fbpx

Претседателот Мелони го следи патот до Обединетите нации

Политика - септември 22, 2023

Европските конзервативци имаат одличен лидер. Џорџија Мелони многупати му покажа на светот дека веќе во неколку наврати не се плаши да го слушне својот глас и ја демонстрираше добрината на конзервативните идеали во секоја ситуација во која се наоѓаше.

Минатиот 20 септември, сепак, беше поинаков. Претседателот на италијанскиот совет на министри и на ECR зборуваше за време на седумдесет и осмото Генерално собрание на ОН, демонстрирајќи за само 15 минути дека има добро и има зло. Има неколку значајни пасуси. Од самиот почеток се сфати дека Мелони не е во Њујорк на одмор или да се брани, напротив таа напаѓа нагласувајќи ја потребата од одбрана на народите, идентитетите и татковините. Згора на тоа, повторувајќи ја должноста секогаш да се претпочита разумот пред силата во доба толку сложена како онаа што ја доживува светот. Покрај ритуалните фрази во кои таа кажа колку и е чест да се претставува Италија во тој Дом, таа нагласи како во исто време тоа претставува тешка одговорност, со оглед на историскиот период.

Поконкретно, таа се осврна на прашањето за војната во Украина, за што објасни: „Италија јасно избра страна. Тоа го направи неправедно. свет во кој оние што ги бомбардираат цивилните инфраструктури го имаат најдоброто со надеж дека ќе го наведнат народот со студ и темнина, кој ја користи енергијата како оружје и ги уценува земјите во развој спречувајќи извоз на жито“. Мелони разговараше и со украинскиот претседател Володимир Зеленски во ходниците на Палатата на ОН.

Таа потоа ја допре темата на мигрантите, која е сè повеќе централна во европската динамика; борба против трговците со луѓе и „право да не емигрираат“. Токму околу овие две теми Мелони потсети дека Африка не е сиромашен континент, туку експлоатиран континент: „Пристапот беше предаторски, а сепак дури и татковски. Треба да ја свртиме плимата и да понудиме сериозна алтернатива на феноменот на масовна миграција . Таа потоа се запраша како една организација која придонесе на фундаментален начин за искоренување на ропството може да се сврти на другата страна и да не ја сфати тежината на ситуацијата.

Во врска со ова прашање, покрај зборовите во Генералното собрание, Мелони се сретна и со секретарот на ОН Антонио Гутереш од кого побарала поголема вклученост. Упатството е: отфрлете го лицемерието што ги збогатило трговците со луѓе и борете се со сите средства.

Интервенција во која ништо не е изоставено од темите со најголемо влијание за светот. Вештачката интелигенција за претседателот на европските конзервативци мора да се следи бидејќи има многу побрз технолошки развој од мажите. Вториот не може да управува со ефектите. Конечно, таа заклучи со повторување на потребата од реформа на Советот за безбедност која Мелони ја смета дека повеќе не е репрезентативна и ефикасна. Едно решение е зајакнување на регионалната застапеност и поправедна географска распределба на местата. Добро е да се запамети дека за време на следната Г7 предводена од Италија, ова ќе биде една од централните теми. Пораката на италијанскиот премиер е едноставна со зборови колку што е комплицирана всушност: „Давање етика на алгоритмите“.