fbpx

Поглед на историјата

Култура - март 21, 2024

Левичарските интелектуалци открија дека „мисловниот колектив“ наречен Друштвото Мон Пелерин е тивко влијателен во последните неколку децении. Тие сега објавуваат една по друга книга за тоа, обвинувајќи ја за успехот на, како што го нарекуваат „неолиберализам“. Можеби тие го преувеличуваат влијанието на Друштвото. Џон Мејнард Кејнз тврдеше премногу кога славното напиша: „Идеите на економистите и политичките филозофи, и кога се во право и кога се погрешни, се помоќни отколку што вообичаено се разбира. Навистина, со светот владее малку друго. Практичните мажи, кои веруваат дека се сосема ослободени од какви било интелектуални влијанија, обично се робови на некој непостоечки економист“. Џон Стјуарт Мил беше поразумен во тврдењето дека идеите се влијателни само кога надворешните околности се заговараат со нив. Во 1980-тите и 1990-тите, надворешните околности секако заговараа со идеите за слободна трговија, приватна сопственост и ограничена влада, трите столба на она што јас го нареков конзервативен либерализам. Централното планирање срамно пропадна во комунистичките земји, додека социјалдемократите на Запад, на нивно ужас, открија дека не можат да ги решат проблемите со фрлање пари на даночните обврзници врз нив.

Друштвото Мон Пелерин

Друштвото Мон Пелерин е основано во 1947 година на иницијатива на англо-австрискиот економист Фридрих Аугуст фон Хајек. Три години претходно Хајек го објави „Патот до ропството“ , елоквентно предупредување против социјализмот, не само нацизмот и сталинизмот, туку и против демократскиот социјализам кој ненамерно може да доведе до полициска држава: ако централното планирање требаше да функционира, требаше да се манипулира со индивидуалните преференции. а понекогаш и потиснати. На изненадување на Хајек, книгата стана бестселер и тој беше поканет на предавања во неколку земји, каде што наиде на неколку истомисленици. Тој доби средства за да свика состанок за сегашните предизвици во Мон Пелерин во Швајцарија, на кој присуствуваа неколку извонредни мислители, меѓу кои англо-австрискиот филозоф Карл Р. Попер, австрискиот економист Лудвиг фон Мисес, американските економисти Френк Х. Ј. Мизес беше, заедно со Карл Менгер, основач на Австриската школа за економија, на која припаѓаше и самиот Хајек, Најт беше основач на Чикашката школа на која Фридман и Стиглер требаше да дадат значителен придонес, а Еукен и Ропке беа татковци на т.н. – наречен „Ordoliberalismus“ во Германија (именуван по нивното списание Ордо ).

Учесниците на состанокот во 1947 година одлучија да формираат општество кое ќе се состанува секоја втора година и ќе разговара за проблемите и перспективите на слободното општество, засновано на слободна трговија, приватна сопственост и ограничена влада. На првичниот состанок беше поканет италијанскиот економист Луиџи Еинауди, но тој не беше во можност да присуствува, дозволувајќи му на Хајек сепак да го вклучи како основач. Откако беше гувернер на Централната банка и министер за финансии, Еинауди стана претседател на Италија во 1948 година. Со Алсиде де Гаспери, тој ги постави темелите за „италијанското чудо“ од доцните 1940-ти и 1950-тите. Во Германија, Еукен и Ропке имаа големо влијание врз Конрад Аденауер и Лудвиг Ерхард, кои заеднички го овозможија „германското чудо“. Ерхард на крајот стана член на Друштвото. Малку е забележано дека во исто време се случи „чудо“ и во Австрија, водено од уште еден член на друштвото Мон Пелерин, стар студент на Мизес, Рајнхард Камиц, министер за финансии во 1952-1960 година и гувернер на Централната банка. во 1960-1968 година.

