fbpx

На пат е нов пакет санкции против Русија. Што предвидува новиот план.

Политика - октомври 18, 2022

За претседателката на Европската комисија, Германката Урсула фон дер Лајен, референдумите во сепаратистичките републики во Донбас и најавата за припојување на Доњецк, Луганск, Запорожје и Херсон кон Руската Федерација претставуваат ескалација во војната за агресија на Путин против Украина која не може да се игнорира.

Поради оваа причина, ЕУ брзо подготви нов пакет санкции, седми. Претседателот Фон дер Лајен брзо стави до знаење дека ЕУ нема да ги прифати „овие лажни референдуми или каков било вид анексија во Украина. Решени сме да го казниме Кремљ за оваа ескалација“.

Новите санкции се основа за договор, меѓу земјите од Г7, за ограничување на изворите на финансирање на владата во Москва, преку ограничувањето на цената, односно наметнување на горна граница на цената, на испораките на руски гас (се уште се користи за 9% од вкупните потреби). Руската нафта, пак, повеќе нема да може да се користи во Европа од 2023 година.

ЕУ, исто така, нема да дозволи европските осигурителни компании да ги осигуруваат бродовите на компаниите кои имаат намера да продаваат руски гас по повисока цена од онаа што ја одлучи Брисел. Така, всушност, ограничувањето на цената ќе се применува и во однос на извозот во трети земји.

Пакетот санкции сега мора да биде одобрен од 27-те земји-членки. Потребно е квалификувано мнозинство, односно одобрение од голем број земји кои заедно претставуваат најмалку 65% од вкупното население. Унгарија речиси сигурно нема да гласа за. Но, најочекуваната позиција и најодлучна останува онаа на Германија.

Германија, всушност, веќе во неколку наврати го покажа својот скептицизам во врска со ограничувањето на цените, а исто така веќе презеде низа контра-мерки на национално ниво, во спротивност на многу фалената европска солидарност, на пример обезбедувајќи 200 милијарди евра во приходи за намалување на цените на германските сметки за комунални услуги.

Во пакетот санкции против Русија, Европската комисија предвиде и ограничувања на трговијата, особено во оние сектори неопходни за индустријата за оружје.

The text was translated by an automatic system