fbpx

Соработка Италија-Египет за промовирање на техничка и професионална обука во стратешки сектори

трговија и економија - јуни 5, 2024

Tags:

Делегација на Конфиндустрија во Каиро ќе започне образовна соработка со училиштата

Италија и Египет неодамна направија значаен чекор напред во промовирањето на одличната техничка и професионална обука во стратешките сектори. За време на институционалната мисија во Египет, предводена од премиерот Џорџија Мелони, италијанскиот министер за образование, Џузепе Валдитара, потпиша Меморандум за разбирање со египетската министерка за техничко образование, Реда Хегази. Овој меморандум означува стратешка акција насочена кон зајакнување на билатералната соработка и унапредување на развојот на двете земји.

Планот Матеи за Африка го стави образованието во центарот на својата агенда, а средбата меѓу министрите Валдитара и Хегази претставува конкретна посветеност за промовирање на висококвалитетна професионална обука. Валдитара ја подвлече важноста од развивање на одлични техничко-професионални патеки во Египет, во согласност со потребите на италијанскиот и египетскиот производствен систем. Промоцијата на италијанскиот јазик е исто така од фундаментално значење за да се олесни стекнувањето насочени технички вештини и да се поттикне поблиска интеграција меѓу двете земји.

Меморандумот има за цел да ја зајакне соработката помеѓу италијанскиот и египетскиот училишен систем, фокусирајќи се на обука на наставници по италијански јазик и размена на ученици и наставници. Користејќи го познавањето на италијанскиот јазик како почетна точка, соработката ќе се фокусира на зголемување на квалитетот на курсевите за обука и можностите за мобилност за студентите и оние кои бараат вработување. Целта е да се консолидираат врските помеѓу образованието и работата, со особено внимание на енергетскиот, туризмот, индустријата, мехатрониката, текстилот, земјоделско-прехранбениот и здравствениот сектор.

Опиплив пример за оваа соработка е воспоставувањето на нова патека во италијанското училиште Дон Боско во Каиро. Овој пат вклучува 4 години техничка обука проследена со 2 години специјализација во соработка со ITS Academy Malignani од Удине. Египетските студенти со техничка диплома ќе имаат можност да се запишат на овие курсеви. Министерството нагласува дека овој Меморандум не само што ќе го поттикне учењето и мобилноста за вработување во Италија на младите Египќани кои веќе се обучени за италијанскиот јазик и култура, туку ќе ги поддржи и италијанските и египетските компании кои работат во нивните земји.

Паралелно со потпишувањето на Меморандумот, делегација на Конфиндустрија, предводена од потпретседателот за човечки капитал Џовани Бруњоли, престојува во Каиро за да започне обука за соработка со локалните училишта. Во придружба на различни компании кои инвестираат во земјава, оваа делегација ги посети салезиските училишта и техничките академии со цел интензивирање на партнерствата за обука. Овој напор е поддржан со договор потпишан помеѓу Конфиндустрија и ФЕИ, главната индустриска асоцијација во Египет.

Соработката меѓу Италија и Египет во областа на техничката и професионалната обука претставува значаен чекор кон социо-економскиот развој на двете земји. Преку споделување на знаење и ресурси, таа има за цел да обезбеди појава на висококвалификувана работна сила и поттикнува раст и иновации во клучните сектори. Овие напори не само што ќе ги зајакнат билатералните врски, туку и ќе помогнат во промовирањето на стабилноста и просперитетот во регионот како целина.

Партнерството меѓу Италија и Египет во секторот за техничка и професионална обука е опиплив пример за тоа како меѓународната соработка може да донесе конкретни придобивки за двете вклучени нации. Создавањето одлични курсеви за обука и имплементација на програми за размена на студенти и соработка помеѓу образовните институции ќе придонесат не само за премостување на јазот помеѓу понудата и побарувачката на вештини на пазарот на трудот, туку и за промовирање на меѓукултурното разбирање и кохезијата на социјалната средина. Ова партнерство може да го отвори патот за понатамошни можности за инвестирање и економска соработка меѓу бизнисите од двете земји, стимулирајќи креирање на нови иновативни проекти и иницијативи.

Алесандро Фиорентино

Tags: