fbpx

Мануел Ајау: Шампион на слободата

Политика - ноември 30, 2021

Поминав една недела во Гватемала во ноември, на импресивниот Универзитет Франциско Марокин…

На 14-18 ноември 2021 година, Универзидад Франциско Марокин во Гватемала Сити ја прослави својата педесет годишнина со тоа што беше домаќин на регионален состанок на друштвото Мон Пелерин. Двете институции се навистина извонредни. УФМ е основана од бизнисменот и претприемач Мануел Ајау во 1971 година, кога сфатил дека во неговата земја марксистите го контролираат образованието, особено во општествените науки. Она што тој и групата околу него го сакаа беше универзитет цврсто заснован на слободата на мислата и изразувањето и потрагата по вистината. Друштвото Мон Пелерин е основано од Фридрих фон Хајек во 1947 година, со учество на Лудвиг фон Мизес, Вилхелм Ропке, Карл Р. Попер, Бертранд де Жувенел, Милтон Фридман и други истакнати мислители во класичната либерална (што денес значи конзервативна- либерална ) традиција. Тоа требаше да биде, и навистина беше, меѓународна академија каде што идеите може слободно да се дискутираат и дебатираат. Друштвото Мон Пелерин е идентификувано од пријателите и од непријателите како главна интелектуална сила зад брзото закрепнување на Германија, Австрија и Италија по Втората светска војна: германскиот канцелар Лудвиг Ерхард, австрискиот министер за финансии Рајнхард Камиц и италијанскиот претседател Луиџи Ајнауди. беа сите членови. Друштвото исто така беше доста влијателно во 1980-тите и 1990-тите кога политичарите како Маргарет Тачер во Обединетото Кралство, Роналд Реган во САД, Сер Роџер Даглас во Нов Зеланд, Вацлав Клаус во Чешка, Март Лаар во Естонија и Дејвид Одсон во Исланд, спроведе амбициозни, сеопфатни и на крајот успешни програми за либерализација, приватизација и монетарна и фискална стабилизација.

Зошто некои земји се сиромашни?

На регионалниот состанок во Гватемала, на сите учесници им беше дистрибуирана нова книга, Револуцијата на Ајау: Создавањето на Универзидад Францисо Марокин , од покојниот Томас Ландес. Ја раскажува приказната за Ајау. Неговиот татко, сопственик на фабрика за гас во Гватемала, починал во 1930 година кога Мануел имал само пет години, а вдовицата набрзо потоа се преселила со своите деца во Соединетите држави. Ајау го доби своето образование во Канада и САД и стана машински инженер. Тој се вратил во Гватемала во 1950 година и ја преземал семејната фабрика за гас. Тој сега се соочи со истиот проблем како и секој мислител во Латинска Америка: Зошто Канада и Соединетите Држави беа толку многу побогати од земјите од Латинска Америка? Марксистите имаа лесен одговор: Експлоатација од Јенките. Но, ова објаснување немаше смисла. САД не беа богати затоа што Гватемала и другите земји на југ беа сиромашни. Надворешната трговија отсекогаш била мал дел од американската трговија, а нејзината економија почнала да расте речиси од самиот почеток. Соединетите Американски Држави беа богати затоа што нејзината економија, на почетокот главно слободна, ги охрабруваше иновациите и претприемништвото, додека нејзината влада ја обезбеди потребната одбрана на правата на приватна сопственост и економската слобода. Гватемала остана сиромашна, од друга страна, затоа што ја следеше модерната верзија на меркантилизмот, според која владата им делеше услуги на своите поддржувачи и ги штитеше од конкуренција. Сигурно имаше експлоатација во Гватемала, но тоа беше експлоатација од локални монополисти и корумпирани функционери и политичари.

Ајау имаше љубопитен, испитувачки ум. Тој сè уште бараше соодветни одговори кога еден ден еден пријател му даде памфлет од Фондацијата за економско образование , институција во Њујорк која ја промовира економската слобода. Нејзиниот директор, бизнисменот Леонард Рид, беше еден од основачите на друштвото Мон Пелерин. Ајау го најде случајот за слобода наведен во памфлетот уверлив. Тој го посети седиштето на FEE следниот пат кога беше во Соединетите Држави и се врати во Гватемала натоварен со книги и памфлети. Потоа, тој и мал круг истомисленици бизнисмени почнаа сериозно да ги проучуваат делата на Хајек и Мизес. Тие ги најдоа своите аргументи силни: дека социјализмот сигурно ќе пропадне затоа што планерите никогаш не можеа да го искористат целото знаење распространето меѓу поединечните агенти кои работат во економијата и дека слободна економија е остварлива бидејќи редот може да настане спонтано со постепено меѓусебно прилагодување, олеснето од ценовниот механизам и со временски тестирани практики, без некој да ја дизајнира или да има намера оваа нарачка. Во 1959 година, групата на Ајау основа институт, Центар за економски и социјални студии , и постепено воспостави контакти со водечките економски либерали во странство, како што се Мизес, Хајек и Фридман. Во 1964 година, Ајау стана член на друштвото Мон Пелерин.

