fbpx

Хорхе Буксаде го брани примарниот сектор од Агендата 2030 година

Животна средина - август 23, 2023

Таканаречениот „Зелен договор“, смислен од претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, е патоказот на Европската унија за имплементација на Агендата на Обединетите нации до 2030 година и нејзините озлогласени цели за одржлив развој (SDGs).

Таквиот патоказ бара модифицирање на Заедничката земјоделска политика (ЗЗП), шестдеценискиот систем кој го регулира примарниот сектор на Унијата и моментално претставува една четвртина од вкупниот буџет на меѓународната организација. Конкретно, две стратегии се на курс за преобликување на ЗЗП: „Фарм до вилушка“ (F2F) и Биодиверзитет за 2030 година (БДС).

Неколку автори веќе ги критикуваа идеолошките методи на двете: намалувањето на употребата на пестициди и ѓубрива ќе го намали производството; а зголемувањето на непродуктивното земјиште (преку еуфемизмот на „пејзажни карактеристики со висока разновидност“) е еднакво на бавно самоубиство во примарниот сектор. Кој би можел во негова смисла да ги поттикне владите и земјоделците да создадат вештачки одвоени области и лопатки заради климатските промени?

Згора на тоа, намалувањето на земјоделскиот приход ќе треба да се надомести со исплатите на ЗЗП. Парите на даночните обврзници на тој начин се користат за компензација за катастрофата предизвикана од политиката на Брисел.

Со цел да се смири евентуалниот пораст на социјалното незадоволство, промоцијата на наводно поздрава исхрана и благодарноста за одржливо произведената храна ќе бидат великодушно наводнувани, уште еднаш со повисоки даноци. Традициите на храната треба да се жртвуваат пред олтарот на свештениците за радикално глобално затоплување. На пример, системите за одгледување добиток треба постепено да се заменуваат со прехранбени производи од растително потекло.

Сето ова е експлицитно прогласено црно на бело во документацијата F2F и BDS на Европската унија. Помеѓу различните текстови, Заедничкиот истражувачки центар на Европската комисија, со седиште во Севиља (Шпанија), објави важен технички извештај кој содржи пазарни проекции на ревидираната ЗЗП.

Намалувањето на пестицидите или производите за заштита на растенијата (ППП) ќе ги обврзе земјоделците да ги зголемат напорите во алтернативните практики, како што е механичкото плевене. Нивниот трошок ќе се зголеми за 25% поради тоа што ќе треба да се измеша главната култура со други на истото поле.

И покрај овие алтернативни практики, се претпоставува дека веројатноста за напади од штетници резултира со годишна загуба од 10% во просек. Штетниците ослободени благодарение на ревидираната ЗЗП потенцијално би влијаеле на просечно 18,6% од производството на Унијата.

Во Јужна Европа, се смета дека преминот од конвенционални култури кон органско земјоделство резултира со следните загуби на принос: 22,5% за овошје, 16,1% за жита, 12% за пченица, 11,6% за неовошни трајни култури, 11,5% за зеленчук, 11,4% за маслодајни семиња, и 4,6% за пченка.

Снабдувањето со живина, свињи, говедско месо, житарки и маслодајни култури ќе се намали за 15% во однос на основната линија за 2020 година. Увозот од трети земји (помалку загрижени за климатските промени) последователно ќе порасне за импресивни 39%; во исто време, зголемувањето на цените од производителите на ЕУ ќе значи ерозија на конкурентноста, а со тоа и намалување на извозот, уште импресивни 38%.

Поскапувањето на производството на свинско месо е особено скандалозно, кое изнесува 43% во однос на 2020 година; Стапките на зголемување на цената на производството на говедско месо изнесуваат 24%, при што овците и козите достигнаа 19%, а живината 18%.

Наспроти ова хаотично сценарио, европратеникот Хорхе Буксаде официјално ја праша Европската комисија дали преместувањето на земјоделската и сточарската индустрија некогаш може да се смета за позитивно за нашите сограѓани. Со други зборови, како Комисијата има намера да се спротивстави на оваа загуба на автономија во нашиот примарен сектор.

На крајот на денот, заклучува политичарот на VOX, сето тоа треба да биде за заштита на нашите земјоделци и сточари како начин за заштита на општото добро на нашите нации. Одговорот на претставниците на Унијата се очекува веднаш по летната пауза.

Извор на сликата: Soria Noticias