fbpx

Гамбитот предводен од ОН за ограничување на иновациите во светот во развој само го блокира просперитетот

трговија и економија - септември 29, 2021

Зошто „Стокхолмската конвенција“ за избегнување ризик ги одобрува штетните забрани и го спречува напредокот таму каде што е најпотребно…

Меѓу развиените земји, еден од најзначајните двигатели на економскиот раст и просперитет е способноста на нашите иноватори, научници и претприемачи да испорачуваат одлични производи до потрошувачите на кои им се потребни.

Треба само да мислиме на напредок во технологијата на машините за перење, што ослободи часови домашна работна сила, пластика и силикони, кои овозможија производите да се произведуваат евтино и да траат подолго, и многу повеќе обилна употреба на компјутерски чипови во нашите апарати, што овозможи „паметна“ револуција во производите за широка потрошувачка што ни заштедува време и напор дома, што ги поттикнува револуциите во вештачката интелигенција и медицинската технологија.

 

Иако овие иновации почнуваат да допираат и до земјите во развој, сепак, постојат постојни меѓународни договори и регулаторни тела кои го отежнуваат и поскапуваат продажбата или дури пристапот до овие производи. Ова значително влијае на животот на потрошувачот и на неговата способност да ги обезбеди своите семејства.

Еден таков договор на Обединетите нации е малку познат глобален пакт познат како Стокхолмска конвенција , кој има за цел да ги регулира долготрајните или „упорните“ хемиски супстанции и стана неофицијален светски регулатор за индустриски и потрошувачки производи и нивната шминка.

Многу од супстанциите и соединенијата кои први беа цел на конвенцијата беа пестициди, индустриски хемикалии и нуспроизводи кои имаа познати штетни ефекти за луѓето или за животната средина. Тие вклучуваат алдрин, хлордан и најконтроверзно, инсектицидот што убива маларија познат како ДДТ.

Главната идеја зад овие ограничувања, и самата конвенција на ОН, е дека овие соединенија траат засекогаш да се разградат во околината, и на крајот да се пробијат во нашите тела преку контаминација на храна или вода и може да претставуваат евентуална опасност за организмите.

За жал, откако конвенцијата беше лансирана во 2001 година, таа премина од забрана и ограничување на познати опасни супстанции до сега примена на внимателни етикети или цели наредби за хемикалиите што се користат во обичниот живот и без познат или измерен фактор на ризик кај луѓето или животинските видови.

Покрај тоа, со голем меѓународен буџет и ограничен надзор, истражувачите забележале како финансиската имплементација на конвенцијата често ги туркала земјите во развој да усвојат ограничувања или забрани само за гаранција за финансирање, нешто што е забележано со договорите поврзани со ОН за производи за испарување и може да има некои компликации за глобалната трговија .

Сега, во својата 20-та година, конвенцијата постојано се потпира на пристапот на Европската унија „ начело на претпазливост “ кога станува збор за одредување на ризикот, што значи дека секоја општа опасност, без разлика на факторот на ризик, мора да се напушти од изобилство на претпазливост. Ова ја занемарува нормалната научна рамка за балансирање на ризикот и изложеноста.

Примерот на хербицидот дихлородифенилтрихлороетан – познат како ДДТ – претставува еден од најеклатантните случаи. Иако е забранет во многу развиени нации и блокови, како што се Соединетите држави и Европската унија, сè уште се користи во многу земји во развој за да се бришат инсектите што носат маларија и други болести. Во овие нации, вклучително и Јужна Африка и Индија, можната штета е „ многу надмината “ од нејзината способност да ги спасува животите на децата.

Според тоа, сегашниот механизам ги зема предвид желбите на развиените нации кои не мора да се справуваат со тропски болести како маларијата и го принудува овој стандард на оние што го прават тоа. Научната анализа најдена на глобалните состаноци на Стокхолмската конвенција не го зема предвид овој фактор, но и многу други.

Со воспоставен принцип на претпазливост како овој, вклучувајќи процес што го води повеќе политиката отколку науката, лесно може да се види како може да се спречи економскиот раст во нациите кои сè уште имаат пристап на потрошувачите до производите што ги користиме на дневна основа во развиените земји.

Без разлика дали се работи за пестициди, хемикалии за домаќинство или пластика, јасно е дека глобалното регулаторно тело за регулирање на овие супстанции е посакуваната сила за добро. Меѓутоа, ако меѓународната организација спроведува лоши политики за земјите со среден и низок приход, тогаш тоа е пресметка што му штети на потенцијалниот напредок и иновации во светот во развој.

Јаел Осовски е канадско-американски писател и новинар кој живее во Виена, заменик-директор во Центарот за избор на потрошувачи и ко-водител на синдицираното шоу Радио за избор на потрошувачи .

The text was translated by an automatic system