fbpx

Нагорно-Карабах: војна во војна

Политика - март 1, 2024

Исходот и долгиот конфликт меѓу Ерменија и Азербејџан

Во сегашното глобално сценарио, јасно е дека меѓународните тензии се во пораст, а вестите се полни со извештаи за конфликти и спорови. Две од прашањата за кои најмногу се зборува се руската воена интервенција во Украина и израелскиот одговор на нападите на Хамас. Сепак, постои уште еден долгогодишен конфликт што трае повеќе од триесет години во регионот на Јужен Кавказ во Европа. Конфликтот се врти околу регионот Нагорно-Карабах, за кој и Азербејџан и Ерменија тврдат дека е нивен. И покрај бројните обиди за решавање, конфликтот останува нерешен, што доведува до хуманитарна криза и нестабилност во регионот.

Нагорно-Карабах е регион кој се наоѓа на југот на Мал Кавказ и е клучен дел од сложената историја на регионот. Под руско и советско владеење, областа стана позната како Нагорно-Карабах, што на руски значи „планински Карабах“. Меѓутоа, самото име „Карабах“, од персиско и турско потекло, претходно се користело за да се однесува на рамнините помеѓу реките Кура и Арас и соседната планинска територија. Во античко време, регионот Нагорно-Карабах, помеѓу реките Кура и Арас, бил населен со Кура-Аракс, народ малку документиран од историчарите поради недостигот на извори. Сепак, најстарото спомнување на територијата датира од натписите на Сардур II, кралот на Урарту (763-734 п.н.е.), каде што регионот се нарекува Уртехини.

Враќајќи се на денешните настани, од 1 јануари 2024 година, ситуацијата стана уште покомплицирана. Паралелната држава Република Арцах, која беше формирана од Ерменците во регионот Нагорно-Карабах за да ја прогласат својата независност од Азербејџан, престана да постои. Ова доведе до нов бран на тензии во регионот, при што двете страни меѓусебно се обвинуваат за прекршување на договорот за прекин на огнот што беше потпишан во 2020 година. Ситуацијата е крајно деликатна и секој погрешен чекор може да доведе до војна меѓу двете земји од целосен обем.

Нагорно-Карабах е регион кој долго време е точка на расправија меѓу Ерменија и Азербејџан. Регионот се наоѓа во Азербејџан, но има значително ерменско мнозинство. Всушност, во раните 2000-ти, Ерменците сочинуваа околу 94% од населението. Нагорно-Карабах е под контрола на Азербејџан од 1920-тите кога Сталин ѝ го дал регионот на Советската Социјалистичка Република. Во исто време, тој, исто така, ја даде областа Нахчиван, која има ерменско мнозинство, на Советската Социјалистичка Република, обезбедувајќи им излез на Каспиското Море.

Меѓутоа, со распадот на Советскиот Сојуз, прашањето за Нагорно-Карабах никогаш не беше целосно решено, што доведе до тековен конфликт меѓу Ерменците и Азербејџанците. Двете страни се вклучија во воени операции за да се обидат да добијат контрола врз територијата. Нагорно-Карабах е претежно планинска и ретко населена област, со нешто повеќе од 140.000 жители и густина на населеност од 32 жители на квадратен километар.

Оваа област, која е енклава во рамките на Азербејџан, е претежно населена со етнички Ерменци, а контролата врз неа е од витално значење за Ерменија да го врати суверенитетот над нејзината територија. Од друга страна, Азербејџан тврди дека регионот е составен дел од нејзината територија и доколку се изгуби, би значело ризик да ја изгуби контролата врз Автономната Република Нахчиван, која е од поголема важност поради населението од речиси половина милион и изобилството природна ресурси, вклучително и земјоделството за памук и тутун и есенцијални минерали како што е олово.

Конфликтот дополнително се комплицира со вклучување на надворешни сили, при што Русија често игра умерена улога за да спречи ескалација на конфликтот. Русија има интерес да избегне конфликти во нејзината област на влијание и е блиска до Иран, друга земја која не е усогласена со Западот. Тековниот конфликт имаше значително влијание врз регионот, предизвикувајќи загуба на животи и раселување на населението, а решението на конфликтот останува неостварливо и покрај бројните обиди за мировни преговори.

Тековниот конфликт меѓу Азербејџан и Ерменија е сложено прашање што вклучува повеќе фактори. Еден од клучните фактори се сојузничките игри кои се играат зад сцената на овој конфликт. Азербејџан економски и воено го поддржува Турција, која е членка на НАТО. Од друга страна, Ерменија се вооружува од Русија. Ова во голема мера ја искомплицира ситуацијата и го зголеми интензитетот на конфликтот.

Во овој конфликт не е незначителна ниту вмешаноста на другите земји. Познато е дека Израел ја поддржува азербејџанската кауза, додека Иран ја поддржува ерменската. Оваа поддршка е главно поттикната од антииранските и антиамериканските чувства, соодветно. Оваа сложена мрежа на сојузи ја зголеми сложеноста на ситуацијата и го отежна решавањето.

Судирите што се случија во есента 2020 година се сметаа за целосна војна, што резултираше со над 6.000 смртни случаи меѓу вооружените сили и над 150 цивилни загуби. Покрај тоа, конфликтот доведе до раселување на 100.000 Ерменци и 40.000 Азербејџанци. Овие бројки се алармантни и имаа значително влијание врз населението во регионот, предизвикувајќи широко распространет страв, вознемиреност и траума. Конфликтот не покажува знаци дека наскоро ќе заврши, а неговото влијание врз луѓето во регионот веројатно ќе се чувствува уште долго време.

Во септември 2023 година, Азербејџан започна офанзива, која траеше само еден ден и заврши со голема турско-азербејџанска победа. Ова доведе до дефинитивен егзодус на Ерменците, правејќи го Нагорно-Карабах денес еден вид регион на духови.

Оваа серија судири лесно може да се вклучи во долгата борба меѓу Турците и Ерменците, која започна со геноцидот врз ерменското население извршен од Отоманската империја помеѓу 1915 и 1916 година, предизвикувајќи, според времето, над еден и пол милион починати. Во тој случај, тогашниот султан Мухамед V издаде закон кој предвидува депортација на Ерменците, сето тоа во клима на религиозен фанатизам (Ерменците се меѓу ретките христијански популации во областа) и национализам, поттикнати од Младотурци меѓу кои ќе се појави Ататурк и ќе и даде живот на денешна Турција.

Од таа драматична сезона, Ерменија очигледно ќе стане висцерален непријател на Турција, наоѓајќи во Русија одличен сојузник заинтересиран да ги удри Ердоган и Турција на антиатлантски начин.

До денес, во вооружениот конфликт меѓу Ерменија и Азербејџан за Нагорно-Карабах, ерменските сили претрпеа неколку звучни порази. Како резултат на тоа, Азербејџан сега ја задржува контролата врз два региони, што имаше сериозни економски последици. БДП по глава на жител на Азербејџан е 17.500 долари, благодарение на активностите за екстракција на нафта во Каспиското Море. Ова и даде на земјата значителна предност во однос на Ерменија, чиј БДП по глава на жител е само 9.500 американски долари, што укажува на многу лоша и сложена економија. Згора на тоа, Ерменија мораше да се справи со раселувањето на дополнителни 100.000 граѓани кои беа протерани од Нагорно-Карабах, што дополнително ја зголемува веќе предизвикувачката ситуација. Земјата се бори да обезбеди основни погодности за својот народ, вклучувајќи храна, засолниште и здравствена заштита. Конфликтот резултираше со значителни економски и социјални предизвици за двете земји. Сепак, ситуацијата во Ерменија е особено страшна, при што земјата се соочува со долг пат до закрепнување.

Ситуацијата на дофат на раката е неверојатно сложена, со повеќе фактори во игра. Тој е цврсто држен во рамките на меѓународните игри на моќ, каде што различни нации го вршат своето влијание и се натпреваруваат за контрола. Дополнително, вклучените луѓе се соочуваат со бројни историски и општествени предизвици кои само ја влошија нивната сегашна криза.