fbpx

Од Италија и Албанија нов пристап кон имиграцијата

Политика - ноември 17, 2023

Италија и Албанија неодамна објавија склучување на меморандум за разбирање за управување со миграциските текови. Договорот беше објавен во јавноста при посетата на албанскиот премиер Еди Рама на италијанскиот премиер и лидер на европските конзервативци Џорџија Мелони. Средбата се одржа во Рим.

Претседателот Мелони истакна колку овој договор претставува зајакнување на пријателството меѓу двата народа.

Целта на договорот

Договорот има за цел да се бори и да ја спречи трговијата со луѓе преку добредојде на оние кои имаат право на заштита. Поважно, договорот ќе важи за мигрантите спасени во Медитеранот од италијански бродови како што се оние на морнарицата или Guardia di Finanza. Од договорот се исклучени оние кои пристигнуваат директно на брегот или на италијанската територија.

Џорџија Мелони рече дека Албанија ќе стави на располагање некои области на својата територија за да и дозволи на Италија да изгради две структури за управување со илегалните мигранти. Овие објекти, лоцирани на албанска територија, можат да примат до три илјади луѓе, обезбедувајќи ја потребната поддршка за барањата за азил и процедурите за репатријација. Надлежноста во рамките на овие центри ќе биде италијанска. Пристаништето Шенѓин е она што е избрано како област за постапките на слетување и идентификација. Сепак, центрите за притвор за повратниците ќе бидат поставени во повеќе внатрешна област. Двете структури треба да бидат оперативни до пролетта 2024 година, нудејќи конкретно решение за миграциските проблеми со кои се соочуваат двете нации.

Албанскиот премиер Еди Рама на заедничката прес-конференција рече дека Албанија е подготвена да и помогне на Италија во борбата против имиграцијата, нагласувајќи ги блиските врски меѓу двете земји. Тој рече дека, иако Албанија не е членка на Европската унија, нацијата чиј премиер е таа се чувствува во сите намери и цели како европска и сака да придонесе во управувањето со миграциските предизвици. Рама исто така објасни дека немаше да го склучи овој договор со која било друга држава надвор од Италија, тој ја критикуваше Европската унија за имиграцијата: „Можеме да помогнеме и да помогнеме во управувањето со ситуацијата која, сите гледаат, е тешка за Италија. Кога ќе влезете во Италија , влегувате во Европа, во ЕУ, но кога станува збор за управување со овој влез како ЕУ, знаеме како одат работите“.

Мелони тврди дека италијанската акција и пријателството со Албанија ја нагласува важната комерцијална, културна и социјална соработка која секогаш ги обединувала двете земји. Таа, исто така, објасни дека ова е само последниот дел од силно партнерство.