fbpx

Австриец на Балканот

трговија и економија - ноември 4, 2021

Дадов Laudatio за Веселин Вукотиќ во Виена, 4 ноември 2021 година…

Австрискиот економски центар во Виена повеќе од една деценија ја доделува годишната награда за животно дело Хајек. Минатите приматели вклучуваат научници како Ниал Фергусон, Деирдре МекКлоски и Артур Б. Лафер, јавни интелектуалци како Марио Варгас Љоса и претприемачи како Питер Тиел и Ричард Џ. Стивенсон. Годинава, добитникот на наградата е извонреден по тоа што не само што е научник, туку и јавен интелектуалец и претприемач.

Обично започнува со Хајек

Веселин Вукотиќ е роден на 5 август 1949 година во Пипери во североисточна Црна Гора, син на Наполеон Вукотиќ и неговата сопруга Љубица, родена како Ивановиќ. Неговата земја е мала за европски стандарди, 14.000 квадратни километри, со 620.000 жители. Црна Гора била независно кнежевство, а подоцна и кралство, сè додека не станала дел од Кралството Југославија по Првата светска војна. Во 1945 година, комунистите ја презедоа власта во Југославија и основаа еднопартиска држава. Вукотиќ порасна во комунизмот кој подели многу семејства. Навистина, и неговиот татко и неговиот вујко биле извесно време во работни логори на островите во Јадранското Море.

Како млад, Вукотиќ бил страствен и остварен фудбалер и се соочил со изборот да стане економист или професионален фудбалер. За среќа на Црна Гора, тој ја избра економијата. Кога Вукотиќ беше прва година на универзитет, се приклучи на студентски весник кој се осмели да воведува нови идеи наместо да ја влече партиската линија. Но, нему и на неговите пријатели им се закануваа судење и затвор само затоа што го кажаа своето мислење. Сепак, Вукотиќ ја задржа својата интелектуална независност. Магистрирал економски науки на Државниот универзитет во Црна Гора во 1977 година, а докторирал на Универзитетот во Белград во 1980 година. Оженет е со Љиљана, родена како Ковачевиќ. Имаат три ќерки Милица, Милена и Марија. Интересно е како Вукотиќ се сретнал со австриската економија. Кога ја пишувал својата докторска дисертација, поминал извесно време во Москва каде еден од учителите нападнал „австриски реакционер“ по име Фридрих Хајек. Вукотиќ решил сам да дознае што учи овој озлогласен реакционер. Почнал да го чита делото на Хајек и набрзо се уверил во неговите аргументи. Морам да додадам дека ова беше и мојот пат до слободата, откривајќи ја длабоката одбрана на слободното општество на Хајек.

Агрегатите не дејствуваат сами

По дипломирањето, Вукотиќ стана доцент на Државниот универзитет во Црна Гора. Таму ја започна тркалезната маса, Универзитетската трибина, каде истакнати говорници беа поканети да разговараат за многуте и комплицирани проблеми на Југославија со неговите студенти. Вукотиќ ги подучуваше своите студенти за објаснувачката моќ на австриската економија, како што беше претставена од Карл Менгер и неговите ученици како Хајек. Тие нагласија дека економските активности и процеси треба да се објаснат со повикување на поединците кои прават избор и дека математичките модели и статистичките агрегати не можат сами да дејствуваат, колку и да се интересни.

Во меѓувреме, Југославија претрпе големи политички промени. Од крајот на војната, Јосип Броз Тито управуваше со земјата со железна рака, иако дозволи поголема економска слобода од другите комунистички лидери, но по смртта на Тито во 1980 година, на неговите наследници им беше тешко да се справат со тензиите меѓу многу националности. Колапсот на комунистичките режими во другите земји од Централна и Источна Европа во 1989 година имаше големо влијание и во Југославија.

Идеи кои заговараат со околностите

Досега, социјализмот како економски систем беше целосно дискредитиран насекаде низ светот, а економскиот либерализам одеднаш најде публика. Идеите беа во заговор со околностите, во среќната фраза на Џон Стјуарт Мил. Вукотиќ беше член на владата на Црна Гора помеѓу 1986 и 1989 година и член на последната сојузна влада на Југославија во 1989-1992 година, каде што беше задолжен за приватизација и претприемништво. Но, центрифугалните сили во земјата беа премногу силни за Југославија да опстане. И Словенија и Хрватска ја прогласија својата независност во јуни 1991 година, а веќе следната година Југославија престана да постои, бидејќи Македонија и Босна и Херцеговина исто така се разделија. Црна Гора беше во унија со Србија до 2006 година кога мнозинството гласаше за независност. Тоа беше турбулентно и навистина трауматично време за Црна Гора и беше тешко да се задржи израмнетата глава, но Вукотиќ успеа да го стори тоа.

