fbpx

Пороците, а не злосторствата

Политика - октомври 27, 2023

Европски дневник: Акурејри, октомври 2021 година

Поголемиот дел од населението на Исланд живее во југозападниот агол на земјата, во главниот град Рејкјавик и во градовите во близина. Единствениот голем град на друго место е Акурејри на северот на островот, прометно пристаниште, место на процути рибарски фирми и сервисен центар за соседните рурални региони. Тоа е убаво мало место, мирно и пријатно, иако нељубезна (и неправедна) шега за тоа е дека е прекрасно место додека локалното население не се разбуди. Регионот е населен уште од населувањето на Исланд кон крајот на деветтиот век. Нејзиниот прв доселеник бил Хелги Слабиот Ејвиндсон, кој имал шведско и ирско потекло. Својот прекар го добил затоа што неговите родители две години го оставиле на Хебридите со луѓе кои толку го изгладнувале што кога родителите го земале едвај го препознале. Слабиот Хелги бил номинален христијанин за разлика од повеќето други исландски доселеници, но тој му се молел на незнабожечкиот бог Тор кога бил на море или во битка.

Аквинска политика на несовршеност

Во есента 2021 година го продолжив моето патување низ Европа, презентирајќи ги темите од мојата неодамнешна книга во два тома, Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители. На 6 октомври, Акурејри беше место на меѓународна конференција за полициско работење и криминал, каде што дадов труд. Мојата тема беа таканаречените злосторства без жртви за кои тврдев дека не треба да бидат нелегални, иако некои од нив можеби се пороци. Во моја поддршка цитирав еден од еминентните филозофи за кои разговарав во мојата книга, Свети Тома Аквински ( Summa Theologiae, I, ii, Прашање 96, член 2): „Сега човечкиот закон е направен за мноштвото луѓе, а најголемиот дел од ова мноштво се состои од луѓе кои не се усовршени во доблест. И така, не сите пороци од кои се воздржуваат доблесните луѓе се забранети со човечкиот закон. Наместо тоа, единствените пороци кои се забранети се посериозните, од кои е можно поголем дел од мноштвото да се воздржува – особено оние пороци кои се штетни за другите и без чија забрана не би можело да се зачува човечкото општество. На пример, убиствата и кражбите и другите пороци од овој вид се забранети со човечкиот закон.’

Проституција и порнографија

Во врска со ова, разговарав за четири донекаде неугледни активности, проституција, порнографија, инсајдерска трговија и избегнување данок. Радикалните феминистки сметаат дека проституцијата и порнографијата не се без жртви. Напротив, тие велат дека двете овие активности вклучуваат деградација и експлоатација на жените и треба да се забранат. Во мојот разговор, се согласив со нив дека проституцијата е понижувачка, но не само за жените, туку и за сите кои учествуваа во нив. Аквински би рекол дека тоа се пороци од кои доблесните луѓе треба да се воздржуваат. Но, тоа не мора да значи дека тие треба да бидат забранети со закон, додадов. Веројатно, последиците од забраната на проституцијата и порнографијата беа полоши од последиците од толерирањето на овие активности и тивкото нивно следење. Исто така, истакнав дека интернетот во голема мера ги отстрани непријателските посредници кои во минатото угнетуваа проститутки и порно актерки (и актери). Сега сексуалните работници често биле во директен контакт со своите клиенти на интернет. Ова барем го ослабна аргументот од експлоатација. Ограничените ресурси на полицијата треба да се потрошат за потиснување на пороците штетни за другите, како што разумно предложи Аквински.

Инсајдерска трговија

Во мојот говор, забележав дека широко распространетата идеја дека тргувањето со инсајдери е штетно не е нужно веродостојна. Како можете да изгубите пари на акции што не ги поседувавте? Не беше во ред, поднесов, тоа да се сфати како загуба за некого ако тој или таа не го оствари истиот профит од тргувањето со акции како што го направи инсајдерот. Се разбира, инсајдерските информации треба да се добијат легално, а не со измама, а не со прекршување на довербата. Покрај тоа, инсајдерското тргување веројатно ја зголеми ефикасноста со тоа што го забрза приспособувањето на пазарот на нови информации. Имаше тенденција да ги коригира ситуациите во кои некои компании беа ценети под или над нивната вистинска вредност. Спомнав познат пример што го употребил Аквински за еден трговец од Александрија кој пристигнал на Родос по глад. Тој донесе многу очајно потребна пченица на својот брод, но знаеше за разлика од островјаните дека повеќе бродови се на пат. Дали мораше да ги открие овие „внатрешни“ информации? Аквински одговори: Не. Трговецот би бил дарежлив ако го стори тоа, но не постапил неправедно со тоа што не ја открил својата образована претпоставка дека понудата наскоро ќе се зголеми. Дарежливоста можеби е морална должност, но не беше и не треба да биде законска должност.

Даночно избегнување

Во мојот говор ја истакнав разликата помеѓу даночно затајување и избегнување данок. Даночното затајување вообичаено беше и неморално и незаконски, и беше веродостојно да се смета за индиректно штетно. Така, тоа не беше само порок, туку треба да се смета и како злосторство, барем според Аквински. Од друга страна, немаше ништо лошо во избегнувањето даноци кога тоа едноставно значеше дека сте се обиделе да не плаќате повеќе даноци отколку што сте обврзани. Не беше ништо повеќе погрешно отколку кога сакавте да патувате и баравте на интернет најдобрата авионска карта. Оние кои го критикуваа се чинеше дека претпоставуваа дека даденото ниво на оданочување е оптимално, што речиси никогаш не било случај. Навистина, можноста да се пресели од една во друга земја беше незаменлив извор на информации за преференциите на даночните обврзници, колку тие сакаа владата да обезбеди јавни добра. Тоа беше исто така неопходно ограничување на владата. Избегнувањето на даноците не се однесува само на мобилните богаташи кои ги пренесуваат средствата во земји со ниски даноци. Станува збор и за обичните луѓе кои реагираат на големото даночно оптоварување со префрлање од работа на слободно време. Главната причина , на пример, што Европејците работеа помалку часови од Американците беше тоа што нивниот приход се оданочуваше многу повеќе. Прекумерното оданочување ја намали даночната основа. Заклучив дека избегнувањето данок не само што е корисно, туку и дека е доблест, а не порок, бидејќи тоа е пример на штедливост. Непотребно е да се каже дека некои од публиката здивнаа од мојата дрскост.