fbpx

Стефан Берг, ЕНГСО: „Да ги вратиме младите во спортот“ – Стефан Берг, ЕНГСО: „Рипортиамо и џовани ало спорт“

Uncategorized @mk - септември 19, 2022

Целиот свет доживува големи промени. Прво пандемијата, а потоа војната во Украина, доведоа до многу сложени предизвици; секој аспект од животот, од секојдневниот живот, претрпе неизбежен, но и често болен ремонт. Спортот не е поштеден. „Видовме толку многу луѓе кои го напуштаат спортот во овие две години“, ни потврди Стефан Берг, претседател на ENGSO за време на едно неодамнешно интервју.

Кога Берг ја презеде функцијата, целокупната ситуација беше сосема поинаква, а целите исто така. Во моментов предизвикот, како што потврди број еден на ЕНГСО, е да се вратат луѓето во спортот, особено младите. Несигурните услови диктирани од гореспоменатите настани, всушност, генерираа егзодус, постепено отстапување од спортските активности, особено во однос на континуитет. Исто така, одговорно за ова, е неодамнешниот извештај на ИСТАТ (Италијанскиот национален институт за статистика) за спортот. Во конкретниот случај податоците се однесуваат на нашата земја; така што, според примерокот интервјуиран за изработка на истражувањето, загрижувачките проценти најмногу се однесуваат на малолетниците. Во периодот пред пандемијата, процентот на млади од 3 до 5 години кои се занимаваат со спортски активности беше 35%; година и пол подоцна, бројката се промени, значително се намалува: 16%.

Истото и за другите возрасни групи: групата 6-10 години отиде од 66% на 48,9%, групата 11-14 години од 68% на 54,8%, групата 15-17 години од 61% на 55,2%, а 18 -19 години група од 58,2% до 53,6%.

Ова покажува недостаток на наклонетост на помладата генерација, потпомогната од повеќе фактори, што подразбира помалку членства, помалку спортисти и жени, како и компликации кои не треба да се потценуваат за еден многу важен сектор на меѓународно ниво.

Според тоа, имајќи ја предвид основната линија, Берг, како водач на европската спортска невладина организација и водечки глас за доброволниот грасрут спорт во Европа, ни кажа како е потребна акција и кои приоритети се на агендата. Тој, исто така, појасни дека прашањата опаѓаат различно за секоја земја, па затоа е потребна заедничка линија, но онаа што може да се прилагоди според различни потреби. Во сржта, во секој случај, останува важноста за неизбришливо истакнување на вредноста и важноста на спортот.

Плимата се врти во Европа. Ковидот најпрво, а потоа конфликтот во Украина, неизбежно доведоа до редефинирање на секој аспект од животот, меѓу нив: спортот.

Во оваа нова фаза на повторно започнување на пост-пандемијата, како ENGSO ги прегледува своите програмски линии за светот на спортот?

Стефан Берг, претседател на ENGSO: „Па, најпрво, во право си за тоа. Последните години беа многу драматични во многу погледи, за целиот свет; но и драматичен напредок за спортот и спортското општество. И, се разбира, видовме толку многу луѓе кои го напуштаат спортот; Момци и девојки, мажи и жени ги напуштаат спортските клубови поради пандемиската состојба, но и поради други причини. Комуницираме со нашите членови и членовите на ENGSO или спортските конфедерации во Европа, но и со Олимписките комитети во различни земји во Европа. Сите тие го кажуваат истото: изгубија членови, спортисти, но изгубија и многу лидери. Значи, ова е општ предизвик да се осигураме дека ќе почнеме да ги групираме сите овие млади кои се враќаат во спортот.

И знам дека има национални планови каде се решаваат овие прашања бидејќи проблемите би можеле да бидат малку поинакви меѓу земјите. Проблемите што ги гледаме во Шведска, од каде што доаѓам, на пример, може да бидат различни во споредба со Италија.

Кога ги слушаме членовите на ЕНГСО, мислиме дека ова не е нешто што може да се направи само за една или две години. На негативните ефекти од последиците од пандемијата ќе бидат потребни години за да се опорави. Тоа е факт. Зборуваме за пет или шест години да се вратиме на истото ниво како во 2019 година. И тогаш ја имаме оваа ужасна ситуација во Украина. Оваа ситуација, се разбира, има влијание и врз спортот на многу начини. Не одиме повеќе во Русија или Украина; меѓународните федерации донесоа јасни одлуки кон овие земји. Значи, влијанието на политичкиот аспект е сигурно значајно и ова е само почеток“.

Поврзано прашање: wкога сте назначени за претседател, ситуацијата беше сосема поинаква. Сега е важно да заземеме став и да донесеме храбра одлука да им помогнеме на спортските здруженија. Накратко, дали мислите дека е попотребен нов модел или нов акционен план?

СБ: „Мислам дека Европската спортска заедница, а исто така и спортската федерација зазедоа многу јасен став во ситуацијата во Украина, изразувајќи ја нашата поддршка за украинскиот народ и за ситуацијата што ја доживува во нивната земја. Значи, во таа смисла позицијата е многу јасна: покажување солидарност со луѓето кои доаѓаат од Украина. За другите предизвици, треба да разговараме. Треба да почнеме да работиме со нашите поединечни земји, но ENGSO може да биде ресурс за споделување искуства: како можеме да развиеме нови начини да ги допреме најмладите да се занимаваат со спорт? И тогаш можеме да донесеме добар пример од различни земји и да го шириме тоа во други земји? »

Какви активности ќе се преземат на краток и среден рок?

СБ: „Кога се обидуваме често да се среќаваме со нашите членови и искрено да комуницираме со нив. Имаме многу семинари, вебинари, секоја дискусија, како би можеле да се справиме со овие ситуации. Исто така, се обидуваме да приспособиме многу проекти на ЕУ, собираме членови и во истата просторија разговараме за нашите заеднички предизвици, така што е прилично еластичен пристап. И тогаш знаењето од овие проекти се враќа во поединечните земји и потоа се обидуваат да ги спроведат во нивната земја. »

Што прашуваат здруженијата, телата и олимписките комитети кои се дел од вашата организација?

СБ: „Сосема практични работи. Пример? „Како можеме да користиме дигитални средства за да привлечеме луѓе да дојдат во нашите спортски клубови? или „Како можеме да се погрижиме да ја зголемиме нашата родова рамнотежа во нашите спортски федерации?“. Гледате, многу практични прашања се обидуваме да одговориме“.

Овој сектор произведува 2,1% од европскиот БДП. Што бара ЕНГСО од Европската комисија, Парламентот и земјите-членки? Мможеби повеќе соработка ?

СБ: „Па, во однос на субјектите на Европската Унија, се трудиме да имаме јасна и блиска соработка со нив, осигурувајќи се дека тие се целосно свесни за високата вредност што спортот ја претставува во европски контекст. Но, зборуваме и за важноста да се има самостоен спорт. Треба да најдеме рамнотежа за да се осигураме дека спортот може да остане независен, а со тоа и нашите правила и како ги водиме структурите за спорт и спорт. И затоа зборуваме за важноста на европскиот спортски модел, кој е изграден врз силни, навистина силни федерации“.

Значи, дали може да очекуваме нова дефиниција за европски спортски модел? Некој вид ажурирање на договорот од Лисабон?

СБ: „Па, тој процес се одвива во моментов. Не сум толку сигурен дека ќе има формален договор. Ајде да видиме како ќе испадне. Но, мислам дека е важно да се подигне свеста што ја имаме за европски спортски модел. Треба да разговараме за спортот и со европските институции“.

The text was translated by an automatic system