По распадот на Југославија, Вукотиќ се вратил на универзитетот и основал програма за постдипломски студии по претприемничка економија. Тоа беше прва програма на универзитетот финансирана од студентски такси, а воедно и прва што се спроведуваше на англиски јазик. Меѓу странските научници вклучени во програмата беа истакнатите економисти Стив Пејович и Енрико Коломбато. Непотребно е да се каже дека претприемачите играат клучна улога во капитализмот, како што нагласи Хајек. Капитализмот без претприемачи е како мачката Чешир: нема мачка, само палава насмевка. Вукотиќ го основал и Институтот за стратегиски студии и прогнози, ISSP, кој станал многу влијателен во Црна Гора. Во 1998 година, Вукотиќ ја објави книгата „Концептуалната основа на новиот економски систем во Црна Гора “, каде што ја објасни и бранеше економската слобода. Многу од реформите кои потоа беа спроведени во Црна Гора може да се припишат на неговото влијание. На пример, тарифите беа намалени од околу 30 отсто на 2,9 отсто, а за неколку години, околу 80 отсто од црногорската економија беше приватизирана.

Подготовка за независност

Еден од најголемите предизвици за Црна Гора беше како да се подготви за независност и како да се интегрира во Европа. Вукотиќ учеше дека единствениот начин да се одговори на овој предизвик е да се укине југословенскиот динар и да се усвои германската марка. Ова беше направено во 1999 година, а кога еврото ја замени германската марка, Црна Гора го усвои еврото во 2002 година. Луѓето можеби не се согласуваат за тоа кој монетарен систем е најзгоден за мала, отворена економија, но во овие околности ова беше разумен избор и го отвори патот за независност на Црна Гора. Ова исто така значеше дека секоја дискрециона моќ на домашната монетарна власт беше суштински укината, како што беше случајот пред Првата светска војна каде монетарниот систем се засноваше на златниот стандард.

Овде би сакал да додадам една опсервација за малите држави. Тие понекогаш се отфрлаат како ирелевантни фантазии. Но, факт е дека економската интеграција го олеснува појавувањето на малите држави бидејќи економската интеграција им овозможува да имаат корист од меѓународната поделба на трудот. Колку е поголема економската единица, толку политичката единица може да биде помала. Ова е секако она што го забележал Адам Смит : поделбата на трудот е ограничена од обемот на пазарот. Колку е поопширен пазарот, толку повеќе ќе има можности за самоуправните заедници. Навистина, тие сами по себе се пожелни. Како што напиша Хајек во „Патот кон робувањето“.: „Во мала заедница заеднички ставови за релативната важност на главните задачи, договорените стандарди на вредност, ќе постојат за многу теми. Но нивниот број ќе станува се помал и помал колку повеќе ја фрламе мрежата: и како што има помалку заедница на ставови, потребата да се потпреме на сила и принуда се зголемува. Хајек додаде: „Не е случајно што во целина има повеќе убавина и пристојност во животот на малите народи, а меѓу големите имало повеќе среќа и задоволство пропорционално како што ја избегнале смртоносната болест. на централизација.’

Основање на приватен универзитет

Економските реформи во Црна Гора во голема мера беа спроведени од студентите на Вукотиќ, вклучувајќи го и Мило Ѓукановиќ, кој долго време беше доминантен политички лидер во земјата и кој сега е претседател на Црна Гора. На почетокот, Вукотиќ го сфатил големиот потенцијал што го има Ѓукановиќ како политички реформатор. Навистина, еднаш на воз со своите ученици, тој му рекол на еден од своите колеги: Погледнете го внимателно овој млад човек. Тој ќе направи разлика. Реформите во Црна Гора значително ја зајакнаа економијата и овозможија земјата да се појави како независна држава во 2006 година. Институтот на Вукотиќ, ISSP, одигра важна улога во овој процес, и тој сè уште е најважниот истражувачки институт во Црна Гора. Но, Вукотиќ не мируваше на своите ловорики. Тој сакаше повеќе можности да ги следи своите научни интереси, особено за претприемништвото. Во 2007 година, Вукотиќ, со стариот колега, Драган Вукчевиќ, основаа приватен универзитет, Универзитетот во Доња Горица, УДГ, лоциран во близина на главниот град, во деловна област. Еден по друг се основаа факултетите, а во 2010 година беа интегрирани во универзитет. Денес, UDG има 3.500 студенти, и тоа е модерно, динамично, живо место, со широки меѓународни врски.

Вукотиќ беше еден од првите поединци од поранешните комунистички земји во Централна и Источна Европа што се приклучи на Друштвото Мон Пелерин, меѓународна академија на конзервативни и класични либерални научници и луѓе од јавните работи, и извесно време служеше во нејзиниот одбор. Друштвото Мон Пелерин е основано во 1947 година од Фридрих фон Хајек , Карл Р. Попер, Лудвиг фон Мизес, Милтон Фридман, Бертранд де Жувенел и други писатели и научници. Служев како член на Одборот помеѓу 1998 и 2004 година и со голем интерес и сочувство набљудувавме како неколку храбри политички и интелектуални лидери во Централна и Источна Европа се бореле за слобода, и економска и лична. Доаѓајќи како Вукотиќ од една мала истурена станица на Европа, во мојот случај Исланд, мислам дека можам повеќе од повеќето да ги ценам неговите напори да изгради слободно општество во неговата земја. Тој е и едукатор и претприемач. Оваа награда е богато заслужена.

The text was translated by an automatic system