fbpx

„Унапредување на слободата“: Нова насока го мапира патот за европските конзервативци

Култура - септември 25, 2023

Од 20 до 22 септември, Мадрид беше домаќин на „Advancing Freedom“, настан организиран од Фондацијата New Direction за ангажирање на конзервативни тинк-тенкови и интелектуалци во градењето на заедничка визија за иднината на Европа.

Настанот имаше бројни гости, но она што навистина се истакна беа основните теми кои заземаа централно место. Тргнувајќи од традиционалниот формат на панел-дискусија, конференцијата поттикна отворени дебати меѓу учесниците, овозможувајќи им самостојно да изберат на кои дискусии на тркалезна маса да се приклучат.

Овие дебати создадоа плејада предлози и согледувања кои би можеле да послужат како основа за сеопфатна конзервативна агенда за критичните прашања што ја обликуваат иднината на Европа, како што се образованието, регулативата, надворешната политика и економијата. Овие предлози произлегоа од конвергенцијата на различните национални култури и локални потреби, сите обединети со заеднички збир на вредности во кои може да се работи.

Секако, имаше и собири во традиционален стил, како што е дебатата меѓу слободарскиот автор Јарон Брук и национално-конзервативниот академик Џејмс Ор. Дискусијата ги истакна и заедничките и разликите меѓу двете идеологии, служејќи како вредна основа за идните сојузи кои ќе бидат клучни на европските избори во 2024 година за унапредување на слободата. Последователно, дебатата поттикна пошироки разговори во текот на конференцијата, при што многумина размислуваа како тинк-тенковите можат да соработуваат за да создадат покохезивно движење на десниот центар во Европа. Можеби е препорачливо секоја европска земја да формира барем еден конзервативен тинк-тенк, обезбедувајќи застапеност за оние региони на кои моментално им недостасуваат доволно политички гласови.

Панелите за економија обезбедија некои од најпровоцирачките дискусии, покривајќи теми како што се пазарната економија од различни перспективи во рамките на десниот центар, средствата за постигнување вистински „слободен“ пазар, алтернативните пристапи кон климатската политика, безбедноста и имиграциските предизвици и стремежот кон регионален развој и од економска и од политичка гледна точка. Ова се многу релевантни прашања кои сè повеќе ќе доаѓаат во прв план и треба да се решат пред да станат полноправни изборни платформи.

Еден особено трогателен момент беше панелот посветен на сеќавањето на жртвите на комунизмот во Европа. Оваа отрезнувачка дискусија фрли светлина врз болната историја на земјите кои сега се лојални членки на Европската унија, вклучувајќи ги Унгарија, Чешка, Словачка и Полска, меѓу другите. Овие нации премногу често биле занемарени од западната историографија. Европските и американските гости, од кои некои живееле под комунистички или авторитарни режими, ја истакнале важноста да се препознае нечовечноста на комунизмот и да се стигматизира на секој можен начин.

Настанот во Мадрид не само што ги дефинира моралните, етичките и културните граници во кои идното конзервативно раководство има намера да работи, туку и претставува предизвик за иднината за сите суштински прашања. Со вмрежување и вклучување во разговори за клучните теми на Европа и гледање напред, конзервативците во Шпанија и низ Европа се позиционираат како единствена вистинска алтернатива за иднината на континентот. Тоа е клучен момент кога е потребна корекција на курсот, признавајќи дека ова е патот што треба да се следи. Ако не се стори тоа, се ризикува многу реална можност, како што истакнаа некои европски комесари, Европа да одвлече кон фрагментација. Ослабена Европа е токму она што го посакуваат непријателите на Европа и Западот.