fbpx

Светската економија погодена од екстремни временски настани

Животна средина - август 29, 2023

Екстремните временски настани, вклучувајќи топлотни бранови, суши и поплави, продолжуваат да поставуваат нови рекорди и да претставуваат предизвици за глобалната економија и општество.

Природни катастрофи – земјотреси, шумски пожари, поплави итн. – предизвика вкупни економски загуби од повеќе од 313 милијарди долари на глобално ниво во 2022 година. Според извештајот објавен од осигурителна компанија, оваа бројка е за 4% повисока од годишниот просек за 21 век.

Романија втора во Европа по последици од пожарите на вегетацијата

Истиот извештај, кој алармира за глобалната ситуација, покажува и дека Романија не оди добро ниту во однос на последиците од пожарите во вегетацијата – таа е на второ место во Европа – или според земјотресите, каде што е меѓу главните земји. во опасност од катастрофа од земјотреси.

Според извештајот објавен од AON, брокер за осигурување и реосигурување, осигурителни и реосигурителни компании покривале само 132 милијарди долари, или 42 отсто од вкупните загуби од 313 милијарди долари, што ја означува 2022 година како петта најскапа година во историјата за осигурителната индустрија. Овие бројки – велат авторите на извештајот – истакнуваат една алармантна реалност, поточно вкупниот јаз во заштитата од 58%, што значи дека речиси половина од економските загуби предизвикани од природни катастрофи не се покриени со осигурување.

Во контекст на предизвиците предизвикани од климатските промени и ефектите од катастрофите, улогата на осигурителните компании станува суштинска за да се ублажи нивното економско влијание и да се подобри отпорноста на погодените заедници.

„Во глобализираниот свет, последиците од природните катастрофи се протегаат многу подалеку од непосредните географски области на влијание. Ова е реалност за која Романија е свесна, иако не е директно погодена од бури и не ја доживува истата сериозност на временските феномени како и другите региони“, рече Еуген Аническу, извршен директор на романската подружница на АОН.

Пример за тоа е разорниот земјотрес во Турција, кој освен бројните човечки загуби, направи штети од околу 90 милијарди долари. Според студијата на AON, само околу 42% од штетите предизвикани од земјотресот биле покриени со осигурување.

„Земјотресот што се случи во февруари оваа година не е само трагедија за Турција, туку има последици и на глобално ниво, вклучително и овде во Романија. Кога ќе биде засегнат осигурителниот пазар во една земја, цените ќе растат не само на тој пазар , но на глобално ниво (…) Во исто време, важно е да се разговара за загубите и штетите на имотите, без разлика дали се станбени или деловни, и да се соочиме со реалноста дека климатските ризици се глобален проблем кој бара колективна и одговорна акција. интегрирана глобална и локална стратегија за ефикасно прилагодување и заштита од идните климатски ризици. Мислам дека треба да разбереме и дека како што расте економијата на Романија, така ќе расте и висината на штетата што ќе треба да ја покриеме индивидуално или колективно“, објасни Еуген Аническу.

Покрај последиците врз цените на осигурувањето, студијата на АОН предвидува и дека Романија, како и другите европски земји како Австрија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска и Кипар, се изложени на висок ризик од земјотресни катастрофи. Прогнозата ја потврдуваат податоците на Светска банка, кои покажуваат дека голем дел од населението на Романија се наоѓа во области со висок сеизмички ризик. Ранливи во овој поглед се, исто така, клучните транспортни, енергетски, водоснабдувачки и комуникациски услуги, како и 60-75% од основните средства на земјата кои даваат значителен придонес за економскиот и социјалниот развој на земјата.

Истражувачите проценуваат дека доколку Романија ја погоди земјотрес со толку силен (магнитуда од 7,4 степени според Рихтеровата скала и трае околу 56 секунди) како оној на 4- та од март 1977 година, економската штета би била од десетици милијарди евра, илјадници луѓе би биле повредени, а оние што би ги загубиле своите домови би биле стотици илјади, вели Алана Симпсон, регионален координатор за управување со ризици од катастрофи во Европа и Централна Азија во Светска банка. Во земјотресот во Романија во 1977 година, околу 11.300 луѓе беа повредени, а околу 35.000 домови се урнаа. Најголем дел од материјалната штета е концентрирана во Букурешт каде се урнаа повеќе од 33 згради. Бидејќи зградите погодени од земјотресот од 1977 година сè уште не се зајакнати, постои ризик во случај на нов земјотрес материјалните штети и човечки загуби да бидат многу поголеми отколку пред 46 години.