Фотографија од 1956 година

Кога Хајек го посети Исланд во пролетта 1980 година, тој ме покани на следниот состанок на друштвото Мон Пелерин што се одржа во Стенфорд наесен. Станав член во 1984 година и работев во Одборот на директори во 1998-2004 година. Ова беа години на монументални промени. Маргарет Тачер и Роналд Реган дојдоа на власт во двете најголеми англо-саксонски земји, а со нивното цврсто лидерство победија во Студената војна против Советскиот Сојуз кој беше распуштен во 1991 година. По колапсот на комунизмот во Централна и Источна Европа, политичарите инспирирани од Тачер и Реган и под влијание на Хајек и Фридман успеаја да ги отстранат бариерите за мирна трансформација на нивните економии во демократски капитализам. Некои од овие политичари, особено Март Лаар во Естонија и Вацлав Клаус во Чешката Република, беа членови на друштвото Мон Пелерин. „Чудото на посткомунизмот“ беше уште позачудувачки од германските, австриските и италијанските чуда околу четириесет години порано. Одеднаш, земјите од Централна и Источна Европа, кои долго страдаа под комунистичко туторство, повторно станаа нормални земји.

На генералниот состанок на Друштвото Мон Пелерин во Осло во 2022 година, еден американски придружник, Дејн Старбак, ми покажа фотографија од состанокот на Друштвото во 1950-тите. Идентификуваше неколку прикажани Американци, но се прашуваше кои се другите и кога е снимено. Веднаш можев да идентификувам тројца Скандинавци. Се сретнав со двајца од нив на состаноците на здружението Мон Пелерин, шведскиот професор по економија Свен Риденфелт и данскиот активист Кристијан Гандил, а можев да ја препознаам и норвешката новинарка Тригве Хоф. Се разбира, Хајек, основачот и претседател на Друштвото, беше лесно препознатлив. Наскоро дознавме дека фотографијата е направена на екскурзија на 1 септември 1956 година на состанокот на друштвото Мон Пелерин во Западен Берлин. Тоа е репродуцирано погоре. Колку што можевме да видиме, користејќи различни извори, во првиот ред од лево беа: Фридрих Луц, Берта Ферер Менендез, Луис Баудин, Хедвиг и Ерих Ајк, Енид Гудрич, Луси Ен Елиот (помошник на Пјер Гудрих), Едит Еукен -Ердсиек и неидентификувани. Во вториот ред од лево беа: Неидентификувани, Хендрик Ари Луншоф, Тригве Хоф, Кристијан Гандил, Емилио Менендез, Неидентификуван, Алберт Хунолд, Леонард Рид, Клер Грос-Шулце (преведувач), Џон МекКалум Скот, Пјер Гудрич, Лорд Грантчестер ( Алфред Суенсон-Тејлор), Лудвиг фон Мизес, Ф.А. Харпер, Свен Рајденфелт, Франц Бом, Фридрих А. фон Хајек и Неидентификуван.

Австријците

Ми беше фасцинантно да копам малку во позадината и достигнувањата на поединците на фотографијата. Историјата е за луѓе, а не за бројки. И некои, па дури и сите од овие луѓе беа доста интересни, не само како писатели, туку и како личности. Во мојата книга за Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители им посветив поглавја на двајцата прикажани Австријци, Хајек и Мизес. И двајцата биле родени и израснати во Хабсбуршката империја, која со текот на времето се развила во мирна и цивилизирана квази-федерација на држави на Дунавскиот басен. Брилијантно опишан од Стефан Цвајг во Die Welt von Gestern (Светот на вчерашниот ден), тоа беше огромна област за слободна трговија со заедничка валута, цврста на златниот стандард, со економија која полека, но сигурно се движи кон зголемен просперитет, во ретроспектива. бастион на стабилноста и слободата според законот. Ова беше свет кој беше уништен во Големата војна од 1914-1918 година. Под влијание на австриските економисти Карл Менгер и Еуген фон Бом-Баверк, Мизес (1881–1973) станал бескомпромисен економски либерал. Во втората недела од јануари во 1920 година, тој прочитал труд до Австриското економско друштво во Виена, каде што тврди дека социјализмот никогаш нема да функционира на начин на кој тврделе неговите поборници. Причината беше што планерите предвидени од социјалистите и облечени со неограничена моќ никогаш нема да можат адекватно да ги пресметаат трошоците за алтернативните одлуки, бидејќи нема да имаат цени слободно формирани на слободниот пазар за да ги водат. Ваквите цени се одраз на релативните недостатоци и регистрираните промени што се случуваат во економијата. Од клучно значење е, тврди Мизес, капиталните добра (или она што марксистите го нарекуваа средства за производство) да бидат во приватна сопственост и слободно да се разменуваат за да можат информациите да станат достапни за нивната најефикасна употреба. Мизес го елаборирал овој аргумент во книгата од 1922 година, Die Gemeinwirtschaft (преведена како Социјализам во 1932 година).

