fbpx

Мексико ќе има жена претседател

Политика - април 10, 2024

Двете страни ги претставија своите кандидати.

Како што се приближуваме до 2024 година, очекуваме значаен настан – над 2 милијарди поединци ширум светот ќе бидат повикани да ги искористат своите демократски права и да учествуваат во изборниот процес. Овој монументален момент во историјата означува пресвртница за демократските општества на нашата планета и ќе кулминира со многу очекуваните избори во САД во ноември.

Претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор

Вреди да се напомене дека важен показател за политичката траекторија на јужните држави во Америка е исходот од претстојните општи избори во Мексико. Поточно, членот 83 на мексиканскиот устав предвидува дека на актуелниот претседател му е забрането да бара реизбор за втор мандат, бидејќи Претседателството на Мексико е ограничено на времетраење од 6 години.

Претседателот, новинарски скратено како AMLO, е израз на партијата MORENA (Movimiento Regeneración Nacional): партијата, основана во 2014 година по претходно постоечкото здружение, е левичарска националистичка партија поврзана со Форумот во Сао Паоло, т.е. сојуз на социјалистичките партии и комунистите од Латинска Америка кои во некои случаи вклучуваат и вооружени герилски бендови.

Клаудија Шејнбаум

 

Морена ќе ја претстави Клаудија Шејнбаум како кандидат за претседател на Мексико во коалиција со Партидо дел Трабајо (ПТ) и Зелената партија Екологистика на Мексико (ПВЕ) . Шејнбаум, 62-годишен и со еврејско потекло, досега служеше како шеф на владата на Мексико Сити (значителен гувернер на државата, со мексиканскиот главен град со над 9 милиони жители) откако беше градоначалник на Тлалпан, една од главните „фракции “ од Мексико Сити. Со текот на годините, таа се истакна по нејзиното истражување за одржливиот развој, резултат на нејзините студии по физика и инженерство.

 

 

Ксочитл Галвез

Случајно, главниот предизвикувач е исто така жена, имено Ксочитл Галвез од централно-десничарската коалиција вклучувајќи ја Partido Acción Nacional (PAN, про-PPE) , Partido Revolucionario Institucional (PRI, pro-S&D) и Partido de la Revolución Democrática. (ПРД, про-С&Д).

Присуството на две социјалдемократски партии во централно-десничарската коалиција не треба да изненадува, особено ако се има предвид нивната историја: ПРИ беше, всушност, партијата што управуваше со Мексико на тоталитарен начин од 1929 до 2000 година, враќајќи се на власт од 2012 до 2018 година со Енрике Пења Нието кој предлага суштински синкретизам помеѓу авторитарната и корпоратистичката политика и неолибералната економија; ПРД, од друга страна, е прогресивна партија чиј член беше АМЛО пред да ја формира Морена и да стане претседател на Мексико.

 

Галвез, кој победи на сложените коалициски прелиминарни избори, победувајќи ја кандидатката на ПРИ, Беатрис Паредес Рангел само во вториот круг, е вклучена во политиката од 2000 година, откако најпрво беше градоначалник на Мигел Идалго, а од 2018 до 2023 година беше во Сенатот како претставник на ПАН. додека се независни. Од семејството Отоми, едно од домородните популации кои сè уште постојат во Мексико, Галвез ја основал High Tech Services пред повеќе од триесет години, компанија посветена на развојот на високотехнолошки проекти, означувајќи една од најпроцутните и најсовремени компании во целата мексиканска држава.

Изборната ситуација изгледа сосема јасна: најновите анкети покажуваат дека Шејнбаум има околу 60% од консензусот со Галвез меѓу 33 и 34%, со раст од над 5 процентни поени за Морена. Сепак, политичката ситуација е многу сложена.

Во долго интервју за CBS, АМЛО направи преглед на ситуацијата во Мексико, почнувајќи од миграциското прашање. Имиграцијата во Соединетите Држави, по состанокот со американскиот претседател Џо Бајден (демократски, про-S&D) бројот на граничните премини е преполовен, но сега АМЛО побара план за запирање на имиграцијата, вклучително и доделување од страна на Соединетите Држави на 20 милијарди годишно за земјите од Латинска Америка и Карибите, отстранување на санкциите кон Венецуела, крај на ембаргото на Куба и легализација на Мексиканците кои живеат и работат легално во САД. АМЛО, исто така, смета дека предлогот на Трамп за изградба на ѕид на границата меѓу САД и Мексико е неверојатен.

Социјалното прашање е исто така деликатно, поради што нарко „картелите“ се зголемуваат низ целата земја, особено поради масовното производство на Фентанил, кое моментално беснее во Америка, но и во Европа. Мексиканската влада инвестираше милиони во отворање на работни места за да ги спречи младите да се вклучат во недозволени активности додека се обидуваат да не ги разбијат картелите со сила.

Употребата на сила против картелите е намалена за време на мандатот на АМЛО; сепак, политичките убиства се тројно зголемени. Во 2018 година беа убиени 94 владини функционери или кандидати, наспроти 355 во 2023 година.

Затоа, Мексико е земја која, и покрај тоа што се приближува кон блокот на неврзаните земји, сè уште претставува еден од главните партнери на Соединетите Држави, но и едно од најмоќните места на американскиот организиран криминал. И од 2 јуни 2024 година ќе има нов претседател кој ќе го менаџира сето ова.