fbpx

Санкциите на Европската унија против Иран

Политика - октомври 18, 2022

Европската унија одлучи да го санкционира Иран за смртта на Махса Амини и за насилството што властите го извршија врз оние кои решија да демонстрираат на плоштадот. Махса Амини имаше само 22 години кога беше уапсена во Техеран од таканаречената полиција за морал. Причината за апсењето е затоа што тој не носел правилно хиџаб. Косата не му беше целосно покриена. Махса Амини почина во болничкиот кревет во Касра, откако беше хоспитализиран неколку дена. Иранската полициска верзија тврди дека девојчето починало од срцев проблем. Трагите на телото на девојчето, пак, ги објаснуваат вистинските причини за нејзината смрт. Махса бил тепан и мачен. Податоците за демонстрациите се уште повознемирувачки: над 201 лице загина. Невладината организација Иран за човекови права соопшти дека меѓу овие 201 лице, 23 се деца. Повеќето убиени од полициски проекти. Многу други загинаа како резултат на насилството.

Во светло на сето ова, 27-те министри за надворешни работи додадоа 11 лица и 4 субјекти на списокот на засегнати од рестриктивните мерки на Европската унија. Тоа е затоа што се верува дека тие се вмешани, на поинаков начин, во смртта на Махса. Списокот вклучува 97 лица и вкупно 8 субјекти. Меѓу новите имиња, најпознати се: Мохамад Ростами и Хајахмад Мирзаеи , две многу значајни личности во полицијата за морал и Иса Зарепур , министер за информатичка и комуникациска технологија. Вината на овој беше што го исклучи пристапот до Интернет веднаш штом почнаа уличните протести. Покрај овие тројца, вклучени се и локалните шефови на иранските агенции за спроведување на законот, бидејќи наредиле задушување на протестите.

Кои се мерките наметнати од Брисел?

Групата ECR веднаш почна да работи за да се донесе резолуција што би можела да ја исполни правдата за она што се случува во Иран. Покрај цврстата осуда на насилната репресија и убиството на Махса Амини, ЕЦР оцени дека е неопходно да се воведат санкции кон Иран. Мерките наметнати од Брисел се: забрана за патување и замрзнување на имот. Понатаму, апсолутно е забрането граѓаните и компаниите на ЕУ да извезуваат опрема или да испраќаат средства за набавка на алатки кои помагаат во репресија или следење на телекомуникациите.

Во официјална нота, Европскиот совет изјави дека смртта на Махса Амини мора да се истражи и сите одговорни за нејзината смрт да одговараат. Понатаму, 27-те министри ја осудија несразмерната употреба на сила против мирните демонстранти. „Тоа е неоправдано и неприфатливо“, се вели во белешката, бидејќи „граѓаните имаат право да демонстрираат мирно“. Затоа Брисел го повикува Техеран веднаш да престане со репресијата, да ги ослободи неправедно уапсените и да гарантира слобода на информирање. Понатаму, Иран треба да го разјасни бројот на загинати и апсења. Вторите, велат од Европскиот совет, имаат право на правично судење. Без да се заборави дека слободниот пристап до Интернет мора да се врати.

Одговорот на Техеран

Иранскиот одговор на европските санкции беше веднаш. „Тие се бесрамно мешање во внатрешните работи на земјата“ и „го кршат меѓународното право“, беше одговорот на портпаролот на иранскиот министер за надворешни работи. Оттука, одговорот на Техеран ќе биде санкционирање на релевантни европски лица и ентитети. Понатаму, министерот додаде дека тоа е потег заснован на „широко распространети дезинформации“. Тој заклучи нарекувајќи ги европските санкции против Иран неефикасни.

The text was translated by an automatic system