Во неколку научни и прецизни трудови, Хајек (1899–1992) го рафинирал и проширил аргументот. Од тешкотии во пресметувањето на алтернативните трошоци, стана аргумент за искористување на знаењето во општеството. Единствениот начин, на пример, да се искористи посебното локално и привремено знаење на поединците, како и вештините и способностите специфични за нив, беше да им се дозволи да донесуваат одлуки врз основа на ова нивно лично и неотуѓиво знаење. Распрснувањето на знаењето бараше соодветно распрскување на моќта до индивидуално ниво, што подразбираше приватна сопственост и слободна трговија. (Ова е секако и аргументот за принципот на супсидијарност во католичката политичка мисла.) На овој економски аргумент против социјализмот Хајек го додаде политичкиот аргумент дека концентрацијата на моќ во рацете на економските планери не само што ќе претставува опасност за индивидуалната слобода – точка што ја препознаа претходните либерали како Џон Стјуарт Мил – туку за тоа ќе биде потребна и манипулација и потиснување на индивидуалните преференции, а со тоа и да доведе до крепосништво, како што веќе беше споменато. Хајек подоцна го прошири аргументот навреме: културниот капитал акумулиран од претходните генерации може да го ужива сегашната генерација само ако ги препознава и почитува традициите. Цените го пренесуваат знаењето за локалните околности, а традициите пренесуваат знаење за тоа кои правила го издржале тестот на времето. Така Хајек стана поборник на она што јас го нареков конзервативен либерализам .

Австрискиот економист Џозеф Шумпетер еднаш саркастично забележа дека очигледно има планина во Швајцарија каде што економистите се собрале да изразат противење на посегнувањето на социјализмот, без никој да обрнува внимание. Како и да е, во внимателен осврт на Хајековиот пат до ропството , Шумпетер коментираше дека авторот бил „учтив на грешка“. Ова секако беше точно. Хајек што го знаев беше вистински џентлмен, кој никогаш не им припишуваше понизни мотиви на своите противници, презентирајќи цврсти аргументи за својата кауза наместо само да игра со зборови. Но, од одличната неодамнешна биографија на Хајек на Брус Колдвел е очигледно дека под неговото аристократско, ладно и одвоено однесување може да се најде страсна индивидуа. Во 1923-1924 година, тој отиде на студиско патување од родната Австрија во Соединетите Држави (каде што присуствуваше на приемот одржан за Американската економска асоцијација во Белата куќа од претседателот Калвин Кулиџ). Неговата љубов од детството, Хелена Битерлих, останала во Австрија и поради недоразбирање се омажила за друг маж, како што Хајек на негово вознемирување открил по враќањето. Последователно, и по враќањето, Хајек се ожени со друга жена. Во 1932 година бил назначен за професор по економија на Лондонската школа за економија. Но, љубовта меѓу Хајек и Хелен продолжила и во 1934 година дошле до заклучок дека треба да се венчаат. Сепак, сопругата на Хајек одби развод. По војната, Хајек и Хелен одлучија дека не можат да живеат еден без друг. Повторно, сопругата на Хајек одбила и добила правен совет. Хаек сега мораше да бара работа што му овозможи да го издржува семејството во Англија додека се ожени со Хелен. Го нашол во САД, во Чикаго. Така, во 1950 година поминал академски мандат во Арканзас каде семејното право било попустливо, таму се разведувал и се оженил со Хелена во Виена, по што се населиле во Чикаго. Ова беше скапа одлука, не само финансиски. Некои од неговите пријатели во Англија сметале дека тој не се однесувал добро со својата прва сопруга и ја прекинале секоја врска со него.

