fbpx

Палестински мировници во Исланд

Култура - февруари 29, 2024

Исланд долго време е една од најмирните земји во светот. Опкружена со Северен Атлантски Океан, таа е толку далеку од другите земји што никогаш не ни почувствувала потреба да формира своја војска. Далечината беше одбрана на оваа мала нација, со население кое лебди со векови околу 50.000. Единствениот вистински напад на островот бил во 1627 година кога арапските пирати од два северноафрикански града, Сале и Алжир, извршиле рација на југот и источниот дел на Исланд, убивајќи околу 50 и донеле околу 400 во нивните матични градови каде што биле продадени како робови. (На крајот околу 50 се вратија откако беше платен откуп.) Иако Исланд беше окупиран во Втората светска војна, прво од Британците, а потоа и од Американците, тоа беше со премолчено прифаќање во случајот со Британците и под посебен договор со Американците. Но, сега се чини дека Арапите се вратија, овој пат како баратели на азил од палестинските територии.

Фаластин Абу Либдех го поздрави нападот на Хамас

На 9 октомври, два дена по варварскиот напад на Хамас од Газа врз Израел, кога жени беа силувани, војници обезглавени и бебиња убиени во печки, три жени беа поканети од Исландската државна телевизија да разговараат за тоа. Една од нив, Диља Мист Ејнарсдотир, беше природен избор како претседател на Комисијата за надворешни работи на исландскиот парламент. Друга учесничка, Магнеа Мариносдотир, е активистка на палестинско-арапската кауза, но се претставува како авторитет на Блискиот Исток каде што работела за Црвениот крст и Обединетите нации. Третиот учесник беше Палестински Арап кој со децении живее во Исланд, Фаластин Абу Либдех. Таа е сопственик и води компанија која издава сертификати за плати за еднакви полови. Така, на телевизиската програма палестинско-арапската кауза имаше два гласа, Израел немаше ниту еден, а едно лице учествуваше во службено својство. Сепак, повеќето Исланѓани беа шокирани кога палестинската Арапина, Фаластин Абу Либдех, рече дека го поздравува нападот на Хамас.

Во нападот на Хамас, беа убиени 1.200 Евреи – најголем број убиени Евреи во еден ден од Холокаустот – а повеќе од 200 Евреи беа земени како заложници. Се разбира, израелските одбранбени сили влегоа во Газа и започна војна. Останатите нордиски земји оттогаш се обидоа да ги спасат од Газа свои граѓани (главно палестински Арапи кои добија азил во нордиските земји, но кои се вратија во Газа да живеат таму). Сепак, нема (или само неколку) исландски граѓани кои живеат во Газа. Но, по избувнувањето на војната, гласната исландска група која ја поддржува палестинско-арапската кауза побара Исланд да даде азил на околу 100 лица поврзани со палестинските Арапи кои веќе се на Исланд. Ова е приближно ист број на не-државјани како што сите други нордиски земји заедно се обидуваат да го спасат, од различни причини. Исланд има околу 390.000 жители, додека другите нордиски земји имаат вкупно 27 милиони жители. Барањето е со други зборови 390.000 луѓе да прифатат исто толку палестинско-арапски баратели на азил кои не се државјани на државата колку 27 милиони луѓе! Всушност, минатата година, 2023 година, Исланд прими исто толку палестински Арапи колку и другите нордиски земји заедно, и таа придонесе повеќе пари по глава на жител за палестинско-арапската кауза од другите нордиски земји, а веројатно и од која било друга земја. Откако во Исланд, палестинско-арапските баратели на азил ги уживаат истите социјални права како и исландските граѓани, вклучително и правото на бесплатно школување за деца, бесплатно здравствена заштита и социјални станови доколку е потребно.

Нови барања наместо благодарност

Не може да се каже дека палестинските Арапи и нивните исландски поддржувачи покажаа голема благодарност за досегашната извонредна помош за нивната кауза. Секој ден некои членови на парламентот се преплавени со мејлови каде што се нарекуваат убијци на деца затоа што не прават доволно за војната во Газа. Демонстрантите редовно се собираат пред местото за состаноци на исландскиот кабинет, барајќи роднините на палестинските Арапи кои веќе се во Исланд веднаш да бидат изведени од Газа. Еден месец, палестинските Арапи и нивните исландски приврзаници го претворија плоштадот пред Домот на Парламентот во гнасен камп , без однапред да ги добијат потребните дозволи и илегално да земаат струја од станица за полнење. Левичарското мнозинство во Градскиот совет на Рејкјавик не направи ништо, ниту пак полицијата. (Шаторите конечно беа симнати кон крајот на јануари.) На еден од нивните плакати пишува: „Слободата на движење е право на секого, ќе останеме овде, ќе се бориме“. Борба? Прилично застрашувачки во мирниот Исланд. Демонстрантите се искачија на статуата на Јон Сигурдсон, почитуваниот водач на борбата за независност на Исланд во деветнаесеттиот век, веејќи го палестинското знаме. Тие го направија истото со статуата на кралот Кристијан IX кој му даде на Исланд либерален устав во 1874 година (кога таа сè уште беше данска зависност).

Особено, демонстрантите го насочија својот гнев кон Диља Мист Ејнарсдотир, претседател на Комитетот за надворешни работи. Се сметаше дека таа не е доволно симпатична кон палестинско-арапската кауза. На пример, кога гледала фудбалски натпревар со својот 10-годишен син, ја натерал активист, нејасен филмски режисер по име Лука Сигурдардотир. Машки активист кој присуствуваше на протестен состанок пред Домот на Парламентот на 12 февруари, фрли голем и остар град на автомобилот на Диља Мист додека таа излегуваше од паркинг-гаражата на зградата и извикуваше навреда кон неа, додека полицијата не го отстрани. (Полицијата одбива да го открие неговото име, дури и на претседателот на Собранието.) Кажано е дека ниту еден од најгласните поддржувачи на палестинско-арапската кауза, вклучително и радикалните феминистки Магнеа Мариносдотир, Сема Сердароглу и Хелга Крес, не го осуди овој напад врз Диља Мист. Ниту, овие феминистки немаат што да кажат за масовното силување на израелските жени во нападот на Хамас на 7 октомври или за систематската дискриминација на жените во Газа од страна на Хамас во текот на годините.

Нападот врз министерот за надворешни работи

Можеби најзначајниот инцидент беше на состанокот што го одржа Институтот за меѓународни односи на Универзитетот во Исланд на 8 декември 2023 година, по повод 75-годишнината од Декларацијата за човекови права на Обединетите нации. Премиерката Катрин Јакобсдотир, лидер на партијата Леви зелени, требаше да го одржи воведното обраќање, но таа го откажа во последен момент, веројатно затоа што однапред добила предупредување од нејзините леви пријатели за тоа што ќе се случи. Друго лице кое не се појавило на состанокот е директорката на Институтот за меѓународни односи, Пиа Хансон, веројатно и затоа што знаела што се планира. Пиа пред неколку дена потпиша Декларација за војната во Газа каде што не беше споменат варварскиот напад на Хамас врз Израел, туку каде Израел беше обвинет за колонијализам, геноцид и етничко чистење, додека исландските академици беа повикани да ги бојкотираат израелските академици. Кога министерот за надворешни работи Бјани Бенедиктсон, лидер на централно-десничарската Партија за независност, требаше да го одржи воведното обраќање, демонстрант, Катрин Хардардотир, која работи како преведувач, притрча кон него и фрли блескава бомба врз него (како што се гледа во фотографијата погоре). Во тој момент, неколку демонстранти станаа од своите места, кренаа транспарент, а една од нив, пејачката Маргрет Кристин Блондал , извика неколку непристојни зборови. Кога министерот за надворешни работи се обиде да седне, кон него беше фрлена уште една светкава бомба. Тогаш претседателот на Одборот на Институтот за меѓународни односи, професор Гудмундур Халфданарсон, кој сето тоа го гледаше со отворена уста и во целосна беспомошност, го откажа состанокот. Тој, сепак, на никаков начин не реагираше на фактот дека директорот на Институтот, како и двајца вработени, потпишаа про-Хамас декларација неколку дена претходно. Министерот за надворешни работи немаше никаква заштита, бидејќи Исланд долго време се сметаше за безбедно место, исто така и за контроверзните политичари. Полицијата оттогаш коментира дека личното обезбедување на владините министри ќе биде разгледано по овој инцидент.

