fbpx

Ниту еден внатре, еден надвор

Политика - април 21, 2024

Во своето обраќање за состојбата на Унијата во 2023 година , претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен предложи да се намалат обврските за известување на европско ниво за 25 отсто и се обврза да работи со земјите-членки за да се постигне истата цел на национално ниво.

Неодамна, во јануари 2024 година, Одделот за политики за економски, научни и политики за квалитет на живот во Европскиот парламент објави студија за регулаторниот товар на ЕУ и неговото влијание врз бизнисот.

Извештајот започнува со наведување дека „останува простор Комисијата да ја зголеми транспарентноста на нејзината методологија“. Сигурно не е добар почеток да се открие дека Европската комисија не се чини транспарентна кога ја намалува документацијата на Унијата за претпријатијата и граѓаните, таканаречениот пристап „еден внатре, еден надвор“.

Европските конзервативци и реформисти би претпочитале барем пристап „два надвор, еден внатре“, со оглед на и онака преголемиот број на регулативи, директиви и одлуки со кои европските власти веќе ги оптоваруваат пазарите и поединците; минимумот што го бараме е таквиот волумен дополнително да не се зголемува.

Анализата заклучува дека наводното намалување на регулаторните трошоци од страна на Комисијата треба да се толкува со претпазливост, бидејќи наводните подобрувања се соочуваат со „важни методолошки предизвици“. Со други зборови, на Комисијата не и се верува многу сериозно.

Затоа, Европскиот парламент препорачува да се обезбеди независна евалуација на принципот „еден внатре, еден надвор“, како внатрешната проценка на службите на Комисијата да е пристрасна. Навистина, бизнисите, особено малите и средните претпријатија, исто така мислат дека има нето зголемување на регулаторното оптоварување на ЕУ во последниве години, за разлика од принципот на пропорционалност кој треба да ја води акцијата на Унијата.

Некои други нации го прават она што ЕУ го игнорира. На пример, Обединетото Кралство уште во 2010 година започна механизам „еден внатре, еден надвор“ со цел да ја подобри конкурентноста на британските фирми. Во 2013 година, британската влада ја надгради целта на „еден во, два надвор“, што дополнително беше затегната на „еден во, три надвор“ во март 2016 година. За дискредитација на сегашната партија на власт, одличната стратегија подоцна беше напуштена.

Интересно е што и Полска и Унгарија, како и Италија, сите се рангирани под просекот на ЕУ во однос на влијанието на регулаторното оптоварување како што е пријавено од компаниите во 2021 година и во еволуцијата од 2018 година, кога конзервативните влади беа на власт за овие три членки. држави.

Од 18 генерални директорати во Европската комисија, 11 го применуваат принципот „еден внатре, еден надвор“ при извршувањето на нивните соодветни проценки на влијанието за новото законодавство; што значи дека 7 не го прават тоа или експлицитно или затоа што, како што вели Собранието, не знаеме, недостига минимум транспарентност што ја заслужуваме. Може да се запрашате дали Комисијата навистина би знаела.

Нема да изненади, како што открива студијата, дека политичкото поле каде е предизвикано поголемо административно оптоварување е Европскиот зелен договор, со 15 законски предлози, по што следи Европа Fit за дигиталната ера, со 13.

Во однос на нето трошоците/заштедите, Европскиот зелен договор исто така беше најскап за бизнисот и поединците, со импресивен негативен крај од 2 милијарди евра годишно. Во други случаи, извештајот на Парламентот признава дека „голем број примери покажаа дека очекуваните трошоци од новата предложена регулатива се чини дека се повисоки од нивните потенцијални придобивки“ и дека „не е јасно дали нето-товарот е намален или дури и задржан“.

Конкретно, претставниците на бизнисите, вклучително и малите и средните претпријатија во Холандија, Германија и Чешка, пријавија зголемени обврски кои произлегуваат од интервенциите на ЕУ. Овој тренд треба да престане и да се смени во парламентарниот мандат 2024-2029 година или во спротивно кредибилитетот на институциите на Унијата ќе се спушти на минимум некогаш.

Извор на сликата: IMAGO/Future Image