fbpx

Политички некролог за премиерот на Ирска

Политика - април 15, 2024

Кога дојде, дојде како изненадување, поблиску до тресок отколку до лелекање. Во време кога низ западниот свет нашите политичари имаат капацитет да го налутат збеснувањето и збунетоста, но ретко изненадуваат дека тоа е нешто само по себе. За таа чест на Лео Варадкар, сега покојниот лидер на Фајн Гаел и Таоисеуч на Република Ирска.

Три дена по неговото враќање од големиот годишен ритуал на денот на Свети Патрик, каде што таоучарот на часот му подарува на претседателот на Соединетите Држави чинија шамрок, беше свикан состанок на кабинетот на кој тој ги извести своите колеги за неговата одлука да оди. Како што рече една задна клупа Т.Д. дојде како гром од синото небо.

Во партија и влада што протекува како старо сито, фактот што дошло до неколку минути пред официјалното соопштение ни кажува дека најверојатно ова не била одлука која долго време се сметала за дискутирана и стратегиизирана.

Неговите наведени причини за одење „лични и политички“ причини и неговото верување дека „повеќе не е најдобрата личност за таа работа“ природно не задоволи многу воини на тастатурата кои веднаш почнаа жестоко да шпекулираат за тоа која би можела да биде вистинската причина. Во отсуство на дополнителни информации, дозволете ни да го земеме човекот на збор.

Но, сè уште можеме да прашаме зошто сега? Тешко е да се игнорира близината на поразот од референдумите одржани на 8 март до неговото заминување. Двата амандмани на уставот предложени од владата и за кои се залагаа сите, освен една од партиите во Даил и повеќето медиуми и многу истакнати невладини организации кои се соочуваа со многу малку организирана опозиција, дојдоа до крупен пораз. Кога се пребројуваа гласовите, тие сега ја имаат посебната чест да бидат забележани како најмногу и трети најтешко поразени референдуми во историјата на државата.

Ова го претставуваше првото сериозно враќање на прогресивниот бран на креирање политики во една генерација. Иако амандманите сами по себе не беа ништо толку консеквентни како оние за укинување на уставната заштита на неродените или признавање на истополови бракови, во елементите на парламентот имаше перцепција дека Лео ја удвоил во лошата кампања и ја врзал партијата со голема загуба неколку месеци по изборите.

Што е уште полошо, маргината на поразот го засили веќе во воздухот чувството дека и тој и партијата се повеќе се исклучуваат од потребите и грижите на обичните луѓе. Кога Лео пристигна во пребројувањето на гласовите еден ден по гласањето за признавање, сопартијците приватно признаа дека изгледал навистина шокиран од резултатот. Дури и покрај позитивните анкети на јавното мислење, во минатата недела имаше чувство дека поразот е можен, но овој вид на пораз беше незамислив и се чинеше дека имаше вистинско влијание врз Таоизучот. Кога Лео Варадкар пристигна во Даил Ејрен во 2007 година, се сметаше за нешто како avis rara во ирската политика. Син на ирска медицинска сестра и лекар роден во Индија, и самиот доктор, од разлистата северна страна на предградијата Кастлекнок, беше еден од малата група идеолошки конзервативци кои освоија места за Фине Гаел на тие избори.

Сува коска на економијата, Лео беше мал владин тип човек со ниски даноци. Тој вети дека пресудата ќе дојде за невладиниот сектор, финансиер на даночните обврзници, огнот на суетите. Како социјален конзервативец, тој го бранеше традиционалното семејство, правото на дете на татко и мајка и беше посветен продоживотен затвор. Тој зборуваше остро за криминалот е силен за националниот суверенитет.

Брзо напред седумнаесет години. Во меѓувреме, Лав еволуирал, отишол на патување или можеби бил соборен од коњот правејќи краток пат низ Паркот на начин на Свети Павле. Во својот говор за оставка, тој ги отфрли оние пресвртници или достигнувања со кои беше поврзуван како Фин Гаел ТД, министер или Таоиз. Преден и центар беа неговите улоги во законското признавање на истополовите бракови и укинувањето на осмиот амандман кој дозволува воведување на абортусот во Ирска.

Чудно помалку референциран тогаш и во наредните денови беше третиот елемент од современиот прогресивен триптих, усвојувањето на Законот за родово признавање на Ирска. Еден од најрадикалните легислативи од тој вид помина низ тивко и без никакво движење во сенка на успешниот референдум за брак. Веќе не е јасно на која страна од историјата припаѓа тој одреден дел од законодавството, па можеби дискрецијата се сметаше за подобар дел од храброста.

Без оглед на тоа што Лео гледа дека неговите успеси биле зборовите на Енох Пауел во неговата биографија за Џозеф Чемберлин, сè уште звучат вистинити; „Сите политички животи, освен ако не се отсечени во средината на среќен момент, завршуваат со неуспех, бидејќи таква е природата на политиката и на човечките работи“ Неговата партија е на власт тринаесет години и секогаш постои животен век до режим. И најдобрите и најпаметните не можат да ја задржат енергијата и убеденоста што може да ги донесе една партија со години исклучена од власта. Дури и најпринципиелните треба да се справат со реалноста на политиката, која се состои од тоа каде што треба да се направи, се среќава со она што може да се направи. Овертон прозорецот на ирската политика е прилично мал и е многу побезбеден за она што е за почит во очите на коментарот, отколку за она што вие мислите дека е правилно.

Се чинеше дека Лео никогаш не бил еден од оние политичари на кои поседувањето функција и моќ биле последниот крај на животот. Кога тој вели дека повеќе не е човекот што треба да води, тоа можеби е едноставно вистината. Кога Фајн Гаел победи на изборите во 2011 година, тие собраа 36 отсто од гласовите и освоија седумдесет и шест места. Денес тие гласаат со околу дваесет проценти и имаат триесет и четири пратенички места. Во јуни има локални и европски избори, а во текот на годината ќе има општи избори. Коалициониот партнер на партијата гласа со шеснаесет проценти, што е точка под независните, што ја прави можноста за реизбор да биде посложена како што некој би сакал.

Единственото најгорливо прашање кај електоратот е имиграцијата, нешто што не можеше да се замисли ниту пред пет години. Следна и поврзана со неа е станбената криза која трае веќе неколку години. Треба да се види во пракса што може оваа влада да направи во времето што и е на располагање за материјално да го реши едно од овие прашања и да ги сврти своите изборни шанси. Можеби некои силни зборови и големи ветувања, некој пристоен театар, ќе бидат доволни за да се вратат гласачите, но со доверба во политичарите на многу ниско ниво, конкретната акција и резултатите од реалниот свет може да бидат она што се бара и исто така многу тешко да се постигне.

Дури и економијата, која за многумина изгледа дека е во грубо здравје, испраќа предупредувачки блесоци. Приходите од корпоративните даноци од кои приходите се активно зависни паднаа во првиот квартал „од технички причини“. Теснотијата и мобилноста на таа даночна основа е застрашувачка. Недостигот од станови секогаш создава проблеми низводно за пошироката економија и на недостигот не му се гледа крај. Растот на платите е ужасен, но во исто време има и тесни грла на трудот. Трошоците за водење бизнис се превисоки. Ако се земе предвид сите работи, можеби не е лошо време да се каже збогум и среќа.