Во неодамнешното интервју за Аџерпрес, Алана Симпсон рече дека инвестициите во превенција и подготвеност се најважните чекори што Романија треба да ги преземе во сегашниот контекст, за секој граѓанин да знае што да прави во случај на земјотрес и да може да им помогне на оние во заедница во потреба.

Романија е на второто место во Европа по Шпанија по шумски пожари

Неодамнешниот извештај на AON нагласува уште еден загрижувачки факт: Романија е на второто место во Европа по Шпанија во однос на шумските пожари. Според извештајот, во 2022 година во Романија изгореле 163.000 хектари земја како резултат на вегетативните пожари, предизвикувајќи значителна штета и ја рангирала земјата на второто место во Европа по Шпанија, каде изгорело двојно повеќе земјиште, 316.000 хектари.

Површината изгорена од шумски пожари во Европската унија во 2022 година беше втора по големина во овој век.

Според податоците добиени од сателитскиот мониторинг EFFIS, вкупната површина изгорена од шумски пожари во Европската унија во 2022 година била втора по големина во овој век, втора само во 2017 година. Европскиот информативен систем за шумски пожари (EFFIS) ја стави кумулативната вкупна површина на Европската унија уништена од пожарите од јануари до средината на ноември 2022 година на повеќе од 785.000 хектари, што е повеќе од двојно од просекот од 2006-2021 година од околу 317.000 хектари.

6,4 мегатони јаглерод од пожарите во ЕУ само во 2022 година

Камерите – Службата за атмосферски мониторинг на Коперник вели дека резултатот е во согласност со нејзините податоци, проценувајќи ги вкупните емисии на пожари во ЕУ и Обединетото Кралство помеѓу 1 -ви јуни и 31 -ви август на 6,4 мегатони јаглерод, што е највисоко ниво за овој период од годината во 15 години. CAMS минатата година истакна дека огромните пожари кои беснеат во Шпанија и Франција доведоа до највисоки емисии на јаглерод во периодот јуни-август од почетокот на сателитскиот мониторинг во 2003 година, со големи влијанија врз квалитетот на воздухот во регионот.

Во септември 2022 година, Светската метеоролошка организација на Обединетите нации соопшти дека интеракцијата помеѓу загадувањето и климатските промени ќе влијае на стотици милиони луѓе во текот на следниот век и повика на конкретни и итни активности за ублажување на штетите. Со климатските промени и зголемената урбанизација, истражувачкиот институт на Swiss Re проценува дека ќе се зголемат и економските загуби од поплавите.

„Само во 2021 година видовме повеќе од 50 тешки поплави ширум светот“, предупреди Мартин Бертог, раководител на одделот за опасности и катастрофи во Swiss Re, минатата година.

Само во 2021 година, поплавите предизвикаа штети во вредност од 82 милијарди долари (73 милијарди евра) на глобално ниво, рекоа претставници на компанијата, забележувајќи значителни празнини во покриеноста на овој ризик што може да се зголеми со климатските промени, пренесува АФП, како што ја презеде Аџерпрес.

Непланската урбанизација ги зголемува ризиците од поплави

Според податоците на Светска банка, ризиците од поплави погодуваат околу 2 милијарди луѓе на глобално ниво, а климатските промени и непланската урбанизација дополнително ќе ја зголемат нивната инциденца. Нивното влијание врз економиите, заедниците и луѓето може да биде далекусежно.

Светската банка им обезбеди поддршка на Романија и Бугарија за национално ажурирање на Картите за опасност и ризик од поплави (HHRI) за имплементација на вториот циклус на Директивата на ЕУ за поплави. Ова е откако двете земји, заедно со четири други земји-членки на ЕУ – Кипар, Грција, Литванија и Словачка – беа обврзани да ги ажурираат своите карти на опасност во 2021 година.

Оваа директива обезбедува општа рамка за интегрирано управување со ризикот од поплави и бара од земјите-членки на ЕУ да ги идентификуваат областите со потенцијален значаен ризик од поплави (APSFR), да спроведат детални проценки на опасностите и ризиците од поплави и мапи од поплави и да развијат планови за управување со ризик од поплави со програми на мерки за справување со ризикот од поплави.