Можеби е ирелевантен, но историски секако интересен факт, дека дедовците на двајца играчи во оваа мини-драма, Пиа Хансон и Гудмундур Халфданарсон, беа двајца од 27-те Исланѓани обучени во советските револуционерни логори во раните 1930-ти. Тороддур Гудмундсон, дедото на Пиа, и Јафет Отосон, дедото на Гудмундур, пристигнаа во Москва есента 1930 година. Камповите за обука беа строго тајни и специјализантите носеа кодни имиња, Тороддур беше „Ото Штајн“, додека Џафет беше „Дан Менгел“. Исланѓаните, како и другите специјализанти, добија инструкции за марксизам-ленинизмот и историјата на руската болшевичка партија, но и за ракување со оружје и организирање штрајкови и улични немири, како и за шпионажа и тајни комуникации (кодирање и декодирање, пишување со невидливо мастило и сл. на). Тороддур ја напушти Москва во 1932 година. Тој станал рибар на северот на Исланд и бил член на парламентот на Социјалистичката партија во која доминирале комунистите во 1942-1945 година. За разлика од Тороддур, Јафет не се снашол добро во Москва и во пролетта 1931 година бил испратен назад во Исланд каде што се вработил како пекар. Тој беше осуден во 1932 година за неговата улога во два насилни немири во Рејкјавик, организирани од комунистите . Во нередите неколку полицајци се тешко повредени. Во 1946 година Јафет беше еден од учесниците во нападот на министерот за надворешни работи Бјарни Бенедиктсон (именименикот и голем вујко на министерот за надворешни работи Бјарни Бенедиктсон) пред седиштето на Партијата на независноста.

Следете ги парите!

Исландското јавно мислење беше доста сочувствително со палестинските Арапи, кои нашироко се гледаат како угнетено, опколено малцинство. Но, ова може да се менува како резултат на дрското однесување на палестинските Арапи во Исланд и нивните поддржувачи. Луѓето, исто така, почнуваат да поставуваат прашања за великодушната помош што Исланд и другите нордиски земји им ја дадоа на властите во Газа. Овие пари не се соодветно евидентирани, што остава сомнеж дека дел од нив можеби биле искористени за финансирање на терористичките активности на Хамас. Кога беше откриено дека најмалку дванаесет членови на персоналот на UNRWA, Агенцијата на Обединетите нации за помош и работа за палестинските бегалци на Блискиот Исток, директно учествувале во нападот на Хамас на 7 октомври врз Израел, министерот за надворешни работи Бјарни Бенедиктсон го одложи Исландската исплата на нејзината годишен придонес за UNRWA, против слабите протести на неговиот коалициски партнер, Левите Зелени. Наводно, многу повеќе вработени во УНРВА активно работат за Хамас. Многу други земји ја прекинаа помошта за УНРВА, вклучувајќи ги САД, Обединетото Кралство, Канада, Германија, Франција, Италија, Шведска, Финска, Холандија и Швајцарија.

