fbpx

Религијата како крстопат за култура и туризам во Европа

Како дел од својот настан „Европа Вива 24 во Мадрид“ , Партијата на ЕЦР организираше панел за туризам кој ги разгледува јудео-христијанските знаменитости на Европа. Дискусијата беше модерирана на италијански, шпански и англиски јазик од страна на проф. Алесандра Прианте, претседател на Италијанската национална агенција за туризам (ENIT).

Првиот говорник беше амбасадорот Анджеј Садош, поранешен постојан претставник во Европската унија во име на Полска. Тој истакна дека за време на неговиот шестгодишен мандат во Советот на Европската унија, тој секогаш се стремел кон зачувување на заедничките вредности признати во Европската унија, вклучително и христијанско-јудајските значајни традиции како што е катедралата Света Марија во Толедо.

Џанлука Карамана, пратеник во италијанскиот парламент во име на Fratelli d’Italia и експерт за туризам, вклучително и верски туризам, потсети на големата туристичка понуда што постои во Шпанија, Италија и низ цела Европа. Ова е причината поради која Владата на Мелони уште од самиот почеток одлучи да го стави туризмот во центарот на својата политика.

Во квантитативна смисла, туризмот изнесува 13% од БДП на Италија, а верскиот туризам дури 2%. Всушност, религијата оди рака под рака со културата, како што може да се восхитува во прекрасниот град Рим, со папската базилика Свети Петар и многу други споменици кои ја изразуваат убавината низ вековите.

Пратеникот Карамана додаде дека не може да се замисли Европа без нејзините христијански корени, како што истакна кардиналот Анџело Багнаско, поранешен претседател на Советот на европските бискупски конференции кога ја анализираше одлучувачката улога на христијанскиот свет во однос на Европската унија.

Говорникот не врати во своето детство, кога државните училишта во Рим бараа крст и во училниците и во ходниците, за да го изразат и промовираат нашиот идентитет. Дополнително, молитвата беше вклучена во дневниот распоред на попладневните часови, не како форма на наметнување, туку како дел од образованието усогласено со нашата традиција.

На врвот на Сантијаго, Лурд и Меѓугорје како добро познати аџилак, г-дин Карамана објасни дека Владата на Мелони промовира други заборавени христијански начини, како што е Виа Лауретана помеѓу базиликата Дела Санта Каса во Лорето и базиликата Свети Фрањо во Асизи.

Тој, исто така, ја истакна улогата на Свети Бенедикт како покровител на Европа, ставка што не треба да се заборави на јубилејниот аџилак во Рим во 2025 година под мотото „аџии на верата“, што ќе привлече многу аџии и туристи во Вечниот град.

Пратеничката Патриша Руеда од Малага објасни дека Шпанија прима 85 милиони туристи годишно. Многумина од нив бараат сонце, но тоа треба добро да се испланира за да не се вознемирува локалното население, а во исто време да се генерира вработување и богатство.

Како и во италијанскиот случај, туризмот сочинува 13% од БДП на Шпанија. Ова е причината зошто предлозите на шпанската радикална левица за поткопување на туризмот немаат смисла. Верскиот и културниот туризам може да помогне да се отстапат туристичките понуди од историските центри во селата, без да се оштети секторот. Таа ја одби еколошката такса предложена и од Социјалистичката и од Народната група, како пречка за луѓето да не посетуваат и затоа пречка за бизнисот.

Г-дин Карамана понуди најдобра практика во Италија за решавање на проблемот со ненаселените области во една земја-членка. Овде, Владата на Мелони промовира и финансира посети на тие области, а особено од луѓе кои живеат во трети земји (Аргентина, Канада, САД, Бразил) со италијанско потекло. Многу помлади генерации, дури и некои од нив веќе не зборуваат италијански, чувствуваат интерес да ги посетат корените на нивните баби и дедовци.

Амбасадорот Садош го заврши својот придонес со тоа што ги повика гласачите да не го заборават минатото, идентификувано преку заедничкиот христијански европски именител. Пратеникот Сантос, исто така, апелираше на одговорноста на граѓаните на 9-ти јуни, каде што членовите на ECR ќе помогнат да се поедностави туристичката регулатива со цел да се зајакне просперитетот. Конечно, пратеникот Карамана ги покани гласачите да го променат курсот на Европската унија за да го бранат нејзиното наследство, не само нејзината традиционална гастрономија, а не синтетичкото месо или инсектите што ги промовираат другите партии.

Извор на сликата: LinkedIn