fbpx

Платформа за европска меморија и совест

Политика - ноември 13, 2021

Ние сме она што го паметиме. Меморијата е нашиот водич во иднината. Затоа никогаш не треба да го заборавиме тоталитаризмот на дваесеттиот век, и националсоцијализмот и комунизмот…

Веќе неколку години, јас сум активен член на Платформата за европска меморија и совест , во име на истражувачки институт во Исланд. Платформата ја прослави својата десетгодишнина на конференција во Прага од 11 до 13 ноември 2021 година. Основана е во Прага на 14 октомври 2011 година на церемонија во Палатата Лихтенштајн, во присуство на премиерите на Чешката Република Петр Нечас, Полска, Доналд Туск и Унгарија, Виктор Орбан. „Не смееме да го заборавиме периодот на тоталитаризам кога нашите народи се бореа за слобода“, рече Нечас во таа прилика. Целта на Платформата е да ја поддржи соработката меѓу националните истражувачки институти, архиви, музеи и други организации, јавни и приватни, со посебен фокус на историјата на тоталитарните режими во Европа, особено комунизмот и националсоцијализмот. Поранешниот шведски пратеник во парламентот Горан Линдблад беше првиот претседател на платформата, а Нила Винкелман беше нејзиниот прв директор. Во моментов, д-р Марек Мутор од Полска ја извршува функцијата претседател, а Петер Рендек како директор, а седиштето на Платформата е во Прага.

Неодамнешна резолуција на Европскиот парламент

На 19 септември 2019 година, Европскиот парламент усвои Резолуција за важноста на европското сеќавање за иднината на Европа. Тоа го истакна

додека по поразот на нацистичкиот режим и крајот на Втората светска војна, некои европски земји можеа да се обноват и да започнат процес на помирување, додека другите европски земји останаа под диктатури – некои под директна советска окупација или влијание – половина еден век и продолжија да бидат лишени од слобода, суверенитет, достоинство, човекови права и социо-економски развој; додека, иако злосторствата на нацистичкиот режим беа оценети и казнети со помош на Нирнбершките судења, сè уште постои итна потреба да се подигне свеста, да се спроведат морални проценки и да се спроведат правни истраги за злосторствата на сталинизмот и другите диктатури.

Во резолуцијата, Европскиот парламент ја повика Европската комисија „да обезбеди ефикасна поддршка за проектите на историска меморија и сеќавање во земјите-членки и за активностите на Платформата за европска меморија и совест и да одвои соодветни финансиски ресурси во рамките на „ Европа за граѓаните“ програма за поддршка на комеморацијата и сеќавањето на жртвите на тоталитаризмот“.

Превод на Црната книга на комунизмот

Мојот главен придонес за каузата за која е основана Платформата е трикратен. Прво, во август 2009 година, мојот исландски превод на Црната книга на комунизмот беше објавен од страна на Универзитетот на Исланд Прес. Ова е голем дел од 912 страници во оригиналното француско издание од 1997 година, кое излезе на шеесетгодишнината од Болшевичката револуција во Русија, Livre noir du communisme , под уредување на професорот Стефан Куртоа. (Исландското издание има 828 страници.) Во ова значајно дело, угледните француски научници го користеа материјалот што тогаш неодамна стана достапен во поранешните комунистички земји, главно во архиви, за да дадат темелна и избалансирана сметка за можеби најмоќното политичко движење на дваесеттиот век, кое успеа да освои една третина. на светот. Заклучокот на уредникот, професорот Куртоа, беше дека веројатно комунизмот ги одзел животите на најмалку сто милиони луѓе во минатиот век и дека ги исполнувал критериумите поставени на судењата во Нирнберг на поранешните нацистички лидери за криминална политика. верување.