Друго интригантно финансиско прашање за кое се дискутира во Исланд е тоа што е организирана колекција од страна на некои активисти за финансирање на ослободувањето од Газа на оние палестински Арапи кои имаат роднини во Исланд и затоа се подобни за дозвола за престој. Тие најавуваат дека избавувањето од Газа на секој Арап чини околу 5.000 американски долари. Но, прашањето е за што служат овие пари. Се чини веројатно дека барем дел од него се користи за поткуп на оперативци на Хамас или египетски функционери. Но, митото е целосно забрането со исландскиот закон, без разлика на причината, добра или лоша, за која тие наводно служат. Ова треба да го истражи исландската полиција, која сепак избра да биде прилично пасивна во сè што е поврзано со антиизраелските активисти. Веројатно се смета дека е премногу чувствителна тема. Но, како што би рекла Гертруда Штајн: Законот е закон е закон…

Крајот на Идил

Јавното мислење во Исланд, исто така, може да почне да се менува од друга причина, можеби не сосема праведно. Во другите нордиски земји, стапките на криминал на имигрантите од палестинските територии се повисоки од која било друга малцинска група. Некои неодамнешни инциденти во вообичаено мирниот Исланд не укажуваат на исклучок од тоа правило. На пример, во средината на февруари полицијата мораше да интервенира кога двајца мажи се тепаа со ножеви во Рејкјавик. Се испостави дека станува збор за палестински Арапи кои добиле азил. Повеќе од тоа: еден од нив, со важечки грчки пасош, беше протеран од Исланд во октомври 2022 година и придружуван во Грција од тројца полицајци, бидејќи се сметаше за закана. Тројцата полицајци се вратија во Исланд на 12 октомври. Но, само еден ден подоцна, на 13 октомври, истиот Палестински Арап се врати на Исланд, а бидејќи Исланд е во Шенген зоната, тој можеше да влезе! Една од причините за овој извонреден, па дури и фарсичен тек на настаните е тоа што некои авиокомпании кои летаат за Исланд одбиваат однапред да им достават на исландските власти списоци на патници, иако тие имаат законска должност да го сторат тоа. Покрај тоа, во средината на февруари двајца палестински Арапи регистрирани како азиланти во Исланд беа уапсени во Словенија, обвинети за трговија со луѓе. Забележано е и дека во 2023 година 80 отсто од приведените во Исланд биле странци. Од оние кои биле затворени во истата година, 28 отсто биле странци. Исто така, има некои нејасни и непотврдени вести за случаи на силување каде што се претпоставува дека се вмешани палестински Арапи, но каде што полицијата одбива да даде какви било информации за потеклото на наводните сторители.

Се разбира, таквите инциденти и уште помалку таквите гласини не можат да се користат за да се осудат палестинските Арапи како целина. „Не знам како да се подигне обвинение против цел народ“, со право рече Едмунд Бурк. Сигурен сум дека меѓу палестинските Арапи има толку добри мажи и жени колку и меѓу другите групи, нации и националности. А малото палестинско дете треба да се сака и да се грижи за него исто како мало еврејско дете, или мало исландско дете. Но, проблемот останува во тоа што културата на палестинските Арапи е онаа каде што насилството не е остро осудено како во Исланд, каде жените и малцинствата не уживаат иста почит и каде што напорната работа не се цени толку многу. Не беше без последици кога арапските држави одбија да ги интегрираат Арапите од палестинските територии и наместо тоа ги држеа со генерации во бегалски кампови.

Стариот Исланд

Можеби најпоучниот неодамнешен инцидент во Исланд беше тоа што исландскиот симфониски оркестар сметаше дека е препорачливо кога познатиот виолинист, Вадим Глузман, свиреше на концерт на почетокот на февруари, да не открие дека е Израелец (кој гордо служел во израелската армија како млад човек). Во програмата пишуваше само дека е роден во Украина. Се разбира, ова не беше ништо драматично. Странците кои читаат за инцидентите со палестинските Арапи во Исланд веројатно ќе помислат дека тие се од помала важност. Сè уште ништо сериозно не се случило. Но, на некои од нас му недостига мирниот стар Исланд каде на владините министри не им требаше никаква заштита и каде што беше во ред да објавуваат кога Евреин свири на концерт.