Германците и Швајцарците

Додека Лудвиг фон Мизес и Фридрих Аугуст фон Хајек секако беа најзастрашувачките мислители на фотографијата, беа прикажани многу други еминентни научници, писатели и луѓе на афери. Четворица дојдоа од Германија. Франц Бом (1895–1977) го поддржа германскиот „ордолиберализам“ на Еукен, Ропке и Ерхард. Пред Втората светска војна предавал економија во Фрајбург, сè додека, како отворен критичар на нацистичката политика, во 1938 година не добил забрана за предавање. Избегнал апсење дури по неуспешниот обид за атентат на Хитлер во јули 1944 година, бидејќи нацистите го помешале со истоименикот, католичкиот свештеник, кого го уапсиле. По војната, Бом предавал економија во Фрајбург. Тој исто така беше член на демохристијаните на германскиот Бундестаг во 1953-1965 година и шеф на германската делегација за преговори за репарации со Израел. Едит Еукен-Ердсиек (1896–1985) беше вдовица на Волтер Оукен кој почина прерано во 1950 година, но таа беше и филозоф и писател сама по себе и автор на неколку книги, од кои едната беше збирка есеи за осум луѓе кои оставиле свој белег во дваесеттиот век, Ото фон Бизмарк (иако почина во 1898 година, тој секако фрли долга сенка во иднината), Владимир Ленин, Јосиф Сталин, Бенито Мусолини, Адолф Хитлер, Винстон С. Черчил, Френклин Д. Рузвелт и Шарл де Гол. Ерих Ајк (1878–1964) бил германски Евреин кој практикувал адвокатура во Берлин, но емигрирал во Англија во 1937 година и станал британски државјанин. Во 1940-тите, тој напиша многу информативна биографија за Ото фон Бизмарк во три тома, а подоцна и историја на несреќната Вајмарска Република. Неговиот заклучок, по внимателно проучување на изворните извори, беше дека нема ништо неизбежно за пропаста на класичниот либерализам во Германија. Предводени од циничниот и авторитарен (иако брилијантен) Бизмарк, Германците тргнаа на погрешен правец.

Четвртиот Германец, Фридрих Луц (1901–1975), бил економист кој работел со Валтер Еукен во Фрајбург, но во 1937 година се преселил во САД во 1937 година со неговата сопруга Вера Смит, која не е на сликата. Таа била студентка на Хајек на Лондонската школа за економија и напишала интересна дисертација за централното банкарство и алтернативата за слободно банкарство. Во 1953 година, Фридрих Луц се вратил во Европа како професор по економија на Универзитетот во Цирих. Угледен економист, тој беше претседател на друштвото Мон Пелерин во 1964-1967 година. Алберт Хунолд (1899-1980) беше сосема поинаков лик. Човек на афери кој имал различни работни места во својата родна Швајцарија, тој станал посветен либерал читајќи ги делата на Мизес. Тој ги искористи своите добри врски со швајцарската деловна заедница за да собере средства за почетната конференција на друштвото Мон Пелерин, на кое тој стана прв секретар. Енергичен и решителен човек, тој речиси сам ја организираше конференцијата во Берлин. На некои членови, особено од Соединетите држави, не им се допадна неговиот авторитарен стил и секташки менталитет и тој беше принуден да поднесе оставка од функцијата секретар во 1960 година, а набргу потоа го напушти општеството.

