биде одговорен за политиките за контрола на имиграцијата. 41% од испитаниците би сакале Европската комисија да се справи со тоа, додека 40% се за тоа дека земјите-членки ја преземаат одговорноста. Останатите 19% се неопределени. Меѓу гласачите на ЕЦР, има предност за органите на земјите-членки, при што 58% ги избираат во споредба со 33% кои ја претпочитаат Европската комисија. Погледот на левицата е дијаметрално спротивен. 63 отсто од гласачите на Социјалистичката и Демократската (С&Д) веруваат дека одлуката треба да биде на Европската комисија, со сличен процент меѓу гласачите на Зелената партија од 58 отсто. Гласачите на групата „Идентитет и демократија“ (ИД) се повеќе усогласени со ЕЦР, бидејќи 64 отсто од нив веруваат во силата на земјите-членки.

Забележлива е и географска разлика. Меѓу испитаните примероци, Италијанците и Шпанците повеќе се потпираат на Европската комисија, додека земјите-членки се претпочитаат во источните земји и Франција.

Огромното мнозинство гласачи на ЕЦР и ИД сакаат да им се вратат поголемите овластувања на националните влади. Во двата случаи, процентот надминува 60%. Изненадувачки, позицијата на гласачите на Европската народна партија (ЕПП) е рамномерно поделена меѓу оние кои сакаат повеќе овластувања за ЕУ ​​(32%), оние кои сакаат повеќе овластувања за земјите-членки (33%), оние кои се задоволни со моменталната ситуација (23%), и оние кои се неопределени (12%). Овој тренд се појавува особено силен во Источна Европа. Сепак, овој одговор не е нов за ECR, бидејќи откако Џорџија Мелони стана претседател на европските конзервативци, имаше силно барање Европската унија да не биде „бирократски џин и политичко џуџе“, туку „политички гигант и бирократско џуџе“. Потребата е јасна: Европската унија мора да се фокусира на неколку, но важни прашања, особено во овој историски период каде сè изгледа покомплицирано и на работ на имплозија, со оглед на конфликтите расфрлани низ светот. Овие конфликти би можеле да бидат особено штетни за прашањето на имиграцијата во Европа.

Сепак, нема одлични вести за претпочитаната коалиција што треба да го населува и управува Европскиот парламент од следниот јуни. Коалицијата меѓу социјалистите и демократите, Народната партија и Рењу собра 40 отсто наклонетост од испитаниците. Наодите од истражувањето укажуваат на особена корист во Јужна Европа. Помал процент, сепак, има за можна централно-десничарска коалиција формирана од Народната партија, Конзервативната партија и партијата Идентитет и демократија, која застанува на 28%. Сепак, забележлива бројка е 32% од испитаниците кои тврдат дека не знаат што би сакале. Затоа, мора да продолжи да се работи за убедување во заслугите на идеите на можна централнодесничарска коалиција која навистина би можела да ги промени работите позитивно во рамките на машината која долго време е во застој во продуктивноста. Време е повторно да тргнеме за да ја направиме нашата Европа голема, и тоа мора да го направиме пред да биде предоцна.