Вистинскиот проблем: институции, а не поединци

На Ајау и неговите пријатели им стануваше сè појасно дека вистинскиот проблем во сиромашните земји е во институциите, а не кај поединците. Не беа потребни подобри владетели, туку лошите правила го попречуваа напредокот. Ајау откри дека многу други членови на деловната заедница во Гватемала плаќале само усна услуга на слободното претпријатие. Она што тие навистина го сакаа беше удобен монопол заштитен од владата во нивното мало ќоше. Тие го поддржуваа пријателскиот капитализам, а не претприемачкиот капитализам. Ајау, исто така, го сфати она што Хајек отсекогаш го нагласуваше дека социјалните реформи бараат долгорочна стратегија, каква што усвоија социјалистите од Фабијан во Англија. На крајот, луѓето се управувани од идеите што ги прифаќаат, често премолчено, за начинот на кој функционира светот, и затоа задачата беше да ги променат своите идеи, дури и ако за тоа ќе бидат потребни децении. Задачата беше да се направи видлива невидливата рака на Адам Смит и следствено да се овозможи политички невозможното. Во Гватемала во тоа време имаше само еден универзитет, Сан Карлос, и беше доминирана од марксисти. Затоа, Ајау и неговата група одлучија да основаат универзитет кој нема да биде камп за обука за револуционери или место за размножување на фантазистите. Тие го основаа Универзидадата Франциско Марокин во 1971 година, именувајќи го по првиот бискуп од Гватемала, кој исто така беше познат преведувач на дела на јазиците во Централна Америка. Ајау беше претседател на UFM до 1988 година, а истовремено се грижеше и за неговите деловни интереси. Универзитетот е посветен на „образованието и ширењето на етичките, судските и економските принципи на општество на слободни и одговорни лица“. Од самиот почеток, таа наплатуваше повисоки такси од другите универзитети во Гватемала, но исто така се гордееше со обезбедување подобро образование. Стипендиите се достапни за надарените студенти со скромни средства. Меѓу мислителите и писателите кои прифатиле почесни докторати од УФМ се и нобеловците Фридрих фон Хајек, Милтон Фридман, Џејмс М. Бјукенан, Вернон Смит и Марио Варгас Љоса. Во 2021 година, UFM имаше 2.800 запишани студенти. Се наоѓа на спектакуларен кампус блиску до центарот на Гватемала Сити, во зелена долина.

Првпат го запознав Ајау во есента 1980 година на генералниот состанок на друштвото Мон Пелерин во Стенфорд. Тој тогаш беше претседател на Друштвото во заминување и во неговото претседателско обраќање разговараше за таканаречената пресметковна дебата од 1920-тите и 1930-тите меѓу Мизес и Хајек од една страна и некои социјалистички економисти од друга страна за изводливоста на социјализмот. Социјалистите мораа да ја признаат силата на аргументите на Мизес и Хајек и како одговор конструираа модел на „пазарен социјализам“ кој сепак никаде не беше имплементиран, не е изненадувачки бидејќи е чиста фантазија, игнорирајќи ја потребата од реални капитални трансакции за реална цена на капиталот. . Потоа често налетав на Ајау на состаноците на МПС, особено на регионалниот состанок што го организирав со Харолд Демсец на Исланд во летото 2005 година. Станавме добри пријатели. Ајау беше убав човек, не многу висок, со нежни црти, енергичен и весел, секогаш весел и пријателски настроен. Неговата стратегија никогаш не беше лично да ги напаѓа своите противници, туку да обезбеди најсилни можни аргументи за неговите позиции и потоа да додаде една или две шеги за да го олесни расположението, но сепак неговата цврстина на целта и јасноста на визијата беа очигледни. Уживаше голема почит во Гватемала, но и на меѓународно ниво: служеше на пример во Одборот на преподобниот Либерти Фонд во Индијанаполис многу години. Навистина е мало чудо што Гватемала, и покрај многуте тешкотии, не чекореше по истиот катастрофален пат како Куба и сега Никарагва и Венецуела, а тоа во голема мера може да се припише на напорите на Ајау и неговата група. Ајау почина во 2010 година, но УФМ цвета, како што покажа извонредно организираниот и успешен регионален состанок на друштвото Мон Пелерин во Гватемала Сити.

The text was translated by an automatic system