fbpx

Адела Мирза: Ако не ги браниме источните граници, тогаш нема иднина за Европа

За време на Викендот за европска култура на Кипар, конференција организирана од страна на Партијата ЕЦР во Никозија на 29-31 март, беше дискутирано за актуелно и чувствително прашање за цела Европа. Стануваше збор за безбедноста на границите на земјите-членки на ЕУ кои се граничат со сливот на Средоземното Море наспроти зголемениот прилив на мигранти кои, ризикувајќи ги своите животи, пловат стотици километри со импровизирани чамци во потрага по подобар живот во Европската унија. .

Панелот на кој се дискутираше за стратешките можности за безбедност на Медитеранот и на источната граница на Европа беше модериран од италијанската пратеничка Лавинија Менуни. Со години е познато дека десетици илјади мигранти од Исток и Африка минуваат низ Медитеранот, јужната граница на Европа. Во исто време, не смееме да ја заборавиме и источната граница, кон која Русија се повеќе се приближува. Четирите говорници на панелот беа: Павел Жачек (претседател на Комитетот за безбедност, Чешка), Линос Папаџанис (член на парламентот, Кипар), Адела Мирза (претседател на партијата Алтернатива Дреапта, Романија), Раз Гранот (заменик генерален директор, Израелски извозен институт, Израел) и Сотирис Јоану (член на парламентот, Кипар).

Држава без граници не е држава

 

Адела Мирза, претседателка на партијата Алтернатива Дреапта, единствената партија во Романија поврзана со групата ЕЦР, во својот говор спомна исклучително важна точка во врска со конфликтот меѓу Русија и Украина, конфликт што беснее на источната граница на Европа. Во Романија, земја на источната граница на Европската унија, заканите на Руската Федерација за европската демократија се закани кои доаѓаат и директно однадвор и одвнатре преку лошо платените идеи на лидерите на проруските екстремистички партии.

„Прв пат сум овде и среќен сум што сум овде на Кипар. Мислев дека ние христијаните утре славиме католички Велигден. Сите ние имаме христијански корени и Исус е роден во Израел, па ако сè уште сакаме да имаме христијански корени од таму, треба да ја прифатиме и поддржиме државата на нашите еврејски браќа и државата Израел. Кога станува збор за прифаќање и одбрана на нашите вредности, морам да констатирам дека држава без граници не е држава. Доаѓам од земја која низ историјата се среќавала со „придобивките“ на руското соседство. Сè уште имаме многу болни спомени во овој поглед од последниот пат кога Русите дојдоа во мојата земја. Украинската војна е повик за будење за сите. Треба да ги зајакнеме и обезбедиме границите на Југоисточна Европа. Знам дека во Европа имаме многу проблеми со мигрантите и со безбедноста на јужните граници. Зборувам во мое лично име, но и во име на цела Романија. Ако не ги заштитиме нашите источни граници и, фала му на Бога, бидејќи Украина е меѓу нас и Русија, ако не ги заштитиме нашите источни граници, нема да имаме иднина за Европа, рече Адела Мирза.

Ревитализација на воената индустрија – единствен начин да се запре „големата мечка на исток“

Претседателката на партијата Алтернатива Дреапта во својот говор рече дека во случај на руска победа во конфликтот со Украина, Црното Море најверојатно ќе стане големо руско езеро.

„Ако царот од исток помине низ Украина, ние ќе бидеме следни, а Црното Море најверојатно ќе стане руско езеро. Мојата земја не е исклучок. Има оваа тажна шега: „Во Русија не можете да ги избирате вашите роднини и вашиот претседател“. Неодамна, новоизбраниот режим на Кремљ почна директно да и се заканува на нашата земја. Ако досега беше, знаете, малку дискретно, сега Русија упатува директни закани кон мојата земја. Затоа присуството на НАТО во регионот на Црното Море е императив. Ние ги сфаќаме овие закани многу сериозно, а истото треба да го направи и Европа. Црноморскиот регион обезбедува безбедност во областа и на источната граница на Европа. Исто така, треба да ги зајакнеме нашите одбранбени капацитети и да ја ревитализираме нашата воена индустрија. Ова е единствениот начин да се запре „големата мечка од исток“ доколку сака да ја нападне Европа, изјави Адела Мирза, претседателка на партијата Алтернатива Дреапта.