Американците

Двајца од Американците на фотографијата беа основачки членови на здружението Мон Пелерин, Леонард Рид и Ф.А. Харпер. Ред (1898–1983) бил генерален директор на филијалата во Лос Анџелес на Стопанската комора на Соединетите држави. Откако стана жесток слободен трговец под влијание на Мизес и Ајн Ранд, тој во 1946 година ја основа Фондацијата за економско образование , една од првите тинк-тенкови за слободен пазар во светот. Ред зборуваше и се однесуваше како бизнисмен и беше ефикасен собирач на средства. Тој напиша неколку популарни книги и состави една позната парабола, „Јас, моливот “, каде што ја опиша поделбата на трудот, клучна за постигнување просперитет. Флојд Артур Харпер (1905-1973) бил долгогодишен професор по земјоделска економија на Универзитетот Корнел. Тој исто така беше посветен економски либерал, а во 1946 година, кога универзитетските службеници не му дозволија да ги додели пишувањата на Ф.А. Хајек на часови, тој се откажа и се приклучи на Фондацијата за економско образование на Ред. Во 1961 година, тој го основал Институтот за хуманистички студии кој се фокусира на идентификување на младите научници со конзервативно-либерални ставови и промовирање на нивната кариера. Многупати ги посетував летните курсеви на Институтот, и кога се наоѓаше во Менло Парк во Калифорнија и откако се пресели во Ферфакс во Вирџинија, и тие беа интелектуално возбудливи, особено кога го свртеа моето внимание на мислителите кои беа запоставени на универзитетите, како на пр. Бенџамин Констант, Херберт Спенсер и Вилијам Греам Самнер.

Пјер Гудрих (1894–1973) бил во Берлин со неговата сопруга Енид и неговата асистентка Луси Ен Елиот. Тој беше успешен адвокат и бизнисмен во Индијанаполис кој поседуваше неколку профитабилни компании, но за разлика од многу бизнисмени, тој беше страствен читател на класичната литература, како и цврст поддржувач на трите главни принципи на конзервативен либерализам, приватна сопственост, слободна трговија и ограничена влада. Бев задоволен што видов дека исландскиот хроничар од тринаесеттиот век Снори Стурлусон беше еден од авторите што ги препорача Гудрих. Во мојата книга за Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители тврдам дека можеби Снори наместо Аквинас заслужувале да се наречат првиот Виг. Во 1960 година, Гудрич го основа Либерти Фонд , непрофитна организација чија цел е „да го поттикне проучувањето на идеалот за општество на слободни и одговорни поединци“. Тоа го прави Фондот со објавување на добро избрани и добро продуцирани книги, често неотпечатени класици и одржувајќи колоквиуми низ целиот свет, спроведени според правилата утврдени од Гудрич, кои требале да стимулираат сократски разговори наместо платонски говори. . За моја голема корист, присуствував на многу од тие колоквиуми. Либерти Фондот одигра незаменлива улога во одржувањето на традицијата на слобода под законот. Гудрич мудро го зазеде долгорочниот став наместо да инсистира на непосредни резултати.

Скандинавците

Тројцата Скандинавци на фотографијата, Тригве Хоф, Кристијан Гандил и Свен Риденфелт, беа гласови во дивината во повоените години кога се чинеше дека има силен консензус во нордиските земји за проширување на улогата на владата за да се обезбеди безбедност од лулка до гроб. Основачки член на Друштвото Мон Пелерин, Хоф (1895–1982) не само што бил новинар, туку и економист кој напишал дисертација за проблемите на планирањето во социјализмот. Тој беше издавач и уредник на популарното деловно списание „Фарманд“ , каде неуморно се спротивставуваше на трендот кон социјализам во неговата земја. Неодамна преведов една интересна размена на писма во 1941 година меѓу него и водечкиот социјалистички економист во Норвешка, Рагнар Фриш, за социјализмот и демократијата. Фриш изгледаше несвесен за опасноста за слободата од неограничената влада. Размената наскоро ќе биде објавена во Econ Watch Journal .

