fbpx

Fratelli d’Italia го прикажува својот курс за промена на Европа

Политика - мај 1, 2024

Одржан е тридневен настан во Пескара за да се одреди курсот што ќе ја води Fratelli d’Italia до претстојните европски избори на 8-9 јуни. Насловот на политичката конференција, „Италија ја менува Европа“, јасно укажува на целта на партијата под раководство на Џорџија Мелони на постизборите.

По долгогодишно левичарско владеење, намерата е да се слушне италијанскиот глас и да има присуство на влијателните маси. Ова првенствено се должи на географската положба на Италија, која игра клучна улога во имиграцијата, а со тоа и во безбедноста, особено со оглед на зголемената геополитичка тензија. Настанот се одржа во три главни сали, секоја со име водено од идентитетот: „Милан 1848“, „Будимпешта 1956“ и „Виена 1683“. Поставени на песокот на крајбрежјето на Пескара, тие секојдневно беа населени со партиски милитанти, функционери, парламентарци, министри и потсекретари.

Настанот започна во петокот попладне со значајна најава: учество на папата Франциско на самитот на Г7 на кој ќе се разговара за вештачката интелигенција. Италија ќе биде домаќин на самитот на Г7 во Пуља, чест и одговорност. Друг емоционално влијателен момент беше интервјуто со претседателот на Сенатот Игнацио Ла Руса, спроведено од новинарката Бјанка Берлингуер, ќерка на починатиот италијански комунистички лидер Енрико Берлингуер. И покрај предизвикувачките години на политички активизам, обележани со насилство врз многу политички ангажирани млади за време на „Години на водство“, Џорџо Алмирате, водачот на Movimento Sociale Italiano, секогаш покажувал почит кон Берлингер, и обратно.

За време на настанот, бројни фигури од десниот центар се собраа во Пескара, вклучувајќи ги Лоренцо Чеза, Маурицио Лупи и Антонио Тајани, додека вицепремиерот Матео Салвини учествуваше преку видео-конференција. Отсуството на Салвини не беше изненадување, бидејќи и тој и организаторите беа свесни за неговите неизбежни лични обврски од самиот почеток.

Во завршниот говор на настанот, италијанската премиерка Џорџија Мелони ја објави својата кандидатура и ја започна предизборната кампања на Fratelli d’Italia. „Одлучив да влезам на терен за да ги водам листите на Фратели д’Италија во сите изборни единици“, објави таа на последниот ден од програмската конференција на партијата во Пескара. Таа нагласи дека предизборната кампања нема да и го одвлече вниманието од работата што ја врши за народната влада. Таа потоа ја истакна важноста на расудувањето на граѓаните, повикувајќи ги да се изразат со едноставно пишување „Giorgia“ на гласачкото ливче. Ова е да се нагласи како моќта не ја променила и како сè уште е иста како кога, поради чувство на должност кон својата нација, сè уште потресена од мафијашките бомбашки напади, реши да се приклучи на тој дел од Fronte della Gioventù.

Во својот говор, Мелони се претстави не само како лидер на партијата, туку и како владина фигура, истакнувајќи ги достигнувањата и критикувајќи ја недоволната видливост на медиумите. Со огласот кој се чекаше колку што се очекуваше, таа се изјасни за својата кандидатура за изборите за Европскиот парламент, нагласувајќи ја важноста од учество и кохезија за постигнување на целите.

Обраќајќи им се на Италијанците, Мелони изјави дека има намера да ја процени нивната оценка за сработеното и во Италија и во Европа, потврдувајќи ја нејзината решеност да го промени правецот на европските политики. Ќе ги браниме и нашите извонредности, нашите граници, нашиот идентитет во ЕУ“, додаде таа. „И овој пат ќе кажат дека сме луди, дека е невозможен предизвик да се победи“, продолжи таа. „Многу пати не прогласија за поразени, рекоа дека ни било судено да исчезнеме. Нека кажат. Додека тие уживаат во оваа смирувачка надеж, ние ќе продолжиме да работиме како и секогаш, и којзнае дали и овој пат ќе успее да им пркоси на шансите Дојде време да се подигне влогот.

Конечно, во однос на европските сојузи, Мелони ја смири секаква контроверзност нагласувајќи ја доследноста на партијата да не се усогласува со левицата, ниту во Рим, ниту во Брисел. Пораката е јасна: „Никогаш со лево“.