fbpx

Руска пропаганда на Балканот: информации, дезинформации и лажни вести

Политика - февруари 9, 2024

Конфликтот меѓу Русија и Украина трае речиси една година. Во текот на изминатите дванаесет месеци, начинот на работа и влијанието на руската пропаганда во земјите директно и индиректно вклучени во конфликтот беа широко анализирани. Големо внимание е посветено на информациите, медиумите кои обезбедуваат комуникациски услуги и влијанието што се создава врз различните заедници. Резултатот е сложена, понекогаш збунувачка слика, која сепак овозможува важни размислувања за тоа како новите медиуми се способни да разбудат консензус дури и во услови на искривени наративи и лажни вести. На Балканот, на пример, треба да се земат различни размислувања: секоја земја, или поради својата историја или поради дневниот пакет на информации, реагирала различно на пропагандата. Многу зависи од употребата на медиумите, од тоа како протагонистите ја кажуваат „вистината“, од подготвеноста да се продлабочат добиените информации итн. Мора да се отвори и заграда пред да се продолжи со длабинско испитување на влијанието што руската пропаганда го имаше на Балканот во последниот период. Неопределено количество вести кружи секој ден: социјалните мрежи го забрзаа процесот на ширење, поради што корисниците треба да ги бркаат вестите. Критиките се појавуваат кога, соочени со информации кои често се нецелосни или барем не многу длабински, корисниците се дестабилизираат и се борат да добијат јасен и прецизен преглед. Затоа, лесно може да се разбере како поради брзината со која се доаѓа во контакт со вестите, и немањето стручност со која се шират, производството на лажни вести најде плодна почва. Влевањето сомнеж, накратко, никогаш не било полесно. Она што изненадува е што сето ова често се случува дури и во ултра-модерни контексти, каде стапката на школување е претежно висока и каде општеството се движи со брзо темпо кон метаверзумот. Парадоксот од 2000-тите: немоќта на човечките суштества, кои се сметаат себеси за подготвени, но соочени со новото напредување остануваат без здив поради тоа колку брзо се движи животот напред.

Руска пропаганда преку медиумите: како реагираа земјите од Балканот

Значи, новото напредува. Сепак, гледајќи што се случува денес во земји како што се Русија и Украина, се чини дека одминувањето на времето е запрено; или

туку дека часовникот е превртен. Со оглед на тоа што во 2023 година сè уште има многу конфликти во светот, загубата на човечки животи сè уште е дел од тековната борба за моќ, било да е тоа економска или геополитичка. Сепак, постои можеби отежнувачки фактор во споредба со минатото: можноста да се допре до многу луѓе благодарение на широко распространетите дигитални мобилни уреди и веб-контејнери кои овозможуваат вестите да циркулираат многу брзо.

Русија и Украина се во војна веќе една година. Покрај злосторствата и тагата што постојано ги пренесуваат медиумите, има уште повеќе: има ширење на вести кои намерно или ненамерно создаваат алтернативен украински конфликт.

Во Србија, на пример, пропагандата започна уште пред да избие конфликтот. Знаеме за тоа благодарение на лажниот извештај што го шират медиумите – речиси целосно контролирани од државата – два дена пред почетокот на војната. Весниците остро пишуваа, за да нема сомнеж, дека Украина на Зеленски веќе ја нападнала Путиновата Русија. Лажен извештај нашироко прифатен како несоборлива вистина, бидејќи институциите, како и голем дел од самото српско население го сметаат Кремљ за добредојдена алтернатива на Европската унија. Слична појава има и во Бугарија. Бугарските тајни служби всушност ставија до знаење дека политичарите, јавните личности и новинарите работат (некои со значителна финансиска добивка) на макотрпен, специфичен начин, токму за да се пренесе пораката: Русија се бори за слобода. Во Бугарија, по избувнувањето на конфликтот, публикациите на оваа тема се зголемија од околу 39 на 397 дневно, а често бугарските медиуми целосно ја репродуцираат официјалната содржина на руските медиуми. Но, каков беше исходот? Каква беше реакцијата на населението? Според резултатите од истражувањето на Евробарометар на Европскиот парламент објавено во пролетта 2022 година, Бугарија е земја со најголем процент на граѓани со позитивен став кон Русија. Можеме да дадеме сличен аргумент, но можеби од различни причини, кога зборуваме за руската пропаганда во Унгарија. Зависноста од руската енергија значеше дека Унгарија мораше да избегне да го попречува ширењето на избрани, проруски или пристрасни вести за конфликтот. Унгарија ги одобри санкциите наметнати на Русија, но според владиниот портпарол Петер Сијарто, како што објави Russia Today: „Не сме во позиција да го скршиме европското единство по овие прашања… се најдовме“. Новинарот го прашал Сијарто зошто Унгарија не гласала „не“ за санкциите; директен одговор не би бил можен. Во спротивна насока оди Хрватска, која од избивањето на конфликтот презеде антируски мерки на полето на комуникацијата. Ова исто така беше во

во согласност со директивите издадени од Европската комисија во врска со блокирањето и забраната на руските медиумски извори во европските земји. Справувањето со дезинформациите на оваа тема значеше избегнување на искривени или невистинити пораки кои се известуваат од различни медиумски канали. Еден последен релевантен случај може да се однесува на Романија. Географски таа не е балканска земја, но има долга традиција на руско влијание во општествено-политички и културен контекст и игра стратешка улога во однос на нејзините соседни народи. Руската пропаганда во Романија започна во 1940-тите, но денес, со избувнувањето на конфликтот и со многу дигитални системи во игра, откриено е дека најголемиот дел од населението е информирано преку ТВ и, според истражувањето спроведено од INSCOP, 55% на луѓе помлади од 44 години се свесни дека се изложени на лажни вести. Сепак, има и 42,6% од луѓето кои мислат дека не биле изложени на лажни вести: загрижувачки број кој се чини дека расте. Вистина е дека во Романија ретко се зборува руски, но недостатокот на свест кога станува збор за информации – кои доаѓаат од ТВ, радио и социјалните медиуми – е значаен негативен фактор. Како заклучок, дури и ако причините за поддршка на руската пропаганда во некои балкански земји се различни, резултатот е ист: дезинформации. Дури и за време на пандемијата „Ковид-19“ можеше да се види како создавањето вести, видеа, слики и уметнички уредени изјави може да доведе до вистинска војна, доведувајќи многумина да се сомневаат во сè до точка да извикуваат заговор и повеќе да немаат верба во институциите. во медицината и во медиумите. Играњето со стравот, со недостигот на знаење и со можноста да се изгуби сè – како во случајот со Унгарија, каде што инфлацијата се искачи на 22 отсто – може да биде успешна стратегија. Пропагандата се заснова на генерирање конфузија, а воведувањето ред може да се гледа како почетна точка за запирање на феноменот.