fbpx

Културните викенди на партијата ECR се враќаат на Кипар

Политика - јуни 25, 2024

Партиските викенди за култура на ЕЦР се враќаат, иницијативите организирани од Европската конзервативна партија за лансирање конкретни предлози кои ќе станат составен дел од изборната програма со оглед на европските избори во јуни 2024 година.

Овој пат театар на настанот ќе биде Кипар: островската држава претставува една од најконкретните реалности на европската сцена, и од историски и од геополитички аспект. Кипар отсекогаш бил еден од најмистериозните и најфасцинантните острови, според грчката митологија плажите на Пафос (на југозападниот дел на земјата) и дале живот на грчката божица на убавината Афродита, во многу области на земјата венецијанското присуство сè уште е силен помеѓу крајот на 1400-тите и крајот на 16-тиот век, тоа длабоко влијаеше на некои градови како Фамагуста и Никозија, отоманската инвазија и доминација во текот на 17, 18 и 19 век, ја подели земјата на север со отоманско мнозинство. која и денес се препознава како „одвоена турска република“ и православен југ.

Кипар е автономна република од 1960 година, кога Обединетото Кралство додели независност со добредојде на островот во рамките на Комонвелтот. Оттогаш таа прогресивно се структурира, формирајќи општество кое, и покрај сложеноста на поделбата на земјата на турската и грчката православна сфера на влијание, и покрај тоа што е на неколку километри од Либан и границите со Сирија и Израел, и покрај тоа што се сопна по сериозна банкарска криза во 2013 година, патува по високи стандарди. БДП по глава на жител е речиси на ниво на развиените земји како Италија и Јапонија, Индексот на човечки развој е исто така повисок од италијанскиот и блиску зад францускиот.

Овој развој беше можен од две главни причини: прво, островот набрзо стана даночен рај кој привлече инвеститори од Азија и Блискиот Исток, како и од Русија; второ, островот има инвестирано енормно во туризмот. Доволно е да се каже дека над 2 милиони туристи годишно одат на Кипар (повеќе од вкупното локално население) и се смета за прва туристичка индустрија во светот за инфраструктури наменети за ваков тип на бизнис.

Ова е причината зошто Кипар претставува многу важна раскрсница што доведе ЕЦР да ја избере оваа локација за викендот на културата што ќе се одржи од 28 до 31 март. Конкретно, во петок 29. претпладне ќе зборува проф. Ханс Гисуарсон, академик за политички науки на Универзитетот во Исланд, кој ќе се осврне на аналогиите и разликите помеѓу класичната (јужноевропска) и конзервативната (северноевропска) мисла; по ова, ќе се одржи работилница за можни опипливи решенија во ситуација на Влада со помали овластувања. Ќе има посета на селото Леукара и ручек во една од локалните винарии, пред пристигнувањето во Никозија.

Сабота на 30 март ќе биде полна со идеи, со неколку панели на високо ниво: еден ќе се однесува на пристапот кон европската одржлива енергија, со интервенции на кипарскиот министер за енергетика Јоргос Папанастасиу (Ин.), проф. Алан Рајли од Атлантскиот совет, генералниот директор на Нуклеарна Европа Ив Дезбазеј, генералниот директор на Светската нуклеарна асоцијација Сама Билбао и Леон, ко-основачот и претседател на Жеро Алесандра Пасини, замениците Мауро Ротели (FdI, ECR) и Војтех Мунзар (ODS, ECR) и европратеникот Никола Прокачини (FdI, ECR); за безбедноста во Медитеранот, поранешната американска амбасадорка во Кипар Кетлин А. , ECR) и Ангел Џамбазки (ВМРО, ECR); Денот ќе се затвори со конзервативниот план за Европа презентиран од потпретседателот на Европската комисија Маргаритис Схинас (НД, ЕПП), министерот за односи со парламентот Лука Цириани (FdI, ECR) и генералниот секретар на ECR Антонио Џордано ( FdI, ECR).

Недела на 31 март, Светиот Велигден, ќе има многу трогателен момент со празнување на миса и размислување за јудео-христијанските корени на Европа, со посета на католичките и православните цркви во Никозија. Единствена можност вистински да се започне предизвикот за Европа свесна за своето потекло и силна во потенцијалот кој сè уште не е целосно изразен.