Историја на исландското комунистичко движење

Во преводите на Црната книга објавени во други земји, често има додатоци за комунистичките движења во тие земји. На пример, во германското издание има статија додадена од активистот за граѓански права Јоаким Гаук, кој подоцна беше претседател на Сојузна Република. Првично имав намера да додадам токму таков напис за исландското комунистичко движење во преводот, но набрзо дознав дека морам да преземам многу оригинални истражувања, не само затоа што исландските дела веќе објавени на оваа тема не беа секогаш доволно доверливи или прецизни. Во 2011 година, резултатот од моето истражување, Исландски комунисти, 1918–1998 (Islenskir kommunistar 1918–1998), излезе на 624 страници. Почетокот на движењето го проследив до двајца студенти од Исланд во Копенхаген (тогаш сè уште главен град на Исланд, данска зависност со векови) во есента 1918 година, кога станаа комунисти. Тие стапија во контакт со агент на болшевичкиот режим во Русија и од него добија средства за да присуствуваат на Конгресот на Коминтерната, Комунистичката интернационала, асоцијацијата на комунистичките партии во 1920 година во Москва. Неколку години исландските комунисти дејствуваа во рамките на Социјалдемократската партија, но по наредба на Коминтерната тие ја основаа Комунистичката партија на Исланд во 1930 година. Еден од двајцата поранешни студенти од Копенхаген, тврдокорниот сталинист Бринјолфур Бјарнасон, беше првиот и единствен претседател на партијата, бидејќи во 1938 година комунистите успеаја да убедат некои левичарски социјалдемократи да основаат Социјалистичко единство, која сепак остана лојална на Москва. како нејзин претходник, Комунистичката партија. Друг тврдокорен сталинист, Ејнар Олгеирсон, беше претседател на Партијата за социјалистичко единство во поголемиот дел од нејзиниот живот.

По распадот на Советскиот Сојуз, беше откриено дека Партијата за социјалистичко единство добила значителни средства од Москва, главно за финансирање на нејзината борба на културниот фронт, предводена од тврдиот сталинист Кристин Е. Андресон, долгогодишен директор на влијателната Левичарска книга. Клуб (Mal og menning). Во 1956 година, Партијата за социјалистичко единство формираше изборен сојуз со левичарските социјалдемократи, Народен сојуз, а во 1968 година Партијата за социјалистичко единство беше распуштена, додека Народната алијанса се трансформираше од изборен сојуз во политичка партија. Ги прекина сите односи со Кремљ, но водеше кампања против членството на Исланд во НАТО и усвои марксистичка програма. Кога главните левичарски партии во Исланд решија да се спојат во 1998 година, Народната алијанса беше распуштена. Нејзиниот врвен чин беше посетата на раководството на Куба на покана на Кубанската комунистичка партија. Исландската делегација сакаше да се сретне со Кастро, но тој не се потруди да ги прими. Така, комунистичкото движење на Исланд заврши не со тресок, туку со лелекање, што би рекол поетот.

Историографија на антикомунистичката литература

Мојот трет придонес за каузата на Платформата беше тоа што на поттик на нејзината директорка, Нила Винкелман, составив список на читливи и поучни антикомунистички книги. Бриселскиот тинк-тенк New Direction последователно ме замоли да ја проширам листата во кратка книга, Гласовите на жртвите: Белешки кон историографијата на антикомунистичката литература , објавена во 2017 година. Таму дадов кратки резимеа на некои познати антикомунистички книги како Деветнаесет осумдесет и четири од Џорџ Орвел, Темнина на пладне од Артур Кестлер, Избрав слобода од Виктор Кравченко и Бог што не успеа од шест истакнати интелектуалци, Кестлер, Игнацио. Силоне, Ричард Рајт, Андре Гид, Луис Фишер и Стивен Спендер. Спомнав и некои помалку познати книги како што се Болшевистичка Русија од Антон Карлгрен и Гробови без крстови од Арвед Вирлаид, како и поновите дела, вклучувајќи ги Гулагот на Ен Еплбаум, Мао: Непозната приказна на Јунг Ченг и Џон Халидеј и Френк. Трилогијата на Дикотер за Кина во комунизмот.

The text was translated by an automatic system