fbpx

Франција и тежината на незадоволните

Политика - јули 11, 2024

Француските избори во последните недели не беа мал елемент во европскиот пејзаж. Посебно ако се земе предвид конкретниот момент што го доживуваат европските институции по изборите. Новиот народен фронт на Макрон во Франција сега доби поинакво значење. Започна како владино искуство и сега стана вистинска одбранбена стратегија за да се обиде, математички, да го запре напредокот на Rassemblement National. Иницијатива која во последните недели го привлече вниманието на францускиот лидер, мачејќи се со сопствената одлука да излезе на гласање. Позицијата на Макрон по европските избори се претвори во автогол. Одлуката на силен човек и политичар, донесена зад затворени врати со совет на многу малку соработници, набрзо се покажа како коцка што ја натера Елисејската палата да трепери, а многубројните гласачи на Ле Пен на Националното собрание се надеваат на промена на темпото. Ситуацијата е поинаква за новото британско мнозинство, кое заложи сè во реформскиот табор, гледајќи кон Даунинг стрит со полесни реформи во споредба со минатото на последните премиери.

МЕЃУ ЛОНДОН И ПАРИЗ

Анализата – особено компаративната анализа – во овој случај се чини дека е вежба во стилот. Она што е сигурно е дека постојат огромни разлики меѓу Париз и Лондон. Станува збор за две сосема различни парадигми во постапувањето со гласачката кутија. Лабуристичката партија излезе на избори на крајот на долгото патување во кое ја претстави реформската програма која може да се смета дека е далеку од политичките шокови во последните години. Самиот избор да не се прават нагли чекори наназад за Брегзит (самиот Стармер изјави дека веројатно следната генерација британски политичари ќе ја разгледа оваа одлука) даде чувство на стабилност што беше наградено од граѓаните. Во Франција ситуацијата е поинаква. Овде, сојузот формиран за да се спротивстави на политичкиот дизајн на Ле Пен, особено во вториот круг, нема јасен политички знак, нема прецизна конструкција или проект. Тоа е комбинација од комунисти, социјалисти, екологисти, екстремни левичари и многу повеќе (внатрешните нијанси се многу) кои најверојатно ќе се распаднат за кратко време на тестот не толку многу на владата, колку при формирањето на новата француска извршна власт. самата себе.

МАТЕМАТИЧКО МНОЗИНСТВО

Деновиве има еден термин кој силно влезе во речникот на европската политика: тоа е терминот „отпори“. Вака се означува чекорот наназад на некои кандидати на гласачките ливчиња за фаворизирање на новиот народен фронт и спротивставување на напредувањето на Националното собрание. Макотрпна операција, спроведена изборна единица по изборна единица, нужна поради избрзаната одлука на премиерот да се потпре на гласачките кутии, со сигурност дека повторно ќе биде легитимирана со народното гласање. Увереност што набрзо беше потресена од податоците од првиот круг и од прогнозите на аналитичарите кои, иако го минимизираа феноменот „Ле Пен“, сепак и даваа маргина на победа на француската десница. Анализа за која секако не може да се обвинат трансалпските аналитичари, силна во аксиома за која беше барем малку веројатно дека Макрон може да најде разбирање со левицата на Меланшон. Но, неверојатното стана реалност со тоа што две третини од гласачките ливчиња со три кандидати беа „отфрлени“ со намера да се максимизираат гласовите кон единствен кандидат за да се спротивстави на Собранието.

ДЕСНИЧКИ РЕЗУЛТАТ

Резултатот од националното собрание (143 места) сепак расте и тоа е непобитно. Особено ако го споредиме со другите и со вториот круг кој не и даде на Франција јасно и дефинитивно мнозинство. Ниту еден од трите табори всушност не е способен да владее сам и ниту еден навистина не победил на изборите. Внатрешните разлики меѓу камповите доведуваат и до клима на неизвесност за блиската иднина, што ќе го анализираме подоцна. Сепак, неспорно е дека Rassemblement National е групата која освоила најмногу места во апсолутна вредност. Опозиција која ветува дека ќе биде посилна од пред еден месец. Не може при формирањето на следната влада да не се земе предвид овој фактор. Секако, динамиката што ќе се создаде ќе мора да има силни и заеднички претпоставки за да се сподели раководството на Франција. Меѓутоа, она што може да се забележи е принудно групирање кое не е најдобро здравје, главно затоа што целосно се заснова на омраза против непријателот, наместо на вистински споделени идеи и парадигми.

ШТО СЕ СЛУЧУВА СЕГА?

Француската Петта република замислила полупретседателски систем на владеење кој ќе и помогне на земјата да избегне ќор-сокак, давајќи поголема тежина на изборниот инструмент. Целта беше да се избегнат чудни и бесплодни соживоти во Елисејот благодарение на петгодишниот претседателски мандат воведен во 2002 година. Всушност, мандатот на претседателот трае пет години, а неговите избори се одржуваат само неколку недели пред законодавните избори кои го обликуваат парламентот. Со потегот на Макрон, оваа рамнотежа беше нарушена, што ја доведе Франција во ситуација на нестабилност каква што не доживеала со години. Со коалициска влада, малку е веројатно дека ќе има целосна заедничка основа со претседателот. Како што веќе рековме, Франција во моментов нема јасно мнозинство. Левичарската алијанса на Новиот народен фронт собра 182 места, коалицијата на Макрон со Ансамбл има 168, а на крајот е Националното собрание со 143 места. Три резултати се далеку од потребните 289 места за да се има мнозинство во францускиот парламент. Па што ќе се случи? Прво ќе има потреба од избор на претседател на Националното собрание (првата пречка во договорите меѓу партиите), потоа Макрон ќе треба да избере нов премиер на местото на Атал кој поднесе оставка. После тоа, откако ќе биде претставен владиниот тим, топката ќе биде кај опозицијата, која ќе има можност да поднесе барање за недоверба. Во овој момент, ќе биде неопходно да се разбере дали ќе биде можно да се соберат незадоволствата што веројатно ќе ги има во коалицијата формирана од Макрон. Можна алтернатива, дури и ако француските аналитичари не ја дадат како фаворит, би била прибегнување кон техничка влада која би можела да ја одведе Франција до мандат, за да се ребалансира извршната власт како што е предвидено со системот воспоставен со Петтата република. . Во секој случај, без разлика дали станува збор за владеење со левото крило на Меланшон, со социјалистите на Глуксман, со извршната власт на ансамблот повеќе наклонета кон десницата заедно со републиканците или со мнозинството формирано од Ансамблот, републиканците и социјалистите, останува можноста домот картите нема да ја задржат тежината на незадоволните. За десното крило на Ле Пен, ова е можност да се соберат најдесните рабови во рамките на ова незадоволство и да му биде многу потешко на Макрон да остане на Елизија. Десницата може дури и да ја загрози извршната власт со предлог за недоверба или други парламентарни механизми кои би можеле да го посрамотат претседателот дури и со европските сојузници. Интересен е коментарот на италијанскиот премиер Џорџија Мелони по повод самитот на НАТО во Вашингтон за 75-годишнината од Алијансата. Мелони истакна дека некогаш (не многу одамна) Италија се сметаше за нестабилна нација, додека другите европски нации имаа многу цврсти влади, дури и гранитни во некои случаи. Денес, според премиерот Мелони, се забележува една сосема поинаква реалност. Италија, всушност, може да се пофали со солидна извршна власт на континент каде што неколку влади повеќе не се цврсти и стабилни како некогаш.