fbpx

Расте мигрантскиот криминал во Каталонија

Есеи - септември 12, 2023

На 27 јуни 2023 година, Советот на Европа ја објави својата казнена статистика за затворската популација за 2022 година .

Трендовите на стапките на затворање во голема мера зависат меѓу различните земји-членки, при што шеснаесет земји се зголемуваат, само три се намалуваат, а повеќето (24) остануваат стабилни.

Меѓу оние со стабилност се наоѓа Шпанија, но стапката на нејзината затворска популација на 100.000 жители е висока, како и за Северна Македонија, Португалија, Романија, Украина и Украина.

Ако шпанскиот објектив е дополнително фокусиран за да произведе поблиски детали, во Каталонија се појавуваат поголеми сенки.

Ова е уште поактуелно од Шпанија. заедно со Босна Херцеговина и Обединетото Кралство, е една од трите нации каде што затворската управа не е обединета, туку дисперзирана меѓу различни региони (во случајот со Шпанија, поделена помеѓу државната централна администрација и автономната заедница на Каталонија).

Процентот на странци во затворите во Каталонија е прилично алармантен, ако тоа се спореди со остатокот од Шпанија. Во Каталонија 48% од затворениците се странци, додека европскиот просек е 24,8%, а остатокот од Шпанија е 26,6%.

Од 48% од странските затвореници во Каталонија, само 12,3% се државјани на Европската унија, така што 35,7% од сите затвореници во каталонските затвори се државјани кои не се државјани на Европската унија. Загрижувачки е тоа што 91,4% од каталонските затвореници имаат статус на легални жители, што значи дека треба да се зајакнат условите за давање на престој.

Во вкупно Шпанија, речиси 20% од сите затвореници немаат статус на легални жители. Ова е причината зошто пратеникот во Европскиот парламент Хорхе Буксаде Виљалба наредниот ден поднесе прашање до Европската комисија за објавување на статистиката на Советот.

Политичарот на VOX бара од тимот на г-ѓа Фон дер Лејен дали имаат план за имигрантите кои илегално влегуваат на територијата на Европската унија. Астрономски 61% од сите затвореници во ЕУ немаат статус на легални жители.

Притоа, членката на ЕЦР потсетува дека, според Фронтекс, Агенцијата за европска гранична и крајбрежна стража, влезовите на територијата на Европската унија во име на илегални имигранти се зголемени за 30 отсто во споредба со 2022 година, што покажува дека катастрофалната тенденција треба итно биде обратно.

Европското општество не сака илегални имигранти кои доаѓаат да вршат криминал во Европа. Следствено, г-дин Буксаде ја покани Европската комисија да ги забрза колку што е можно повеќе процесите за враќање на имигрантите кои вршат криминал на европска територија.

Ако се вратиме на податоците за Каталонија, шпанскиот регион исто така има многу висока стапка на самоубиства на 10.000 затвореници, како и во стапката на бегство на 10.000 затвореници. Оваа последна мерка се чини како особено значајна во однос на нискиот квалитет на управувањето со затворот.

Тоа е во контраст со финансиските ресурси, соодветно посветени на затворите во Каталонија, наспроти остатокот од Шпанија. За каталонските затвори, буџетот на ден е 173,60 евра, што е двојно повеќе од буџетот во остатокот од Шпанија (71,43 евра). А сепак бројките што беа прикажани погоре не покажуваат поголема ефикасност од страна на регионалната влада во Барселона.

Извор на сликата: Херодот, блог за општествени науки, од Антонио Боикс, 9 јануари 2023 година.