Ги запознав Рајденфелт и Гандил на првите конференции на Друштвото Мон Пелерин на кои присуствував, во раните 1980-ти. Срамежлив и мал по раст, но цврст и бестрашен, Рајденфелт (1911–2005) беше непопустлив бранител на слободниот пазар во децениите кога тој беше надвор од мода во Шведска, секогаш нагласувајќи ја улогата на претприемништвото и иновациите. На состанокот на Друштвото во 1956 година во Берлин, тој стана член. Тој предаваше економија на Универзитетот во Лунд и напиша неколку книги, главно за пошироката јавност. Негиран за унапредување поради неговите ставови, тој стана редовен професор дури во 1991 година кога конзервативно-либералната влада ја презеде власта. Дотогаш, тој стана нешто како херој за младите класични либерали и конзервативци во неговата земја. Гандил (1907–1999) беше економист со шумарство како негова специјалност, но „Патот до ропството“ на Хајек имаше големо влијание врз него. Книгата беше нашироко дискутирана во Данска, како и во другите нордиски земји (дури и во Исланд!) и данската деловна заедница одлучи да основа информативна агенција, чиј директор стана Гандил. Оваа агенција беше доста активна кон крајот на 1940-тите и раните 1950-ти, но подоцна интересот опаѓа и таа беше прекината. Гандил беше повеќе активист отколку научник, добивајќи го прекарот Пропагандил. Тој и двајцата други Скандинавци на фотографијата во Берлин во Друштвото Мон Пелерин најдоа добредојдено повлекување од православието дома.

Другите

Не успеав да дознаам многу за другите прикажани личности. Џон МекКалум Скот е роден во 1911 година. Тој беше адвокат и автор на неколку патописи и служеше како секретар на Либералната интернационала формирана во 1947 година, меѓународна алијанса на либерални (но неконзервативни) партии. Тој, исто така, раководеше со Pall Mall Press. Алфред Суенсон-Тејлор, 1. Барон Гренчестер (1893–1976), бил британски банкар, активен во Либералната партија. Хендрик Ари Луншоф (1904–1978) бил познат холандски новинар. Во 1942 година, тој поднесе оставка во знак на протест како дописник на Де Телеграф , откако весникот, под нацистички притисок, објави антисемитски уредник, но по војната тој стана критичар на неправилностите во третманот на холандските соработници. Луншоф беше уредник на De Telegraaf во 1949-1953 година, а потоа и на Elseviers Weekblad до 1965 година. Напишал неколку биографии и историски книги. Емилио Менендез беше истакнат кубански адвокат. Неизвалкан од врските со корумпираната диктатура на Батиста, тој по Кубанската револуција во јануари 1959 година беше назначен за главен судија на Врховниот суд на Куба. Тој поднесе оставка во ноември 1960 година и побара политички азил во аргентинската амбасада во Хавана. Тој беше член на кубанската влада во егзил, која требаше да ја преземе власта по инвазијата на Куба во 1961 година од страна на антикомунистите, која сепак не успеа. Луј Боден (1887–1964) бил професор по право, прво во Дижон, а потоа и на Сорбона во Париз. Тој напиша неколку книги за парите и кредитите, како и една интригантна книга за Социјалистичката империја: Инките од Перу, објавена во 1928 година. Таму го опиша чудниот свет на униформност и ригидност што го изградиле Инките. Индивидуалниот избор беше целосно потиснат. Ова не беше човечко општество, повеќе како кошница или мравјалник – орвеловски кошмар, освен што се појави во реалниот живот и не беше производ на плодната имагинација на писателот.

(Доколку некој што го чита ова препознае некое од четирите неидентификувани лица на фотографијата или може да придонесе повеќе за прикажаните, би сакал да испрати порака до мојата страница на Фејсбук.)