fbpx

Ажурност, супсидијарност и отчетност: Клучни зборови RRNP

трговија и економија - ноември 27, 2023
Minister for Relations with Parliament Luca Ciriani

Почитувани гости се собраа во петокот на 24 ноември во престижната Сала Кох на Сенатот на Републиката по повод презентацијата на Годишниот извештај на Европскиот суд на ревизори за финансиската 2022 година.

Настан кој силно го посакува заменикот на Долниот дом на Италија и генерален секретар на ЕЦР Антонио Џордано. Тој го отвори денот со претставување на гостите на панелот и сумирање на функциите на Европскиот суд на ревизори. Почитувани. Џордано постојано го нагласуваше принципот на супсидијарност, дефиниран како граница под која е соодветно националната држава да биде одговорна за да ја спречи Европската унија да донесува закони дури и за најмалите реалности.

Конференцијата продолжи со министерот за парламентарни прашања Лука Цириани, кој ја истакна потребата од соработка меѓу Судот на ревизори и администрациите за заштита на јавните финансии и законитоста.

За да ја доведе публиката во европска димензија, беше г-дин Пјетро Русо, италијански член на Европскиот суд на ревизори. Во својата техничка интервенција истакна колку е комплицирано за секоја држава да може да добие средства и исто така колку е тешко да се успее да се потрошат. Веднаш потоа зборуваше европратеничката Катерина Чиничи, членка на ЕПП, а сега потпретседател на Комисијата за буџетска контрола. Таа особено се фокусираше на виталното значење на RRNP фондовите за подобрување и поддршка на целата територија. Ова е доста деликатно, бидејќи бирократијата е во опасност да го забави процесот на финансирање. Во исто време Чиничи тврди дека е добра италијанска акција и фактот дека соработката на оваа земја со европските власти овозможува постигнување на голем број цели. Згора на тоа, токму деновиве Европската комисија го прифати барањето за амандмани од владата на Мелони. За разлика од она што го тврдеше некое левичарско новинарство, да, можно е да се смени РРНП. Очигледно со прецизен план и конкретни промени за државата. Со други зборови, она што го направија италијанскиот премиер Џорџија Мелони и министерот Рафаеле Фито.

Просветлувачка беше и интервенцијата на генералниот секретар на италијанскиот суд на ревизори Франко Маси. Помеѓу различните теми што ги покрива второто, клучниот аспект беше навременоста. Ако владата не дејствува навремено, дури и јавните инвестиции можат да станат бескорисни за многу помалку време отколку што можете да замислите. На иста бранова должина, директорот на мисиската структура на RRNP, Алберто Манфреди Селваџи, кој објасни како светот се промени откако средствата беа доделени на следната генерација на ЕУ. Тој објасни како конфликтите и војните ја отежнуваат и комплицираат акцијата на Европската унија. Во исто време, сепак, принципот останува ист: обезбедените пари не треба да се трошат, туку мора да се искористат за да се постигнат целите. Очигледно очигледен факт, но оној кој крие вистина која мора да ја води акцијата на владата: не трошете пари на кој било начин, во прашање е иднината на нацијата.

Последователно следеше серија повеќе политички и помалку технички интервенции. Зборуваа претседателот на Комитетот за финансии Марко Оснато и потсекретарот на Министерството за економија и финансии Лусија Албано. Дел од оваа втора сесија беше и професорот Лучијано Монти од Политичката опсерваторија на Луис. И овде разговаравме за целите што треба да се постигнат, средствата што треба да се трошат на најдобар можен начин и навремено.

Конференцијата ја заврши и сумираше директорот на Опсерваторијата за политики на LUISS, д-р Доменико Ломбарди, кој ја објасни целта на денот: „Креирај платформа за дијалог меѓу владините претставници, водечките членови на Парламентот и членовите на главните ревизорски структури. “. Она што изненадува е големата конвергенција меѓу сите што зборувале. На пример, фактот дека неправилностите претставуваат трошоци кои сè уште имаат влијание врз општеството. „Друга ставка на трошоците, зборувајќи како економист, е подвлечена од претседателот Оснато и лидерите на Судот на ревизори, а се нарекува одбранбено однесување во јавната администрација“, рече директорот Ломбарди. Ова однесување очигледно резултира со недостаток на навременост. За ова е неопходно да се постави работата на ревизорските структури и јавната администрација според принципот на „лојална соработка“. Ова, исто така, ќе поттикне форма на учење, така што оние кои знаат помалку за оваа тема, но имаат јавна функција, да не прават ненамерни грешки.