fbpx

ВИ како можност за раст, просперитет и унапредување

Шпанската партија VOX заедно со партијата ЕЦР изминатиов викенд го прославија митингот „Europa Viva 24“, политичка конвенција што се одржа во Паласио де Висталегре, Мадрид. На чинот присуствуваа повеќе истакнати личности од конзервативната политичка сфера, како што се аргентинскиот претседател Хавиер Милеи или претседателката на француското Национално собрание, Марин Ле Пен.

Настанот опфати различни теми, како што се илегалната имиграција, јудео-христијанското наследство во однос на туризмот, можностите и ризиците во развојот на вештачката интелигенција или предизвиците во однос на одржливоста и зелената енергија.

ВИ претставува, како што наведуваат европските конзервативци и реформисти, неспоредлива можност за раст, просперитет и напредок. Панелот забележа дека употребата на вештачка интелигенција е мудро, обезбедувајќи дека тоа му служи на човештвото и ако се користи добро. Поентите кои учествуваа на овој панел беа Павел Зачек, пратеник во Парламентот во Чешката Република; Марта Шифоне, пратеник во Италија; Лорд Каланан, потсекретар за енергетика од Конзервативната партија во ОК; и Аурелијус Верига, пратеник во Парламентот во Литванија.

Марта Шифоне ја сподели својата перспектива во однос на развојот на вештачката интелигенција, наведувајќи дека во денешно време живееме во контекст дефиниран како „ четврта индустриска револуција“, особено во однос на дигиталната и технолошката сфера. Пратеничката имаше посебен пристап за тоа како оваа промена и еволуција се перцепира поради развојот на вештачката интелигенција може да има директно влијание на пазарот на трудот.

За време на овој панел беше земено предвид и како вештачката интелигенција доаѓа со ризици, но и со можности, и треба да се гледа со многу будно око. Оние кои се задолжени за донесување закони се соочуваат со исклучително тешки прашања во врска со оваа тема бидејќи не можат да ја елаборираат легислативата на оваа тема поради брзата промена која се гледа во процесот, влијанието на вештачката интелигенција е толку брзо што законодавците не можат да стигнат до конечниот закон во време. Значи, за да присуствуваат на ова прашање, законодавците и владетелите мора да воспостават и да работат со насоки и правила на принцип, изјави Марта Шифоне. Таа потоа продолжи да уверува дека е важно да не се изгуби човечкиот капитал надвор од видното поле, во смисла дека машината никогаш не може целосно да го замени човекот.

Следното прашање за вештачката интелигенција, по нејзината интервенција, се однесуваше на ризиците кои произлегуваат од имплементацијата на вештачката интелигенција и како треба да се изврши контрола над нив. Сепак, важно е да се потсетиме како придобивките од ова можат да бидат огромни, особено во енергетскиот сектор и неговиот развој. Ние преминавме од енергетски систем базиран на кабел, како средство за обезбедување електрична енергија за домаќинствата, до многу повеќе дистрибуирана енергија, обезбедена од различни извори, како што се соларни панели или ветерници. Значи, за да се управува со оваа еднаква дистрибуција на електрична енергија и да се воспостави регулација на овие тарифи, ВИ би можела да стапи на сила.

Аурелијус Верига за време на неговата интервенција ја опфати употребата на вештачката интелигенција во медицинската сцена, споредувајќи ја вештачката интелигенција со самиот лек. Правилната употреба на лекот може да ни помогне и да ни заштити, додека ако се користи на контрадикторен начин, може да не убие. Истото може да се случи и со употребата на вештачка интелигенција. Сепак, тој истакна дека „Важно е да се разбере моќта на вештачката интелигенција, кој стои зад изворите обезбедени од различни платформи за вештачка интелигенција, како што е ChatGPT“.

На последниот дел од панелот се дискутираше за правната одговорност на АИ. Говорниците споделија дека е нешто многу тешко за управување, бидејќи при користење на вештачка интелигенција, одговорноста ја препишуваме на трето лице кое не е правно лице, а тоа може да повлече огромен проблем. На оваа тема, Верига увери дека „ние сме во многу рана фаза за да имаме конечни заклучоци“.

Говорниците се согласија дека вештачката интелигенција може да обезбеди огромни можности и да послужи како пристап за заштеда на време, бидејќи одредени задачи можат да се извршуваат подеднакво добро од машините и технологијата како и од луѓето. Сепак, тие нагласија дека не се губат од вид уникатните придонеси што луѓето ги носат на масата, признавајќи дека некои аспекти се незаменливи. Дополнително, тие ја потврдија важноста од одржување на контролата и обезбедување дека вештачката интелигенција работи во контролирани граници.