fbpx

Политички хоризонт на Полска: расплетување наративи од парламентарните избори во 2023 година

Политика - октомври 19, 2023

Парламентарните избори во Полска, одржани на 15 октомври, се појавија како клучен настан, означувајќи забележителна промена на политичката арена. Изборите претставуваа значаен предизвик за осумгодишното владеење на конзервативната партија Право и правда (ПиС), воведувајќи бран на промени симболизирани со колективната победа на опозициските партии. Коалицијата на три опозициски партии, ветувајќи дека ќе ги врати демократските норми, собра над 54 отсто од гласовите, со што ги постави основите за формирање нова влада.

Меѓу клучните фигури во оваа изборна сага е Доналд Туск, лидерот на Граѓанската коалиција, чие надоаѓање на власт се смета за можно враќање на центризмот во полската политика. Туск, искусен политичар со мандат како полски премиер од 2007 до 2014 година, претставува промена кон поцентристички политички наратив. Неговото потенцијално враќање понатаму се гледа како на пат за поправање на односите со Европската унија, аспект што е затегнат под конзервативниот став на партијата ПиС. Дополнително, раководството на Туск би можело да најави преоценување на домашните политики, особено во однос на демократските стандарди, ЛГБТК+ правата и законите за абортус, со што Полска поблиску ќе се усогласи со пошироките европски норми.

Меѓународните импликации од овие избори се далекусежни. Политичката диспозиција на Полска има значајно влијание врз внатрешната динамика на Европската унија (ЕУ) и нејзиниот колективен став за различни геополитички прашања. Изборите доаѓаат во време кога ЕУ се соочува со сложени предизвици, вклучително и тековните геополитички тензии со Русија. Поддршката на Полска за Украина, земја вовлечена во конфликт со Русија, е еден од аспектите на кои може да влијае промената на политичкото раководство. Промената на динамиката на моќта во Полска може потенцијално да ја преуреди нејзината позиција на европската сцена, што ќе влијае на колективниот став на ЕУ за клучните геополитички и регионални прашања.

Згора на тоа, изборните резултати одразуваат поширок наратив кој се расплетува низ европскиот континент. Подемот на центристичките или левичарските партии во Полска одекнува на поширокиот тренд на политички промени забележани во другите европски нации. Отфрлањето на екстремно десничарските идеологии и склоноста кон поцентристички или либерални идеологии ја нагласуваат пошироката политичка рекалибрација во Европа. Понатаму, полските избори би можеле да послужат како сигнал за претстојните избори во други европски земји, што потенцијално укажува на континентална промена кон политичкиот центар.

Постизборното сценарио, сепак, претставува сет на предизвици. Патот до формирање на нова либерална влада е преполн со потенцијални пречки. И покрај губењето на мнозинството, PiS продолжува да владее над клучните институции, што може да претставува предизвици за идната влада. Експертите предвидуваат период на интензивни политички преговори и маневрирање додека новоизбраните претставници работат на воспоставување стабилна влада. Способноста на опозицијата да се движи низ постојните политички сложености, да формира стабилна влада и да ги исполни своите изборни ветувања ќе биде внимателно следена во наредните недели и месеци.

Изборниот процес се одвиваше со строго почитување на уставните мандати. Изборите за Сејм беа спроведени преку пропорционален систем на партиска листа со методот на Д’Хонд за 460 места, додека изборите за Сенатот беа спроведени по методот на прво место во 100 изборни единици. Покрај изборите, се одржа и референдум за економската и имиграциската политика, додавајќи уште еден слој на сложеност на изборниот процес.

Накратко, парламентарните избори во 2023 година врежаа значаен белег на политичкиот пејзаж на Полска. Колективната победа на опозицијата не само што го постави теренот за нов политички дискурс во Полска, туку има и суштински импликации за односите на Полска со ЕУ и нејзиниот став за пошироките геополитички прашања. Додека Полска стои на работ на нова политичка ера, се очекува расплетот наратив по изборите да биде спој на обновени надежи, предизвици и потрага по стабилно владеење кое се усогласува со демократските аспирации на полското население. Изборите ја нагласуваат динамичната природа на политичките пејзажи и длабокото влијание што изборните резултати може да го имаат на домашната и меѓународната сцена, нагласувајќи ја сложената интеракција помеѓу националната политичка динамика и пошироките геополитички контексти.